Fitness

Ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί μου;

Χριστίνας Βασιλειάδου
25 Σεπτεμβρίου 2019
14229 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
poio-athlima-tairiazei-sto-paidi-mou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ζώντας σ’ ένα κόσμο όπου προάγεται σε υπερβολικό βαθμό η ενασχόληση με το διαδύκτιο, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την τηλεόραση ,είναι λάθος να κρατήσουμε μακριά από το πρόγραμμα του παιδιού μας τον αθλητισμό που αναμφισβήτητα έχει τόσα πολλά οφέλη στην ανάπτυξή του σώματος αλλά και του πνεύματός του

Πηγή: www.fmh.gr

Οφέλη του αθλητισμού

Ο αθλητισμός και το παιχνίδι :

  • Δυναμώνουν το σώμα& αναπτύσσουν σωματικές ικανότητες και δεξιότητες
  • Θωρακίζουν την υγεία του παιδιού
  • Μειώνουν το στρες και δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να εκτονωθεί
  • Βελτιώνουν την αυτοπειθαρχία& μαθαίνουν στο παιδί να είναι μέλος μιας ομάδας
  • Προάγουν τη συλλογική προσπάθεια και το «ευ αγωνίζεσθε»
  • Μαθαίνουν στο παιδί το αίσθημα της επιτυχίας αλλά και της αποτυχίας
  • Αναπτύσσουν το πνεύμα

Πως θα καταλάβω τι ταιριάζει στο παιδί μου;

Βλέπετε το παιδί σας να ρίχνει αμέτρητα καλάθια στη μπασκέτα, να κλωτσάει συνεχώς μια μπάλα, να χορεύει στο άκουσμα κάποιου τραγουδιού; Σ’ αυτή την περίπτωση είναι εύκολο να προσδιορίσουμε την κλίση του παιδιού ή τις προτιμήσεις του και να επιλέξουμε το αντίστοιχο άθλημα, χωρίς να σημαίνει πως η κλίση που θα έχει θα το οδηγήσει απαραίτητα στο να γίνει πρωταθλητής ή πρωταθλήτρια ή ότι αυτό το άθλημα θα συνεχίσει για πάντα να του αρέσει.

Ένας πολύ καλός και σωστός τρόπος να καταλάβουμε τι αρέσει στο παιδί μας είναι πολύ απλά να το ρωτήσουμε! Τα παιδιά ήδη από πολύ μικρή ηλικία έχουν άποψη και γνώμη για το τι τους αρέσει και τι όχι και, ειλικρινά, αν τα ρωτήσετε θα εκπλαγείτε από το πόσο ώριμα και σωστά απαντούν!

Άλλος τρόπος να καταλάβετε τι του ταιριάζει είναι η σωματοδομή και ο χαρακτήρας του παιδιού, π .χ: Είναι πιο ψηλό για την ηλικία του; Μήπως έχει ανεπτυγμένη ισορροπία ή δύναμη; Έχει σωστό ρυθμό; Τρέχει γρήγορα; Λειτουργεί καλύτερα όταν βρίσκεται σε μια ομάδα ή όταν είναι μόνο του; Του αρέσει να έχει άμεση επαφή όταν παίζει κάποιο παιχνίδι; Όλα αυτά ,αν τα παρατηρήσουμε σωστά, μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια σωστή επιλογή αθλήματος

Αν πάλι, το παιδί δεν εμφανίζει κάποια κλίση ή δεν εκφράζει άποψη στο τι άθλημα του αρέσει ή δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τις όποιες δεξιότητές του, μπορείτε να δοκιμάσετε να παρακολουθήσει διάφορα αθλήματα και είναι σίγουρο πως από μόνο του θα εκφράσει την αρέσκειά του προς κάποιο άθλημα ή ακόμα κι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχετε λάβει πολύτιμες συμβουλές από τους καθηγητές φυσικής αγωγής και προπονητές για τυχόν κλίσεις του παιδιού.

Τα Αθλήματα με τα μεγαλύτερα Οφέλη

Κολύμβηση

Αναμφισβήτητα από τις καλύτερες μορφές άθλησης χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς! Συμβάλλει στην αρμονική ανάπτυξη του μυϊκού και σκελετικού συστήματος, βελτιώνει το συντονισμό των κινήσεων και την ευλυγισία, και επιπλέον τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος ενώ εξοικειώνει το παιδί με το υγρό στοιχείο αποβάλλοντας τον φόβο.

Πολεμικές τέχνες

Ως μορφή παιχνιδιού και προπαρασκευαστική άσκηση, θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα παιδί ακόμα και από την ηλικία των 3 ετών. Οι πολεμικές τέχνες συμβάλλουν στην αρμονική ανάπτυξη όλου του σώματος, διεγείροντας την ευκινησία και την ευλυγισία του παιδιού. Επίσης, ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας και αυτοεκτίμησης στα μικρά παιδιά, ενώ βοηθούν και στη διαχείριση διαφόρων συναισθημάτων, όπως του θυμού και της απογοήτευσης, αλλά και στον έλεγχο της ενέργειας.

Χορός

Οποιοδήποτε είδος χορού κι αν επιλέξετε σίγουρα το παιδί σας θα βγει ευνοημένο! Ο χορός ενδείκνυται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου αντιμετωπίζονται προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη (ασυμμετρία ή σκολίωση), αφού γυμνάζει με αρμονικό τρόπο όλες τις περιοχές του σώματος. Την ίδια στιγμή, ενισχύει την αντοχή στην έντονη και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια, ενώ ευνοεί και την απόκτηση αίσθησης ρυθμού.

Ευνοεί την ομοιόμορφη ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και την καλύτερη αντίληψη του σώματος, ενώ συμβάλλει και στην σωστή στάση του κορμού.
Τέλος, διδάσκει την υπομονή και τη συνέπεια, δύο απαραίτητα στοιχεία όχι μόνο για την άθληση, αλλά και για τη ζωή και με δεδομένο ότι το παιδί ανταγωνίζεται ουσιαστικά τον ίδιο του τον εαυτό, με τον καιρό αποκτά μεγάλη συναισθηματική υπεροχή και αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. 

Ποδόσφαιρο- Μπάσκετ –Βόλεϊ

Προτείνονται κυρίως από την ηλικία των 6 χρόνων κι ύστερα λόγω ότι περιέχουν κανόνες που σε μικρότερη ηλικία είναι δύσκολο ν’ αντιληφθούν τα παιδιά. Ως αθλήματα αντοχής, βελτιώνουν τις αναπνευστικές λειτουργίες, τα αντανακλαστικά, την ταχύτητα και την ικανότητα ανταπόκρισης στα διάφορα ερεθίσματα του χώρου.

Η συνεργασία με τα άλλα παιδιά ενισχύει το ομαδικό πνεύμα και μαθαίνει στο παιδί να σέβεται συγκεκριμένους κανόνες.

Ξιφασκία

Ναι, ξιφασκία! Μη σας τρομάζει το ξίφος! Μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί ακόμα και από την ηλικία των 5 ετών, χρησιμοποιώντας ωστόσο ένα πλαστικό ξίφος! Η ξιφασκία βελτιώνει το συντονισμό των κινήσεων και την ταχύτητα των αντανακλαστικών, ενώ σε πνευματικό επίπεδο διαπλάθει τον χαρακτήρα και εξελίσσει την ικανότητα κατανόησης του άλλου και του σεβασμού προς τον αντίπαλο.

Στίβος

Αν ενδιαφέρεται ένα παιδί να ασχοληθεί με τον στίβο, καλό είναι να ξεκινήσει πριν την ηλικία των 10 ετών.

Με τα αθλήματα του στίβου τονώνεται το καρδιαγγειακό σύστημα του παιδιού, προωθείται η ανάπτυξη και δραστηριοποιείται ο μεταβολισμός ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται τεχνικές δεξιότητες.

Ιππασία

Δυναμώνει κυρίως τους μυς των χεριών και των ποδιών, αλλά αντενδείκνυται σε περίπτωση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Απαιτεί προσπάθεια μέτριας έντασης, ενώ συμβάλλει στον έλεγχο του σώματος και στη συναισθηματική ισορροπία. Είναι ένα σπορ που συν τοις άλλοις φέρνει το παιδί πιο κοντά στον κόσμο των ζώων και της φύσης.

Χριστίνα-Ειρήνη Βασιλειάδου
Χριστίνα-Ειρήνη Βασιλειάδου Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής