Δίαιτα

Κάνε απολαυστική τη διατήρηση βάρους πίνοντας καφέ

01 Αυγούστου 2018
21819 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kafes kai diatirisi varous

Τώρα που ξεκινάω δίαιτα πρέπει να κόψω τον καφέ; Τα νέα για τους λάτρεις του καφέ είναι καλά, γιατί η απάντηση είναι «Όχι»!

Πρόκειται για μία ερώτηση που ακούω συχνά στην καθημερινή μου πρακτική, κι όπως ήδη σας έχω προδώσει, η απάντηση είναι ότι μπορείτε να συνεχίσετε την αγαπημένη συνήθεια ενός κρύου φραπέ τώρα το καλοκαίρι ή ενός ζεστού νες για τους λάτρεις των πιο χειμερινών ροφημάτων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά!

Πόσες θερμίδες έχει ο στιγμιαίος καφές;

Ο πίνακας που ακολουθεί πιστεύω από μόνος του θα σας βοηθήσει να βγάλετε τα συμπεράσματά σας:

Στιγμιαίος καφές (με 4 g καφέ) Θερμίδες (kcal)
Φραπέ σκέτος 5
Φραπέ μέτριος (1 κ.γ ζάχαρη) 25
Φραπέ γλυκός (2 κ.γ ζάχαρη) 45
Φραπέ μέτριος με λίγο γάλα (2 κ.σ.) 65
Ζεστός νες σκέτος 5
Ζεστός νες μέτριος 25
Ζεστός νες γλυκός 45
Ζεστός νες μέτριος με λίγο γάλα (2κ.σ.) 65

Πηγή: USDA Food Database

Όπως βλέπετε λοιπόν, ο στιγμιαίος καφές από μόνος του παρέχει αμελητέες θερμίδες, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με τις προσθήκες που θα επιλέξετε. Έτσι, κάθε επιπλέον κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (είτε λευκή, είτε καστανή)  προσδίδει 20 θερμίδες και κάθε κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένου γάλακτος προσδίδει επίσης γύρω στις 20 θερμίδες. Εάν θέλετε πιο γλυκιά γεύση και παράλληλα να διατηρήσετε τις ελάχιστες θερμίδες του καφέ, τότε μπορείτε να διαλέξετε κάποιο γλυκαντικό για τον καφέ σας. Πειραματιστείτε και βρείτε την κατάλληλη, για εσάς, επιλογή!

Ενυδάτωση… σύμμαχος στη διαχείριση βάρους

Παρά τα όσα ακούγονταν πριν μερικά χρόνια, ο στιγμιαίος καφές προσφέρει… στιγμιαία ενυδάτωση, αφού βασικό συστατικό του αποτελεί το νερό! Το ξέρατε ότι μερικές φορές μπερδεύουμε το αίσθημα της πείνας με αυτό της δίψας; Την επόμενη φορά που θα νιώσετε μια λιγούρα, ενώ έχετε φάει πρόσφατα το γεύμα ή το σνακ σας, φτιάξτε και πιείτε τον αγαπημένο σας φραπέ. Άλλωστε, η επαρκής και τακτική ενυδάτωση μέσα στη μέρα συμβάλλει στην επίτευξη του κορεσμού άρα και την καλύτερη διαχείριση του βάρους σας.

Αυξάνει ο καφές το μεταβολισμό;

Τα νέα είναι καλά και σε αυτή την περίπτωση, ειδικά για τα άτομα που ξεκινάνε τώρα την κατανάλωση καφέ. Η καφεΐνη, το βασικό συστατικό του καφέ, συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού αλλά και στην απώλεια λίπους. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων της δράσεων, επιδρά στο νευρικό μας σύστημα αυξάνοντας την επινεφρίνη -γνωστή ως αδρεναλίνη- η οποία σηματοδοτεί τη διάσπαση του λίπους.

Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο παραπάνω χρόνο το πρωί, για να απολαύσετε ένα ποτήρι κρύου στιγμιαίου καφέ και επωφεληθείτε, δίχως τύψεις, με την τόνωση και την ευχαρίστηση που θα σας προσφέρει! 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Acheson, K.J., Gremaud, G., Meirim, I., Montigon, F., Krebs, Y., Fay, L.B., Gay, L.J., Schneiter, P., Schindler, C. and Tappy, L., 2004. Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling?. The American journal of clinical nutrition, 79(1), pp.40-46.

Dulloo, A.G., Geissler, C.A., Horton, T., Collins, A. and Miller, D.S., 1989. Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers. The American journal of clinical nutrition, 49(1), pp.44-50.

Koot, P. and Deurenberg, P., 1995. Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption. Annals of nutrition and metabolism, 39(3), pp.135-142.

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.