Fitness

Υoga και ψυχική υγεία

του Πασχάλη Κεχλιμπάρη
12 Απριλίου 2016
19758 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika pou kanei yoga

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γιόγκα είναι μια από της πιο δημοφιλής μορφές άσκησης και η ιστορία της ξεκινάει από την αρχαία Ινδία, όπου οι άνθρωποι προσπαθούσαν να αυξήσουν την ηρεμία τους και την πνευματική τους διορατικότητα.

Ωστόσο, στις μέρες μας η φιλοσοφία της έχει εξελιχθεί και υπάρχουν πλέον διαφορετικοί τύποι γιόγκα, που κυμαίνονται από τις ήπιες διατάσεις και το έργο της αναπνοής, έως τις έντονες προπονήσεις που απαιτούν πολύ δύναμη και ευελιξία. Χωρίς αμφιβολία, τα οφέλη της γιόγκα είναι πολλαπλά και ένα από τα σημαντικότερα είναι και η βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Τι έδειξαν οι έρευνες;

Μάλιστα ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που παρακολούθησαν μαθήματα γιόγκα, σημείωσαν βελτιώσεις στο βάρος, στην αρτηριακή πίεση και στη χοληστερόλη. Συγκεκριμένα, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία έκαναν συστηματική ανάλυση 37 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, οι οποίες περιλάμβαναν 2.768 άτομα.

Ο σκοπός της ανάλυσης ήταν να εξετάσουν αν η γιόγκα είναι ενεργητική στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και κατά πόσο θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για τα προβλήματα της καρδιάς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκαν περισσότερο σε εκείνους που έκαναν γιόγκα, από ότι σε εκείνους που δεν ασκούνταν.

Συμπερασματικά..

Η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος προστασίας της υγείας της καρδιάς, ειδικά για άτομα που έχουν αντιμετωπίσει κάποιο καρδιακό πρόβλημα ή δεν μπορούν να αθληθούν έντονα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

International journal of Psychosomatics: Official Publication of the International Psychosomatics Institute [1994,41(1-4):46-52]

Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 4(2007), Issue 4, pages 511-517

Πασχάλης Κεχλιμπάρης
Πασχάλης Κεχλιμπάρης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.