Παχυσαρκία

Παιδική Παχυσαρκία: ένας καινοτόμος τρόπος αντιμετώπισης

της Έλενας Αλετράρη
24 Οκτωβρίου 2016
25260 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
atoma pou syzitane

Photo source: www.bigstockphoto.com

«Πως μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή όταν σε κάθε γωνιά έχει ταχυφαγείο ή όταν τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ακριβύνει τόσο στην αγορά; Πως μπορούν οι χαμηλόμισθοι γονείς να διασφαλίσουν ένα επαρκή χρόνο άσκησης για τα παιδιά τους όταν δεν υπάρχουν ασφαλής παιδότοποι; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε το χρόνο τον οποίο παρακολουθούν τα παιδιά σας τηλεόραση ή παίζουν στον υπολογιστή και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς να προκαλέσετε άγχος και σύγχυση;»

Πηγή: www.hsph.harvard.edu

Αυτές είναι κάποιες σημαντικές ερωτήσεις που προβλημάτισαν μια ομάδα ερευνητών στη Βοστόνη της Αμερικής, οι οποίοι μετά από πολλές συζητήσεις και προγραμματισμό σχεδίασαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα για αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας το οποίο ενδέχεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη του 2017. Το καινούριο αυτό πρόγραμμα βασίζεται στη συνομιλία μεταξύ των γονέων για εύρεση λύσεων σε κοινά προβλήματα που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία. Συγκεκριμένα ο κύριος σκοπός του προγράμματος είναι να βρεθούν πρακτικές λύσεις μέσα από τις συνομιλίες οι οποίες θα βοηθήσουν χαμηλόμισθες οικογένειες να προάγουν καλύτερη διατροφή και αυξημένη φυσική δραστηριότητα στα παιδιά τους. 


Κατεβάστε Δωρεάν: Χρωματίζοντας… τις Ιστορίες πρωινού! [PDF]


Ποιό είναι το αναμενόμενο όφελος;

Έχει αποδειχθεί ότι η ανεργία, η ψυχική υγεία και το επίπεδο βιωσιμότητας επηρεάζουν τα επίπεδα παχυσαρκίας σε μια χώρα. Επομένως μέσα από αυτό το πρόγραμμα οι γονείς θα εφοδιαστούν με πηγές και εφόδια για να βελτιώσουν τους παράγοντες που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας όπως για παράδειγμα η σπιτική ανασφάλεια, η ανεργία ή ακόμα και τα επίπεδα ψυχικής υγείας σε μια οικογένεια.

Καθώς οι επιπλοκές της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολλές, ένας αλλιώτικος τρόπος προσέγγισης του θέματος επιβάλλεται. Τέτοιου είδους καινοτόμα προγράμματα καλό είναι να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο αφού ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και κατ’επέκταση των μελλοντικών ενηλίκων κτυπάει κόκκινο. Η πρόληψη αλλά και καταπολέμηση της παχυσαρκίας σε εθνικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού τα προβλήματα που συνδέονται με αυτή μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρη τη χώρα. Προϋπόθεση για αυξημένα επίπεδα υγείας σε μια χώρα είναι τα αντίστοιχα μειωμένα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τέτοιου είδους προγράμματα, που θα δώσουν πρακτικές και πιο αποτελεσματικές λύσεις, θα οδηγήσουν στη μείωση των επιπέδων παχυσαρκίας ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν στην υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών μεταξύ των παιδιών και των οικογενειών. Επιπλέον οι γονείς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, θα ενδυναμωθούν και αυτό θα συμβάλει σε καλύτερα αποτελέσματα.

Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων