Διατροφή

Φυτικές ίνες: Βάλτε τις στη διατροφή σας καθημερινά

της Όλγας Δέδε
01 Φεβρουαρίου 2018
12405 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diatrofh kai fytikes ines

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι φυτικές ίνες δικαίως έχουν κατακτήσει μια από τις καλύτερες φήμες στη διατροφή. Είτε μιλάμε για γνώστες του αντικειμένου είτε όχι, όλοι συμφωνούν πως οι ίνες αυτές είναι απαραίτητες για να λειτουργεί ο οργανισμός μας σωστά, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το πρώτο πράγμα που επιλέγει ν’ αλλάξει ο καταναλωτής που θέλει να προσέξει την υγεία και το βάρος του είναι το λευκό ψωμί με μαύρο και τα γλυκά με φρούτα και λαχανικα! Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Φυτικές ίνες, πολύτιμος σύμμαχος στη διατροφή

Οι φυτικές ίνες ανηκουν στην ομάδα των υδατανθράκων και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Τις βρίσκουμε στα φυτικά τρόφιμα και στις δύο μορφές τους. Όπως αναφέρει και η Κλινική Διαιτολόγος Ελένη Ανδρέου- Γεωργάκη στο παρακάτω βίντεο οι φυτικές ίνες βοηθουν το γαστρεντερικό σύστημα, μείωνουν τη χοληστερόλη, ρυθμίζουν τη γλύκόζη του αίματος και το σωματικό βάρος.

Πώς θα αυξήσουμε τις φυτικές ίνες που καταναλώνουμε;

Συμφωνα με τον Παγκόσμο Οργανισμό Υγείας και τη Διαιτολόγο Ελένη Ανδρέου- Γεωργάκη η ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών πρέπει να είναι 25-35 γραμμάρια για τους ενήλικες ενώ στα παιδιά τα γραμμάρια υπολογίζονται από τον αριθμό της ηλικίας τους συν πέντε (10 ετών παιδί: 10+5=15 γρ.). Τη στιγμή αυτή ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 50% λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε εύκολους τρόπους να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας.

Φυτικές Ίνες στη διατροφή

Όπως είδαμε και παραπάνω οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες και για τη διατήρηση του βάρους αλλά η σημαντικότερη ιδιότητα τους είναι η διατήρηση της καλής υγείας. Στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα η Ιωάννα Κατσαρόλη μας εξηγεί σε ποιά τρόφιμα βρίσκονται οι φυτικές ίνες και πως ακριβώς οφελούν την υγεία

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος