Fitness

7 tips για να μην τραυματιστείτε ποτέ!

του Δημήτρη Κρινάκη
18 Μαΐου 2016
17412 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
7 tips για να μην τραυματιστείτε ποτέ!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η σωματική άσκηση ως έννοια είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής! Ειδικά στην σημερινή εποχή λόγω της δραστικής μείωσης του ελεύθερου χρόνου και των μεγάλων αλλαγών στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου, καθίσταται απαραίτητη η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Έχει αποδειχθεί πως άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά προλαμβάνουν ή καθυστερούν την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών και αποκομίζουν τεράστια οφέλη για την υγεία τους. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:

  • Καλύτερη λειτουργία μεταβολισμού
  • Μειωμένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Ρύθμιση της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη
  • Μείωση άγχους, στρες, κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων
  • Πρόληψη της οστεοπόρωσης και του κινδύνου για κατάγματα και τραυματισμούς
  • Αύξηση δύναμης, ισορροπίας, ευλυγισίας και κινητικότητας
  • Μείωση λιπώδους ιστού και πρόληψη της παχυσαρκίας
  • Βελτίωση του ύπνου
  • Βελτιωμένη στάση και εμφάνιση
  • Αύξηση πνευματικής διαύγειας και επιπέδων ενέργειας

Για να φτάσετε όμως στο σημείο να απολαύσετε τα οφέλη της σωματικής άσκησης, πρωταρχικό καθήκον σας οφείλει να είναι η τήρηση κάποιων βασικών αρχών και κανόνων που διέπουν την ατομική και ομαδική δραστηριότητα. Η τήρησή τους θα σας προστατέψει από τραυματισμούς και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις! Ένας τραυματισμός είναι δυνατόν να προκαλέσει άσχημες συνέπειες τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία του ασκούμενου. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που μπορεί να οδηγήσει και στην πλήρη παύση της φυσικής του δραστηριότητας.

Η εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τον ασκούμενο περιλαμβάνει ένα συνδυασμό παραγόντων όπως κατάλληλη επιλογή αθλήματος , σωστή εκμάθηση τεχνικής και τακτικής, επιλογή έμπειρου και καταρτισμένου προπονητή. Η προπόνηση θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της προοδευτικότητας, του προγραμματισμού, της περιοδικότητας, της παραλλαγής της προπονητικής επιβάρυνσης! Οι γονείς μαζί με τους προπονητές οφείλουν να θέτουν τις παραπάνω βάσεις στους νεαρούς αθλητές, ώστε η εξέλιξή τους τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο να γίνει ομαλά και χωρίς τραυματισμούς. Είναι προτιμότερο να αποκτήσετε αργά αλλά με σωστό και ασφαλή τρόπο την βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, παρά να πιέζετε υπερβολικά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το σώμα σας και να οδηγηθείτε στα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ακολουθούν κάποιες βασικές αρχές για ασφαλή και αποτελεσματική άσκηση, απαραίτητες να αποτρέψουν τραυματισμούς και να σας οδηγήσουν στην βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης και στην αύξηση της ποιότητας της ζωής σας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κέλλης Σπύρος, Σημειώσεις Προπονητικής, Θεσσαλονίκη 2004(σ.20/σ.51)

Αστέριος Δεληγιάννης, Ιατρική Της Άθλησης, Θεσσαλονίκη 1992(σ.95-102/ σ. 141-145)

Γεώργιος Σκόλιας, Άσκηση και διατροφή, Αθήνα 1994(σ.94-96)

Δημήτρης Κρινάκης
Δημήτρης Κρινάκης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής