Διατροφή

Ποιος καφές σας ενυδατώνει περισσότερο;

07 Ιουλίου 2017
26322 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
parea pou apolamvanei stigmiaio kai ellhniko kafe

Ο καφές αποτελεί ένα δημοφιλές ρόφημα που καταναλώνεται καθημερινά και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σας, όπως εγρήγορση, πνευματική και σωματική τόνωση, ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού, αλλά και ενυδάτωση! Είτε κρύος, είτε ζεστός, ο καφές συνεισφέρει στην ενυδάτωση του οργανισμού και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 98%, γεγονός που καταρρίπτει το μύθο ότι ο καφές είναι διουρητικός και προκαλεί αφυδάτωση.

Ο μύθος της αφυδάτωσης

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας συνδέουν την κατανάλωση καφεΐνης με τη διούρηση που προκαλεί και κατ’ επέκταση την αφυδάτωση του οργανισμού. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά... Έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες που έχουν μελετήσει την επίδραση της καφεΐνης στην αφυδάτωση, εξάγοντας το αποτέλεσμα ότι η κατανάλωση μέχρι 400mg ανά ημέρα (5 ελληνικοί καφέδες ή 2-3 στιγμιαίοι νες ή φραπέ σε περίπτωση που δεν καταναλώσετε άλλη πηγή καφεΐνης), ποσότητα που αποτελεί την ασφαλή δόση καφεΐνης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων – EFSA, δεν οδηγεί σε αφυδάτωση, ούτε υπό κανονικές συνθήκες, ούτε υπο συνθήκες άσκησης!

Επομένως, ο καφές συμβάλλει στην ενυδάτωση!

Μάλιστα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής (Institute of Medicine), οι άντρες χρειάζονται 13 ποτήρια υγρών και οι γυναίκες 9 ποτήρια υγρών καθημερινά, όπου στα υγρά συμπεριλαμβάνεται και ο καφές.Επιπλέον, είναι σημαντικό να μη συγχέεται η διούρηση με την αφυδάτωση... Όταν καταναλώνετε έναν φραπέ ποσότητας 300ml, το 99% είναι νερό, επομένως είναι λογικό να έχετε διούρηση, όπως θα είχατε αν πίνατε σκέτο νερό. Μάλιστα, η διούρηση είναι δείγμα ενυδάτωσης, ενώ αν για πολλές ώρες δεν έχετε την ανάγκη ούρησης, ίσως είστε αφυδατωμένοι! Ένας ασφαλής τρόπος να ελέγξετε το βαθμό αφυδάτωσής σας είναι το χρώμα των ούρων. Όσο πιο σκούρο κίτρινο, τόσο πιο αφυδατωμένοι είστε.

Ποιοι καφέδες ενισχύουν την ενυδάτωση;

Αυτό σχετίζεται από το περιεχόμενο σε νερό. Για παράδειγμα, ο ζεστός στιγμιαίος που περιέχει περίπου 200ml νερό και ο φραπέ που περιέχει γύρω στα 300ml βρίσκονται στην κορυφή, όσον αφορά την ενυδάτωση. Ακολουθούν ο διπλός ελληνικός που περιέχει περίπου 140ml νερό και άλλοι καφέδες όπως οι freddo cappuccino και freddo espresso, με τελευταίο στη λίστα το μονό cappuccino. Προσοχή χρειάζεται στο περιεχόμενο του κάθε καφέ σε ζάχαρη, γάλα, σιρόπι, κρέμα ή σαντιγύ, καθώς όσο πιο «σκέτος», τόσο περισσότερο συνεισφέρει στην ενυδάτωση και στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους!

Επιλέγουμε καφέ μόνο με βάση την ενυδάτωση;

Ασφαλώς και αποτελεί σημαντικό παράγοντα η ενυδάτωση και η περιεκτικότητα σε νερό του κάθε καφέ, καλό είναι επιπροσθέτως να ελέγχετε και τους άλλους παράγοντες που συμβάλουν στην υγεία, όπως τα αντιοξειδωτικά και οι θερμίδες. Ακολούθως σας παραθέτω έναν συγκεντρωτικό πίνακα με την περιεκτικότητα σε θερμίδες και αντιοξειδωτικά των πιο δημοφιλών ροφημάτων, όπου θα παρατηρήσετε ότι ο στιγμιαίος καφές, κρύος και ζεστός, παρέχει τις λιγότερες θερμίδες και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, πολλαπλάσια από άλλα ροφήματα με καφεΐνη!

Ρόφημα Θερμίδες (kcal) Αντιοξειδωτικά (mg)
Ελληνικός διπλός 140ml 8 370
Στιγμιαίος ζεστός 200ml 3 645
Φραπέ 300ml 5 860
Cappuccino 150ml 63 430
Espresso 30ml 3 430
Καφές φίλτρου 200ml 5 534
Ρόφημα σοκολάτας 200ml 290 93
Χυμός πορτοκάλι 180ml 112 180
Αναψυκτικά (τύπου cola) 250ml 110 0
Milkshakes 300ml 300 430
Πράσινο Τσάι 150ml 2 172
Μαύρο Τσάι 150ml 2 144

*Οι θερμίδες αντιστοιχούν σε μηδενική προσθήκη ζάχαρης

Συμπερασματικά...

Ο σκέτος καφές (χωρίς ζάχαρη, γάλα, σιρόπι κλπ) συμβάλλει στην καθημερινή σας ενυδάτωση, καθώς περιέχει περισσότερο από 99% νερό και μπορείτε καθημερινά να φτάνετε τα 400mg καφεΐνης (αντιστοιχεί σε 5 ελληνικούς καφέδες ή 2-3 στιγμιαίους νες ή φραπέ, αν δεν έχετε καταναλώσει άλλη πηγή καφεΐνης μέσα στην ημέρα) βάσει των επίσημων συστάσεων κατανάλωσης. Μην ξεχνάτε πως καθημερινά χρειάζεστε 9-13 ποτήρια υγρών, συμπεριλαμβανομένων των ροφημάτων χωρίς θερμίδες, και ιδιαίτερα τους πιο ζεστούς μήνες που οι απώλειες υγρών από το σώμα είναι μεγαλύτερες η σύσταση αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στην υγεία σας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lawrence E. Armstrong, Amy C. Pumerantz, Melissa W. Roti, Daniel A. Judelson, Greig Watson, Joao C. Dias, Bülent Sökmen, Douglas J. Casa, Carl M. Maresh, Harris Lieberman, Mark Kellogg. Fluid, Electrolyte, and Renal Indices of Hydration during 11 Days of Controlled Caffeine Consumption. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Volume: 15 Issue: 3 Pages: 252-265

C.H.S Ruxton. The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks. Nutrition Bulletin. British Nutrition Foundation. First published: 13 February 2008. DOI: 10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x

Grandjean AC1, Reimers KJ, Bannick KE, Haven MC. The effect of caffeinated, non-caffeinated, caloric and non-caloric beverages on hydration. J Am Coll Nutr. 2000 Oct;19(5):591-600.

Mayo Clinic. Water: How much should you drink every day? Available at: http://www.mayoclinic.org/

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.