Δίαιτα

Κάνεις προσπάθεια να χάσεις βάρος, αλλά η οικογένειά σου δεν σε βοηθά;

11 Οκτωβρίου 2012
14985 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
apogohteumenh gynaika se estiatorio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Χρειάζομαι να χάσω περίπου 20 κιλά, αλλά έχω δύο γιους που βρίσκονται στην ανάπτυξη και έναν σύζυγο που ό,τι και να τρώει παραμένει αδύνατος. Προσπάθησα πολύ να απομακρύνω το γρήγορο φαγητό από το σπίτι, αλλά μετά από λίγο οι άντρες του σπιτιού κατέληγαν να πηγαίνουν στο κοντινό περίπτερο και να αγοράζουν τσίπς και γλυκά. Ακόμη λοιπόν κι αν εγώ δεν αγοράζω, είναι αδύνατον να τα απομακρύνω από το σπίτι μου. Πώς μπορώ να τους απομακρύνω από το πρόχειρο φαγητό και να τους στρέψω την προσοχή σε πιο υγιεινές επιλογές, από τις οποίες όλοι θα ωφεληθούμε και όχι μόνο εγώ που έτσι κι αλλιώς θέλω να χάσω βάρος;

Η κυρία περιγράφει παραπάνω μια κατάσταση που αντιμετωπίζει καθημερινά στο σπίτι της, μια δύσκολη πρόκληση, από τις συχνότερες που αντιμετωπίζω κατά τη διάρκεια των συμβουλευτικών μου συνεδριών. Η σύζυγος, στη προκειμένη περίπτωση, θέλει να κάνει μια αλλαγή στις διατροφικές της συνήθειες, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν θέλουν, και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη ένταση. Αν και μέσα σε μια σχέση ή οικογένεια, τα μέλη της χρειάζεται να συζητήσουν, να διαπραγματευθούν και να θέσουν προτεραιότητες, σε αυτή την περίπτωση, το ενδιαφερόμενο άτομο, η σύζυγος, πιστεύει ότι οι δικές της επιλογές πρέπει να υπερισχύσουν, αφού κόβοντας το πρόχειρο φαγητό, όλοι θα επωφεληθούν. Όμως η επιθυμία της να αλλάξει τις ανθυγιεινές συνήθειες της οικογένειάς της, έχει ως κύριο στόχο τη δικιά της απώλεια βάρους.

Αν έχετε ποτέ δοκιμάσει να χάσετε βάρος ή να τροποποιήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, θα έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο έλεγχος του περιβάλλοντος είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Είναι δύσκολο να επιλέξεις μεταξύ ωμού καρότου και ποπ κορν ή φέτες μήλου αντί για παγωτό, ιδιαίτερα στην αρχή, που είσαι σε πιο ευαίσθητη κατάσταση. Η σύζυγος έχει υπόψη της, ότι κρατώντας το φαγητό που τη βάζει σε πειρασμό μακριά, θα της είναι πιο εύκολο να κάνει πιο υγιεινές επιλογές και εν τέλει, θα μειώσει το βάρος της. Οι μη υποστηρικτικές ενέργειες της οικογένειας, διατηρώντας ποσότητες πρόχειρου φαγητού μέσα στο σπίτι, θεωρεί ότι είναι ένα είδος σαμποτάζ στην προσπάθειά της.

Πώς λοιπόν μπορεί εκείνη αλλά και όσοι από σας μπορεί να βρίσκεστε στην ίδια θέση, να μένετε προσηλωμένοι στην προσπάθειά σας να μειώσετε το βάρος σας, μέσα σε ένα μη υποστηρικτικό περιβάλλον;

Το πρώτο βήμα είναι να συζητήσεις με τους δικούς σου τι προσπαθείς να πετύχεις και πόσο οι ενέργειές τους σε επηρεάζουν. Μπορείς μάλιστα, να ζητήσεις την βοήθεια και τη συμπαράστασή τους, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην τη λάβεις. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να είναι η δικαιολογία σου για να τα παρατήσεις. Υπάρχουν τέσσερις στρατηγικές που μπορεί να σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των δικών σου.

Διαίρει και Βασίλευε

Αν τα μέλη της οικογένειας επιμένουν να φέρνουν τρόφιμα που σου είναι πειρασμός, φρόντισε να τοποθετούνται σε ένα ντουλάπι και προσπάθησε, με αυτοπειθαρχία, να μην πλησιάζεις αυτό το ντουλάπι. Αυτό, σταδιακά, θα σε βοηθήσει να αγνοείς αυτό το ντουλάπι. Ομοίως, καθάρισε ένα εύκολα προσβάσιμο ντουλάπι και γέμισέ το με τρόφιμα που είναι στο πρόγραμμα διατροφής σου. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τα ράφια του ψυγείου.

Δημιούργησε περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται το τσιμπολόγημα

Προσπάθησε να συμπεριλάβεις σε αυτές τις περιοχές, το μέρος όπου βλέπεις μια ταινία, το μέρος που εργάζεσαι στον υπολογιστή ή που περνάς περισσότερο με την οικογένειά σου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από το να έχεις ένα δωμάτιο - μπουφέ όλη την ημέρα! Με αυτήν τη στρατηγική, πετυχαίνεις αν δεν μπορείς να ελέγξεις τι τρώνε, τουλάχιστον έλεγχεις πού θα μπορούν να τρώνε. Περιόρισε την περιοχή φαγητού στην κουζίνα και στο καθιστικό ή σε κάποιον άλλο χώρο.

Ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν

Κάνε μια συμφωνία με τους άλλους: δεν θα τους κάνεις διάλεξη για τις διατροφικές τους συνήθειες και εκείνοι δεν θα κρίνουν τις δικές σου. Δεν θα κάνουν πειράγματα για το τι χάνεις, ούτε σχόλια του τύπου «πώς τα τρως αυτά;», ή ακόμα «είσαι τέλεια όπως είσαι». Έχε υπόψη σου, ότι εκείνοι που δεν θέλουν να αλλάξουν, συχνά προσπαθούν να αποτρέψουν τους άλλους να κάνουν αλλαγές, γιατί έτσι φεύγει η πίεση από πάνω τους.

Βρες υποστήριξη εκτός σπιτιού

Επειδή δεν έχεις την υποστήριξη της οικογένειάς σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσεις μόνος. Είναι πολύ ευκολότερο να συνδεθείς με φίλους με τους οποίους έχεις κοινούς στόχους και μπορούν να σου προσφέρουν ηθική υποστήριξη. Μπορείς να επικοινωνήσεις με μηνύματα μέσω κινητού ή ακόμα και μέσω κοινωνικών δικτύων (Facebook, twitter) ή το τηλέφωνο.

Τέλος, θα αναφερθώ στο κομμάτι της ερώτησης που έχει να κάνει με το πώς να πείσει τον άντρα και τα παιδιά της να προσπαθήσουν και αυτοί μαζί με εκείνη, να τρώνε πιο υγιεινά. Στην ιστοθέση του medNutrition, μπορεί να διαβάσει κανείς άρθρα και slideshows, για το πώς μπορούμε να εμφυσήσουμε σε παιδιά, με συγκεκριμένες στρατηγικές, συνήθειες σωστής διατροφικής συμπεριφοράς. Τέτοιες στρατηγικές είναι αποτελεσματικές, όταν τα παιδιά είναι μικρά και μπορείτε να ελέγξετε εσείς τι τρώνε. Όταν όμως τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα να πηγαίνουν μόνα τους και να ψωνίζουν πρόχειρο φαγητό, είναι δύσκολο να ελέγξεις τις διατροφικές τους συνήθειες.

Μπορείτε να «πουλήσετε» στο σύζυγο και τα παιδιά τα πλεονεκτήματα της υγιεινής διατροφής. Όμως είναι γεγονός ότι, να προσπαθείς να κάνεις κάποιον να αλλάξει όταν δεν θέλει, είναι μεγάλη σπατάλη ενέργειας. Η ενέργειά σας είναι καλύτερο να ξοδευτεί στην προσωπική σας επίτευξη προτεραιοτήτων και στόχων.

Ακολουθήστε τη συμβουλή του Γκάντι και γίνετε εσείς η αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο ή...στην κουζίνα σας. Αντί να γκρινιάζετε στον σύζυγο για το τι πρέπει να τρώει και τι όχι, γίνετε εσείς ένα ζωντανό μοντέλο, δείχνοντάς του πως απολαμβάνετε τα πλεονεκτήματα αυτής της αλλαγής. Κάντε υπομονή, καθώς θα χρειαστεί να περάσει ένα χρονικό διάστημα μέχρι οι νέες διατροφικές συνήθειες να υιοθετηθούν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Costain L, Croker H. Helping individuals to help themselves. Proc Nutr Soc. 2005 Feb;64(1):89-96.

Krukowski RA, Harvey-Berino J, West DS. Differences in home food availability of high- and low-fat foods after a behavioral weight control program are regional not racial. Int J Behav Nutr Phys Act. 2010 Sep 24;7:69.

Verheijden MW, Bakx JC, van Weel C, Koelen MA, van Staveren WA. Role of social support in lifestyle-focused weight management interventions. Eur J Clin Nutr. 2005 Aug;59 Suppl 1:S179-86.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.