Διατροφή

6 λόγοι να απολαύσεις το κίτρινο τυρί

20 Ιουνίου 2016
24924 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
6 λόγοι να απολαύσεις το κίτρινο τυρί

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, και όχι μόνο, οι περισσότεροι από εμάς ίσως να έχουμε αναρωτηθεί «Μπορεί το κίτρινο τυρί να έχει μια θέση στο διαιτολόγιό μου;». Η απάντηση είναι ναι και έχεις 6 σημαντικούς λόγους να το απολαύσεις κι’ όλας!

Πόσο συχνά να επιλέγεις τα γαλακτοκομικά στη διατροφή σου;

Ως χώρα που ακολουθεί κατά βάση το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, είναι σημαντικό να θυμάσαι τη θέση των γαλακτοκομικών στη Μεσογειακή Πυραμίδα, τα οποία βρίσκονται στη βάση της, που σημαίνει καθημερινή κατανάλωση! Για να προλάβω την απορία σου, προκειμένου να γλιτώσεις τα κορεσμένα – «κακά» - λιπαρά τους, έχεις την επιλογή προϊόντων με μειωμένα λιπαρά.

Διεθνείς φορείς προτείνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, ως αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινή μας διατροφή

Πιο συγκεκριμένα συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως, με τη μία μερίδα να αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι γάλα/γιαούρτι ή 30g τυρί. Σημείωσε όμως, ότι ακόμα και αν κάποιο τρόφιμο είναι light δεν σημαίνει ότι η ποσότητα χάνει την αξία της. Το μέτρο είναι πάντα απαραίτητο και σχετικό με την υπόλοιπη διατροφή μέσα στην ημέρα σου.

Τι μπορεί να σου προσφέρει το κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά;

  • Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και καταφέρνει να καλύψει ανά μερίδα (πχ μία φέτα), περίπου το 30% των αναγκών ενός υγιούς ενήλικα.
  • Εκτός από το ασβέστιο, είναι επίσης πλούσιο σε φώσφορο και σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καθιστώντας το έτσι, ισχυρό σύμμαχο για γερά οστά καθώς και για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Τα κίτρινα τυριά χαμηλά σε λιπαρά, διατηρούν τη θρεπτική αξία του γάλακτος έχοντας όμως λιγότερες θερμίδες και κορεσμένο λίπος. Αν πρέπει να περιορίσεις το λίπος από τη διατροφή σου, ένα τυρί με αρκετά χαμηλά λιπαρά όπως 10%, μπορεί να αποτελέσει μια άριστη εναλλακτική.
  • Εξίσου καλή επιλογή μπορεί να αποτελέσει για όλη την οικογένεια, καθώς μπορεί να συνδυαστεί ευχάριστα με το μεσημεριανό γεύμα ενώ αποτελεί ένα γρήγορο και πρακτικό σνακ με τη ξεχωριστή του γεύση.
  • Αν βρίσκεσαι σε δίαιτα, ωφελείσαι ιδιαίτερα από την πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, με λιγότερες θερμίδες από το κανονικό τυρί και προκαλώντας παράλληλα υψηλό αίσθημα κορεσμού για να μην πεινάς.
  • Τα κίτρινα τυριά είναι καλύτερα ανεκτά σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η ωρίμανση ενός τυριού τόσο πιο μικρή η ποσότητα λακτόζης που βρίσκεται σε αυτό.
    Καταλήγοντας, παρατηρούμε ότι το κίτρινο τυρί όταν είναι χαμηλό σε λιπαρά, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο διατροφολόγιό μας. Πλούσιο σε γεύση και σε θρεπτικά συστατικά, μειωμένο σε λίπος και σε θερμίδες , δύσκολα να του αντισταθείς.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cashman KD. Calcium intake, calcium bioavailability and bone health. Br J Nutr. 2002 May;87 Suppl 2:S169-77.

Flynn, A. (2003). "The role of dietary calcium in bone health." Proc Nutr Soc 62(4): 851-8.

National Dairy Council 2012. Health Professional Cheese Nutrition, (http://www.nationaldairycouncil.org/Pages/Home.aspx)