Συστάσεις Διατροφής

Χριστούγεννα δεν είναι απλά «κατανάλωση», είναι κάτι πολύ παραπάνω..

20 Δεκεμβρίου 2013
11724 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xristougenniatiko trapezi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα Χριστούγεννα «ξερουτινιάζουμε» οι περισσότεροι. Είναι στη μέση περίπου της σαιζόν και είναι ό, τι πρέπει για φυγή από την καθημερινότητα. Κατά συνέπεια, ορισμένοι χρυσοί κανόνες της διατροφής είναι δύσκολο να ακολουθούνται, όχι όμως και ακατόρθωτο.

Παίρνουμε κιλά τα Χριστούγεννα τελικά;

Δεν γνωρίζουμε έγκυρα αν οι Έλληνες τελικά παίρνουν κιλά τα Χριστούγεννα, εμπειρικά μπορούμε να απαντήσουμε ‘Ναι’, μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Δημήτρης Μπερτζελέτος.


Διαβάστε επίσης: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: τι να προσέξω για να μην πάρω βάρος; [ΔΩΡΕΑΝ EBOOK]


Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εντελώς εμπειρικά, επίσης, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πιο εκτεθειμένοι στις λιχουδιές και την υπερφαγία μετά την Πρωτοχρονιά, κοντά και μετά των Φώτων, όπου νιώθουμε ολίγον μελαγχολικά όπου τα ‘λαμπάκια’ σιγά σιγά κλείνουν, η ρουτίνα ξανάρχεται, ενώ και με όρους οικιακής οικονομίας ‘τελειώνουμε’ τα γλυκά και τα εδέσματα καταναλώνοντάς τα, για να μην τα "πετάξουμε".

Τι συμβαίνει με το βάρος των γιορτών;

Πάντως, αν συνυπολογίσουμε μελέτες Αμερικανών ερευνητών (National Institutes of Health) που λένε ότι «το βάρος των εορτών είναι επίμονο και παραμένον», οφείλουμε να είμαστε ‘άγρυπνοι’ σχετικά με τη διαχείριση της τροφής και της δραστηριότητάς μας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι οι πράξεις προσδιορίζουν το σκοπό μας. Ο ελληνικός αρχαίος τρόπος σκέψης έχει διδάξει ότι οφείλουμε οι πράξεις μας και οι ενέργειές μας να έχουν στόχο. Για να είναι εφικτός ο στόχος σας πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες στρατηγικές τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο ακόλουθο Link.

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"