Συστάσεις Διατροφής

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος διατροφής που σας λύθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας;

της Νεκταρίας Καρακώστα
25 Φεβρουαρίου 2015
19533 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
amfitheatro dialeksewn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Παναγιώτης Βαραγιάννης

Αναμφισβήτητα, τόσο οι βασικές όσο και οι μεταπτυχιακές-διδακτορικές σπουδές ευθύνονται για την ολοκλήρωση των γνώσεών μου στην Επιστήμη της Διαιτολογίας-Διατροφής. Ωστόσο, η δίψα για μάθηση και για την αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας μέσω της συνεχής παρακολούθησης και ανασκόπησης των επιστημονικών ερευνών στον τομέα της Επιστήμης της Διαιτολογίας-Διατροφής δεν σταμάτησε ποτέ. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, είναι λογικό να έχουν λυθεί και ορισμένοι μύθοι.

Ο κυριότερος ήταν αυτός που άκουγα συχνά από το ευρύτερο περιβάλλον ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι "τρώνε πολύ" και παραμένουν αδύνατοι και αντίθετα είναι εκείνοι οι οποίοι "τρώνε ελάχιστα" και αυξάνεται αισθητά το σωματικό τους βάρους. Η απάντηση ήρθε στα πρώτα μαθήματα των βασικών σπουδών με την αναφορά στην έννοια του ενεργειακού ισοζυγίου. Έτσι, αυτό που ισχύει είναι ότι η καθημερινή ανισορροπία στις θερμίδες που προσλαμβάνονται με την τροφή σε σχέση με τις θερμίδες που δαπανώνται στη φυσική δραστηριότητα είναι εκείνη η οποία ευθύνεται για την μεταβολή στο σωματικό βάρος.

Γεωργία Ίσαρη

Ο μεγαλύτερος διατροφικός μύθος ήταν ότι τα μακαρόνια με το κρέας παχαίνουν. Τα μακαρόνια με τον κιμά, αλλά και με το μοσχάρι είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια λοιπόν επικρατούσε η άποψη ότι ο «συνδυασμός» αυτός, όπως και το κρέας με τις πατάτες παχαίνει. Φανταστείτε τις ενοχές που είχα όταν έτρωγα το αγαπημένο μου φαγητό! Ευτυχώς, σπουδάζοντας την Επιστήμη της διατροφής κατέρριψα αυτό το μύθο και μπορώ να απολαμβάνω το αγαπημένο μου φαγητό χωρίς τύψεις. Το μυστικό βέβαια βρίσκεται στην ποσότητα. Τρώω πάντα την ποσότητα που μου αναλογεί.

Αναστασία Κόκκαλη

Ο μύθος των θερμίδων για κάποια τρόφιμα. Συγκεκριμένα όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου, κυκλοφορούσε έντονα η φήμη ότι η μπανάνα παχαίνει ή ότι απαγορεύεται το ρύζι σε μια δίαιτα αδυνατίσματος. Φυσικά, όσο μελετούσα τα μαθήματα διατροφής και τη θρεπτική ανάλυση των τροφίμων, διαπίστωνα ότι πραγματικά ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Και φυσικά δεν μπορεί να σε παχύνει μια συγκεκριμένη τροφή ο συνδυασμός και η μεγάλη ποσότητα. Εκτός από τις γνώσεις μου, αντιλαμβάνομαι και μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων σε ένα διατροφικό σχήμα, ώστε μία προσπάθεια αδυνατίσματος να είναι επιτυχημένη.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι

Ο βαρυκόκκαλος! Από μικρή ηλικία σαν παιδιά συγκρίναμε το βάρος μας μεταξύ μας και είχαμε συνέχεια την εξήγηση “είμαι βαρυκόκκαλη και ζυγίζω τόσο παρόλο που δεν μου φαίνεται” ή “ελαφροκόκκαλη”, για το αντίθετο. Ο μύθος αυτός με μεγάλη μας λύπη, καταρρίφθηκε αφού η διαφορά στην οστική μάζα ιδίως μεταξύ δύο συνομηλίκων είναι πολύ μικρή. Στην ουσία, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η λιπώδης και η μυϊκή μάζα. Το λίπος, οι μύες αλλά και τα υγρά στο ανθρώπινο σώμα είναι μετρήσιμα και η αναλογία τους είναι που διαμορφώνει την εικόνα του σώματός μας.

Ειρήνη Κύρα

Το ότι για να χάσεις κιλά πρέπει να πεινάσεις! Η «Δίαιτα = πείνα», ήταν μια αυτόματη σκέψη του 99% των περιπτώσεων που άκουγα στο περίγυρό μου όποτε τύχαινε μια τέτοια συζήτηση. Ήταν πολύ ανακουφιστικό να μαθαίνω ότι δεν ήταν έτσι και χαίρομαι που όλο και πληθαίνουμε οι συνάδελφοι που μπορούμε να δείξουμε τον δρόμο της ισορροπημένης διατροφής, χωρίς στερήσεις.

Γράφουν οι:

Παναγιώτης Βαραγιάννης,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Γεωργία Ίσαρη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Ειρήνη Κύρα, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc

Νεκταρία Καρακώστα
Νεκταρία Καρακώστα Δημοσιογράφος M.A.