Κουζίνα

Σαντορίνη, το μαγικό νησί

της Ειρήνης -Μαρίας Καλούδη
27 Σεπτεμβρίου 2014
22023 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Σαντορίνη, το μαγικό νησί

Ένας υπέροχος και πασίγνωστος, σε πολλούς λαούς ανά τον κόσμο, προορισμός η Σαντορίνη, είναι η δική μας πρόταση διακοπών. Πέρα από τη μαγευτική θέα, το παγκοσμίως γνωστό ηλιοβασίλεμα και την άγρια ομορφιά που προσφέρει, παράγει γευστικά ντόπια κρασιά και νόστιμους ντοματοκεφτέδες. Τα μυστικά συστατικά των τελευταίων είναι το αλεύρι, η ντομάτα, το κρεμμύδι, η ρίγανη ή ο δυόσμος.


Διαβάστε επίσης: Καλοκαίρι: Συνδυάστε γεύση με θρεπτική αξία σε ελαφριά γεύματα! [Δωρεάν EBOOK]


Τι πρέπει να επισκεφθείτε στη Σαντορίνη;

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Ημεροβίγλι, το πιο ψηλό σημείο της καλντέρας για να βγάλετε τις καλύτερες φωτογραφίες, την Οία για το ηλιοβασίλεμα και τα όμορφα σοκάκια που στολίζονται από ωραία μαγαζιά με σουβενίρ και κοσμήματα, το Φηροστεφάνι για να πιείτε στο Mylos βραδινό κοκτέιλ κοιτάζοντας τα απόκρημνα βράχια και τη θάλασσα, τα Φηρά για τη διασκέδαση και το Μεγαλοχώρι για την παραδοσιακή κουζίνα, την όμορφη πλατεία του χωριού και το οινοποιείο Γαβαλά.

Το Μεγαλοχώρι απέχει 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Φηρών. Το γνωρίζουν λίγοι, όμως πιστεύουμε ότι αξίζει να περάσετε μια βόλτα.

Στο δρόμο προς το οινοποιείο, τα σπίτια φέρουν νησιώτικα χρώματα στα παράθυρα και τις πόρτες τους και τα άνθη συμπληρώνουν ένα πανέμορφο τοπίο. Εκεί ο οινοποιός κ. Γιώργος Γαβαλάς και η οικογενειά του μας προσέφεραν κρασί με παξιμάδι ντάκο και μας εξήγησαν τα πάντα γύρω από αυτό.

Μην παραλέιψετε να δοκιμάσετε βινσάντο

Το πιο γνωστό κρασί που παράγεται μονάχα σε αυτό τον τόπο είναι το βινσάντο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το ότι ενώ χρησιμοποιούνται λευκόσαρκα σταφύλια για να φτιαχτεί, το χρώμα του όταν ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις βγαίνει κεχριμπαρένιο. Είναι πολύ γλυκό στη γεύση και πίνεται σαν απεριτίφ ή σαν επιδόρπιος οίνος. Αλλιώς μπορεί να συνδυαστεί με γιαούρτι και γλυκό σταφύλι. Αν δεν το δοκιμάσετε στην αρχή του γεύματος, μπορείτε να δοκιμάσετε λευκό ασύρτικο ή μαντηλαριά.

Για την παραγωγή του βινσάντο δεν γίνεται χρήση του μηχανικού τρύγου, τα σταφύλια πατώνται κανονικά με γυμνά πόδια. Αν βρεθείτε Αύγουστο στο νησί, μπορείτε να επισκεφθείτε το χώρο και να χαρείτε κι εσείς την εμπειρία του τρύγου και του πατήματος του σταφυλιού.

Δοκιμάστε κάπαρη, ντοματάκια Σαντορίνης και Σαντορινιό λουκάνικο

Μια άλλη γευστική επιλογή είναι το Σαντορινιό λουκάνικο, το οποίο έχει πικάντικη γεύση εξαιτίας των μπαχαρικών που περιέχει. Δοκιμάστε τη χωριάτικη σαλάτα με ντοματάκια Σαντορίνης, λιαστή ντομάτα κατσκίσιο τυρί και καπαρόφυλλα σε παραδοσιακό ταβερνάκι του χωριού. Η κάπαρη και τα φύλλα της χρησιμοποιούνται πολύ στις σαλάτες τους. Εάν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τους ντοματοκεφτέδες. Θα σας κερδίσουν!

Τα ντοματάκια δε μπορούν να αποκτήσουν το μέγεθος της κανονικής ντομάτας, εξαιτίας της διαφορετικής σύστασης της γης σε θρεπτικά στοιχεία. Τα ηφαιστιογενή εδάφη είναι πιο φτωχά σε αυτές τις ουσίες και ίσως για αυτό το λόγο η ντομάτα δεν έχει την ίδια ένταση στη γεύση συγκριτικά με αυτή των άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Ένα άλλο παραδοσιακό προϊόν του νησιού είναι η φάβα, η λευκή μελιτζάνα και το στρογγυλό κολοκύθι. Με μελιζάνα και κολοκύθι μπορείτε να φτιάξετε το παραδοσιακό σφουγγάτο, που είναι η ντόπια ομελέτα. Δοκιμάστε σκορδομακάρονα, ψάρια ή θαλασσινά και από τα γλυκά, δοκιμάστε μελιτίνια! Φτιάχνονται με τυρί μυζήθρα τα βασικά συστατικά τους είναι τα αυγά, το αλεύρι και η ζάχαρη.

Με την πρώτη ευκαιρία, λοιπόν επισκεφθείτε το μαγευτικό νησί. Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι θα αποτελεί πάντα μια ανάμνηση που θα χαραχτεί στην καρδιά σας. Καλές διακοπές!

Ειρήνη-Μαρία Καλούδη
Ειρήνη-Μαρία Καλούδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.