Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στη λίμνη Κερκίνη

της Ηρώς Γουνιτσιώτη
05 Ιανουαρίου 2016
20886 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γαστρονομικό ταξίδι στη λίμνη Κερκίνη

Όταν η απόδραση από τους ρυθμούς της καθημερινότητας γίνεται ανάγκη, ένας όμορφος υδάτινος προορισμός σας περιμένει στη βορειοδυτική Μακεδονία, η λίμνη Κερκίνη.

Η λίμνη Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τηv καλύτερη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Στρυμώνα και να καλύψει τις ανάγκες σε νερό για την άρδευση των τοπικών καλλιεργειών της Σερραϊκής πεδιάδας. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που η ανθρώπινη παρέμβαση δίνει τη δυνατότητα στη φύση να αναδείξει το μεγαλείο της.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλά μικρά χωριά, που μπορείτε να επιλέξετε για τη διαμονή σας, με πιο αντιπροσωπευτικό το ομώνυμο χωριό Κερκίνη. Η απλότητα της φύσης ανταποκρίνεται τόσο στην ανάγκη για ξεκούραση, όσο και στην ανάγκη για περιπέτεια και δράση.


Διαβάστε επίσης: Καλοκαίρι: Συνδυάστε γεύση με θρεπτική αξία σε ελαφριά γεύματα! [Δωρεάν EBOOK]


Πώς να ξεκινήσετε τη μέρα σας;

Ένας ζεστός καφές και μια φρέσκια παραδοσιακή πίτα με πλαστό φύλλο και χωριάτικα αυγά είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια. Εφοδιαστείτε με φρούτα εποχής για σνακ και επιλέξτε με ποιoν τρόπο θα γνωρίσετε τη λίμνη.

Απολαύστε τη βόλτα σας!

Μπορείτε να κάνετε ιππασία, ποδηλασία, κανό και ορειβασία στα μονοπάτια της περιοχής. Επιπλέον, μπορείτε να περπατήσετε δίπλα στην ακτή ή να αφεθείτε για μια βόλτα με τζιπ μέσα στους βάλτους. Για όσους αγαπούν το νερό, μια βόλτα με το κανό θα αποτελέσει μια πολύ όμορφη εμπειρία. Στο διάβα σας και ανάλογα με την εποχή, θα συναντήσετε υδάτινα λουλούδια, όπως νούφαρα. Με λίγη τύχη ίσως να δείτε από κοντά και αργυροπελεκάνους, σταχτοτσικνιάδες, φλαμίνγκο και πολλά άλλα ξεχωριστά είδη πουλιών.

Όποια δραστηριότητα κι αν επιλέξετε να κάνετε, σίγουρα θα σας ανοίξει η όρεξη για ένα ζεστό γεύμα. Ένας όμορφος χώρος, με φιλόξενους ανθρώπους και γευστικότατα πιάτα στην περιοχή είναι ο παραδοσιακός ξενώνας «Οικοπεριηγητής».

Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα

Βασικό συστατικό της τοπικής κουζίνας είναι το βουβαλίσιο κρέας, αφού εκτρέφεται σε αφθονία στην περιοχή. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και μια πιατέλα τυριών. Στη συνέχεια προτεινόμενες επιλογές είναι ο καβουρμάς, τα λουκάνικα, τα σουτζουκάκια ή το μαγειρευτό βουβαλίσιο κρέας σε ξυλόφουρνο.

Για τους λάτρεις των ψαρικών, μια καλή επιλογή είναι τα ποταμίσια ψάρια, όπως η πέστροφα.

Τέλος, ένα σπιτικό γλυκό του κουταλιού θα ολοκληρώσει ευχάριστα το γεύμα σας.

Αν ο καιρός το επιτρέπει, γευματίστε κάπου έξω, απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα και τη φύση. Καλό ταξίδι και καλή σας όρεξη!

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.