Η διατροφή όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί δρα προστατευτικά για την υγεία μας ή και ακόμη σε πολλές περιπτώσεις βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών. Έτσι συγκεκριμένα στη διάσειση, η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της σε συνεργασία πάντα με τις συμβουλές του γιατρού. Αρχικά, θα αναφερθούμε στον ορισμό της διάσεισης, τα συμπτώματα που εμφανίζει και στην διατροφική αντιμετώπισή της.
Τι είναι η διάσειση;
Η διάσειση αποτελεί μια προσωρινή απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου, που προκαλείται από ένα χτύπημα ή τράνταγμα στο κεφάλι ή το σώμα έχοντας ως αποτέλεσμα το κεφάλι και ο εγκέφαλος να κινηθούν γρήγορα μπροστά και μετά πίσω. Αυτή η απότομη κίνηση είναι πιθανό να δημιουργήσει χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, βλάπτοντας τα κύτταρα του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα της διάσεισης συνήθως διαρκούν 1-2 εβδομάδες, ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να διαρκέσουν για μήνες οδηγώντας σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα που επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτονται, ενεργούν, μαθαίνουν και αισθάνονται οι ασθενείς με διάσειση.
Η διάγνωση της δεν μπορεί να γίνει με ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία ή εξετάσεις αίματος και γι’ αυτό συστήνεται ο εντοπισμός συγκεκριμένων συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Τροποποιημένο επίπεδο συνείδησης (υπνηλία, δυσκολία αφύπνισης ή παρόμοιες μεταβολές)
- Σύγχυση και αίσθημα ελαφρότητας
- Αδυναμία ορθής σκέψης
- Πονοκέφαλο
- Απώλεια των αισθήσεων
- Απώλεια μνήμης (αμνησία) των γεγονότων πριν τον τραυματισμό ή αμέσως αφού το άτομο ανακτήσει τις αισθήσεις του
- Ναυτία και έμετο
- Αίσθηση απώλειας χρόνου
Διατροφική αντιμετώπιση