Διατροφή

Πόσες θερμίδες περιέχει...

Κυριακής Ποντικέρη
19 Δεκεμβρίου 2015
61998 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
0 thermides mesa se piato

Photo source: www.shutterstock.com

Πώς μετριέται η ενέργεια;

Θερμίδα

Η ενέργεια που περιέχεται στα τρόφιμα μετριέται σε θερμίδες (cal) και joules (J). Μία θερμίδα είναι η ενέργεια που απαιτείται για να αυξήσει τη θερμοκρασία 1 γραμμαρίου νερού κατά 1 βαθμό Κελσίου. Όταν μιλάμε για το ενεργειακό περιεχόμενο των τροφίμων, συνήθως χρησιμοποιούμε μια πολύ μεγαλύτερη μονάδα, που είναι 1000 φορές μεγαλύτερη από τη μια θερμίδα, και λέγεται χιλιοθερμίδα, kcal. Ωστόσο, σε μη επιστημονικό πλαίσιο, η χιλιοθερμίδα αναφέρεται συχνά και ως θερμίδα.

Joule

Μια άλλη μονάδα που εκφράζει ενέργεια είναι το joule (J), όπου 1 joule είναι η ποσότητα ενέργειας που δαπανάται από μια δύναμη 1 newton που μετακινεί ένα αντικείμενο κατά 1 μέτρο στη φορά της δύναμης. Ό,τι ισχύει για τις θερμίδες, ισχύει και για τα Joules. Έτσι, 1 kilojoule (kJ) = 1000 joules. Η σχέση μεταξύ χιλιοθερμίδων και kilojoules είναι: 1 kcal = 4.184 kJ. Η ποσότητα ενέργειας που περιέχεται σε φαγητά και ποτά ή που δαπανάται μέσω κάποιας δραστηριότητας μπορεί να εκφραστεί, τόσο σε χιλιοθερμίδες όσο και σε kilojoules.

Βάσει του ισχύοντα κανονισμού της Ε.Ε. για τις ετικέτες τροφίμων και οι 2 μονάδες (kcal και kJ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έκφραση της ενεργειακής αξίας των τροφίμων στις συσκευασίες.

error messagebox
00:00

Κυριακή Ποντικέρη
Κυριακή Ποντικέρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος