Παθήσεις Πεπτικού

Δυσανεξία στη γλουτένη

19 Ιουνίου 2015
11448 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Δυσανεξία στη γλουτένη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γνωρίστε τη γλουτένη

Η γλουτένη είναι μορφή πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και το κριθάρι. Άτομα με αλλεργία στην γλουτένη ή άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (μια κατάσταση, στην οποία η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί βλάβη στο έντερο), πρέπει να αποφεύγουν τελείως προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι.

Πολλές τροφές μπορεί να μην αναγράφουν στην συσκευασία ότι περιέχουν σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι, αλλά να περιέχουν άλλα συστατικά που να είναι φτιαγμένα από αυτά, όπως βύνη (που παράγεται από κριθάρι) και υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (που περιέχει σιτάρι).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mahan, Escott-Stump. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy. 11th Edition. Pennsylvania: Saunders; 2004

Cataldo, DeBruyne, Whitney. Nutrition and Diet Therapy. 6th Edition. California: Wadsworth; 2003

Gluten Free Diet [Internet]. [ Updated 2011 September 18; cited 2011 September 22]. Available from: http://en.wikipedia.org/wiki/Gluten-free_diet

  • Νικολέττα Ντορζή
    Νικολέττα Ντορζή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD

    Η Νικολέττα Ντορζή είναι Κλινική Διαιτολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (Msc) στην Κλινική Διαιτολογία που ασχολείται με διάφορες ασθένειες και με πολύχρονη πείρα σε παιδική παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Εργάζεται ως ιδιώτης κλινική διαιτολόγος και παράλληλα εργάζεται σαν εκπαιδεύτρια του τμήματος διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.