Δίαιτα

Αισθητικές επεμβάσεις μετά την απώλεια βάρους (Μέρος β’)

του Στρατή Γαβριήλ
04 Δεκεμβρίου 2009
11946 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
giatro pou eksetazei asthenh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η αποκατάσταση της χαλάρωσης των μηρών και των γλουτών επίσης αφήνεται για το τέλος. Η χαλάρωση αυτή επίσης δεν είναι νομοτέλεια της απώλειας των κιλών και πολλά μπορούν να γίνουν για την πρόληψη της ή έστω για να επιτευχθεί η μικρότερη χαλάρωση που θα είναι αποδεκτή από τον ασθενή. Επιστημονικό πρόγραμμα ειδικής φυσιοθεραπείας, γυμναστικής και εφαρμογής ραδιοσυχνοτήτων έχει θεσπιστεί και ενταχθεί στο όλο πρόγραμμα απώλειας κιλών.
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:

  • Γυμναστική σε μηχάνημα δονήσεων, ποδήλατο, διάδρομο ή βάδιση.
  • Ειδικό μασάζ με μηχάνημα της LPG σε πρόγραμμα σύσφιξης και λεμφικής παροχέτευσης.
  • Πρόγραμμα παθητικής γυμναστικής με συσπάσεις μυών που προκαλούνται με τη χρήση γαλβανικών ρευμάτων.
  • Εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων μία φορά το μήνα στη περιοχή των μηρών αλλά και των βραχιόνων μέχρι την απώλεια των κιλών.

Πολύ λιγότεροι ασθενείς καταλήγουν σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της χαλάρωσης των μηρών και των γλουτών αλλά ακόμα και των βραχιόνων αν εφαρμόσουν τέτοια προγράμματα από την αρχή της προσπάθειας τους για την απώλεια των κιλών τους.

Αντιμετωπίζοντας τη γυναικομαστία

Η γυναικομαστία σε παχύσαρκους ασθενείς είναι σχεδόν κανόνας. Η απώλεια των κιλών, αν δεν έχει προηγηθεί ταυτόχρονη λιποαναρρόφηση, φέρνει μεγάλη χαλάρωση και αισθητικό αποτέλεσμα καθόλου ευχάριστο. Η αντιμετώπιση της χαλάρωσης στον ανδρικό μαστό αν προκύψει είναι μόνο χειρουργική και τα προγράμματα φυσιοθεραπείας, που έχουμε θεσπίσει ελάχιστα βοηθούν. Η ανόρθωση των μαστών στον άνδρα αφήνει ουλές οι οποίες είναι ορατές και δεν κρύβονται όπως σε μια γυναίκα. Όμως συχνά είναι αναπόφευκτες. Μια καινούργια τεχνική αναπτύσσουμε ώστε να μεταφέρουμε τις ουλές στη μασχάλη. Η τεχνική αυτή δεν έχει πάντα εφαρμογή.

Τουλάχιστον 60% τέτοιων ασθενών αποφεύγουν την επέμβαση αν ταυτόχρονα με την επέμβαση παχυσαρκίας έχει προηγηθεί λιποαναρρόφηση.

Η θέση της λιποαναρρόφησης στη χειρουργική της παχυσαρκίας είναι σημαντική. Λίγα μπορεί ο πλαστικός χειρουργός να μαντέψει για το σχήμα του ασθενούς πριν αυτός παχύνει. Το ιστορικό και οι πληροφορίες που θα πάρει από τον ασθενή βοηθούν το χειρουργό μετά την απώλεια των κιλών να προτείνει λιποαναρρόφηση στα σημεία του σώματος που κρίνει ότι χρειάζονται επέμβαση. Προτείνουμε ταυτόχρονη λιποαναρρόφηση με τις τεχνικές της παχυσαρκίας, γιατί η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η χαλάρωση είναι πολύ μικρότερη στα σημεία αυτά αν λιποαναρρόφηση έχει προηγηθεί. Το πρόγραμμα μετεγχειρητική φυσιοθεραπείας που έχουμε θεσπίσει συνεπικουρεί στο αποτέλεσμα. Η παρατήρησή μας για τα συνολικά προβλήματα της χαλάρωσης είναι ότι το τελευταίο που υφίσταται τις συνέπειες είναι το πρόσωπο.

Είναι απαραίτητο το face lift;

Μικρό ποσοστό των ασθενών θα χρειαστεί face lift, και κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς. Μας έχει δοθεί η εντύπωση ότι όσοι είχαν πρόβλημα χαλάρωσης του προσώπου μετά την απώλεια των κιλών και ζήτησαν face lift, ενδεχομένως θα το είχαν ζητήσει έστω κι αν δεν υφίσταντο τη διαδικασία αύξησης-απώλειας βάρους.

Στρατής Γαβριήλ
Στρατής Γαβριήλ Πλαστικός Χειρουργός