Fitness

Γιόγκα για αρχάριους

25 Σεπτεμβρίου 2014
7530 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
yoga kai ofeli

Οι αυξημένοι ρυθμοί της καθημερινότητας και ο καθιστιστικός τρόπος ζωής μας έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση πολλών ψυχοσωματικών προβλημάτων όπως π.χ το άγχος και η κακή δίαθεση, οι πονοκέφαλοι, η αύξηση του σωματικού βάρους, οι πόνοι στη μέση και στον αυχένα και η κακή στάση σώματος. Η γιόγκα είναι μια εναλλακτική μορφή άσκησης, που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στην μείωση αυτών των προβλημάτων.

Η λέξη γιόγκα (Yoga) πρόερχεται από την λέξη «yoking» που σημαίνει σημαίνει συνένωση, συνύπαρξη, του μυαλού και του σώματος μέσω συγκεκριμένων μεθόδων, κύρια του διαλογισμού. Η προέλευση της γιόγκα πιστεύεται ότι είναι από την Ινδική παραδοση. Οι πρώτες ενδείξεις από πρακτικές γιόγκα εντοπίζονται στο 400 π.Χ., ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε δημοφιλής στον δυτικό κόσμο ως ένα είδος σωματικής και πνευματικής άσκησης.

Τα οφέλη της γιόγκας στην υγεία

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η γιόγκα:

 • Οδηγεί σε αρμονία και ισορροπία μεταξύ του σώματος, του νου και του πνεύματος.
 • Αυξάνει δύναμη, ευλυγισία, εύρος κίνησης και ισορροπία.
 • Επιβραδύνει τον ρυθμό της καρδιάς.
 • Εξισορροπεί την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία.
 • Ρυθμίζει τις ορμόνες και τους βιολογικούς ρυθμούς του σώματος.
 • Ενδυναμώνει, τονώνει τους μυς, και χαρίζει ευλυγισία.
 • Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
 • Καταπολεμά την κατάθλιψη, το άγχος και την αϋπνία.
 • Βελτιώνει τη στάση του σώματος.
 • Μειώνει το άσθμα.
 • Συμβάλλει στη καταπολέμηση του καρκίνου.
 • Μειώνει το σωματικό βάρος.

Συμβουλές για να ξεκινήσετε γιόγκα

Εφόσον λοιπόν θέλετε να ξεκινήσετε γιόγκα θα ήταν χρήσιμο να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Θα πρέπει να διαλέξετε το είδος της γιόγκας που σας αρέσει. Η Hatha γιόγκα ταιριάζει σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης ή ηλικίας. Θεωρείται ιδανική αν έχετε μειωμένη ευλυγισία, επειδή πρόκειται για ένα είδος γιόγκα που μπορείτε να εκτελέσετε τόσο με ήπιο ρυθμό, όσο και με πιο δυναμικό, αν το επιθυμείτε.
 2. Επιλέξτε το κατάλληλο περιβάλλον και εξοπλισμό. Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε ένα χώρο που σας χαλαρώνει. Φορέστε άνετα ρούχα και βγάλτε τα παπούτσια σας, έτσι ώστε να νιώθετε ανάλαφροι/ες. Προμηθευτείτε ένα λεπτό στρωματάκι και βάλτε χαλαρή μουσική (εάν είναι επιλογή σας).
 3. Το γεύμα σας πριν την γιόγκα θα πρέπει να είναι ελαφρύ και θα πρέπει να πίνετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης.
 4. Κλείνετε εντελώς τα κινητά σας. Είναι η στιγμή για να αποσυνδεθείτε και να ηρεμήσετε και εσείς και ο υπόλοιπος κόσμος στον χώρο.
 5. Πριν το πρώτο σας μάθημα συστηθείτε στη δασκάλα ή τον δάσκαλό σας και ενημερώστε τους για οποιοδήποτε τραυματισμό ή θέμα υγείας.
 6. Πάντα πρέπει να κάνετε προθέρμανση, ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος και η ενέργειά σας. Η προθέρμανση είναι απαραίτητη για την πρόληψη των τραυματισμών.
 7. Ασκηθείτε. Είναι καλό να ασκείστε 4-6 φορές την εβδομάδα ή τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα για να δείτε και να νοιώσετε πραγματική διαφορά.
 8. Μην σπρώχνετε τον εαυτό σας πέρα από τα όριά σας. Δεν υπάρχει λόγος για ανταγωνισμό. Ξεκινήστε με εύκολες ασκήσεις. Το πιο σημαντικό σε αυτό το επίπεδο είναι να μάθετε να παίρνετε σωστά αναπνοές και να ηρεμείτε.
 9. Θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείτε ένα δάσκαλο γιόγκα προκειμένου νας σας δείξει την τεχνική των ασκήσεων και τη φιλοσοφία της γιόγκα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Smith, Kelly B.; Pukall, Caroline F. (2009). "An evidence-based review of yoga as a complementary intervention for patients with cancer". Psycho-Oncology 18 (5): 465–475.

Vancampfort, D. et al., (2012). "Yoga in schizophrenia: a systematic review of randomised controlled trials". Acta Psychiatrica Scandinavica, 126 (1): 12–20.

Sharma, Manoj; Haider, Taj (2012). "Yoga as an Alternative and Comple-mentary Treatment for Asthma: A Systematic Review". Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 17 (3): 212–217.

Innes, Kim E.; Bourguignon, Cheryl (November–December 2005). "Risk Indices Associated with the Insulin Resistance Syndrome, Cardiovascular Disease, and Possible Protection with Yoga: A Systematic Review". Journal of the American Board of Family Medicine 18 (6): 491–519.

Madanmohan M., et al., (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian Journal of Physiology and Pharmacology, 52(2):164-170]

Parshad O. (2004). Role of yoga in stress management. The West Indian Medical Journal, 53(3):191-194.

 • Γεώργιος Γλούμης
  Γεώργιος Γλούμης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Personal trainer

  Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. To 2008 αποφοίτησε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ειδικότητα που ακολούθησε ήταν :"Ευρωστία και Υγεία" ενώ η πτυχιακή του εργασία ήταν: "H επίδραση της διατροφής σην προπόνηση δύναμης".