Συστάσεις Διατροφής

Το μεσογειακό παράδοξο της βιταμίνης D...

11 Σεπτεμβρίου 2016
16038 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
plath me thaumastiko apo antihliako

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται 400 μονάδες βιταμίνης D την ημέρα. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό το λαμβάνει ο άνθρωπος με τη βοήθεια του ήλιου. Η υπεριώδης ακτινοβολία μετατρέπει την 7-δευδροχοληστερόλη που βρίσκεται στο δέρμα μας σε προβιταμίνη D, η οποία μέσα στο χημικό εργαστήρι του ήπατος μετατρέπεται εν τέλει σε βιταμίνη D!

Το 90% των αναγκών μας σε βιταμίνη D το παίρνουμε μέσω του ήλιου, μόλις το υπόλοιπο 10% το λαμβάνουμε από τη διατροφή (πλούσια σε βιταμίνη D τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά). Νάτο και το μεσογειακό μας παράδοξο. Οι λαοί από μεσογειακές χώρες εμφανίζουν συχνά ανεπάρκεια βιταμίνης D, παρόλο το όπλο της πλούσιας ηλιοφάνειας. Για να μάθετε γιατί επικρατεί αυτό το "παράδοξο" με τη βιταμίνη D αλλά και τι προτείνεται να κάνουμε για να μην παρουσιάσουμε έλλειψη επισκεφτείτε το ακόλουθο Link.

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"