Συστάσεις Διατροφής

Έξυπνες επιλογές για το φαγητό στο εστιατόριο

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου & της Μέμας Λαμπροπούλου
23 Φεβρουαρίου 2017
17532 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
zeugari pou geymatizei se estiatorio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σε περίπτωση που η μερίδα που σερβίρεται είναι μεγάλη, προσπαθήστε εξ αρχής να οριοθετήσετε πόσο θα φάτε ή/και μοιραστείτε τη μερίδα σας!

Πηγή: eutrofia.gr

Το γεύμα στο εστιατόριο μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην καλή διατροφή καθώς συχνά ταυτίζεται με ένα γεύμα πολύ λιπαρό και με αρκετές θερμίδες. Γιατί όμως να είναι έτσι; Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι του Ευτροφία μας εξηγούν πώς θα επιλέξεις σωστά το κυρίως γεύμα σου στο εστιατόριο ώστε αυτό να μην μπει εμπόδιο στην καλή σου διατροφή.

Όχι πάλι «ψητό με σαλάτα»!

Καλό το κλασσικό «ψητό με σαλάτα» για δίαιτα αλλά το θέμα είναι να απολαύσεις το φαγητό σου και όχι να επιλέγεις πάντα με βάση το τι είναι πιο ασφαλές για τη δίαιτά σου (θεωρητικά).

« ...Ιδανικά προσπαθήστε να συνδυάσετε κάτι που είναι ισορροπημένο και σας ευχαριστεί γευστικά. Η ευχαρίστηση θα σας βοηθήσει να έχετε πιο σωστή σκέψη απέναντι στη διατροφή σας» συνιστούν οι Διαιτολόγοι.

Έτσι λοιπόν, ακολούθησε το μοντέλο κατανομής του πιάτου όπως αυτό φαίνεται στο σουπλά του mednutrition: γέμισε το μισό πιάτο με σαλάτα, και το υπόλοιπο μισό εξίσου με υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες) και πρωτείνες (κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί) ώστε να έχεις ένα πλήρες, διατροφικά, γεύμα!

Πρωτεΐνη για κορεσμό

Επειδή το πόσο θα φας παίζει μεγάλο ρόλο, ειδικά σε ένα γεύμα εκτός σπιτιού που πολλά άλλα μπορούν... να πάνε στραβά, το να επιλέξεις κάτι που θα σε χορτάσει είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Για το λόγο αυτό, προτίμησε ένα γεύμα με πρωτεΐνη, δηλαδή κρέας, ψάρι ή αυγό σαν κύριο συστατικό, το οποίο θα σε χορτάσει περισσότερο από τα ζυμαρικά και έτσι θα μπορέσεις να ελέγξεις καλύτερα το τι άλλο θα φας.

Μην ξεχνάς τις καλές σου συνήθειες...

Φυσικά, οι συμβουλές για ένα γεύμα στο εστιατόριο δεν διαφέρουν από τα γεύματα της καθημερινής μας ζωής: επέλεξε ένα πιάτο που συνδυάζει λαχανικά για πρόσληψη φυτικών ινών και ποικιλία συστατικών για πρόσληψη πολλών διαφορετικών θρεπτικών ουσιών (αντιοξειδωτικών, βιταμινών κλπ). Ίσως είναι μάλιστα τώρα η ευκαιρία να δοκιμάσεις και κάποιο νέο τρόφιμο!

Και φυσικά, δώσε ιδιαίτερη σημασία στη μερίδα που θα καταναλώσεις μιας και αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά!

Μπορείς ακόμα να ζητήσεις από πριν μια λίγο μικρότερη μερίδα (για παράδειγμα στα ζυμαρικά) ή εφόσον επιλέξετε μερικά πιάτα για τη μέση, να καθορίσεις στη συνέχεια τη μερίδα που θέλεις από το καθένα.

Μετά από αυτά, ποιος είπε ότι το φαγητό στο εστιατόριο δε μπορεί να γίνει υγιεινό;

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN