Διατροφή

Αύξησε την αντιοξειδωτική σου άμυνα πίνοντας ελληνικό καφέ

30 Νοεμβρίου 2017
13533 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
natiokseidwtikh amyna kai kafes

Είστε από τους ανθρώπους που καταναλώνουν ελληνικό καφέ κάθε ημέρα, σχεδόν σαν ιεροτελεστία; Νιώθετε πως δε μπορεί να ξεκινήσει η ημέρα σας εάν δεν πιείτε το καφεδάκι σας ή χρειάζεστε μία ώθηση μέσα σε μία δύσκολη ημέρα, για να τα βγάλετε πέρα; Σας έχω καλά νέα, καθώς αυτή η αγαπημένη συνήθεια, πέρα από το να σας ξυπνάει και να σας δίνει πνευματική και σωματική εγρήγορση, σας κάνει και καλό, καθώς ο καφές αποτελεί μία πολύ σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στη διατροφή σας! Μάλιστα, έχει φανεί ερευνητικά ότι οι χώρες του Δυτικού κόσμου λαμβάνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ, παρά από τα στερεά τρόφιμα!

Παρ’ ότι όταν σκεφτόμαστε τον καφέ το μυαλό μας πάει απ’ ευθείας στην καφεΐνη, το αγαπημένο μας ρόφημα αποτελεί και πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς 1 μονός ελληνικός σας παρέχει 223mg αντιοξειδωτικών, ενώ ο διπλός 370mg. Για να είναι καλύτερα αντιληπτό αυτό το ποσό, θα σας αναφέρω μία απλή σύγκριση, αυτή με τον φυσικό χυμό πορτοκάλι που είναι ίσως το πρώτο ρόφημα που μπορεί να συνεδέσει κάποιος με τη λέξη «αντιοξειδωτικά». Ένα ποτήρι των 250ml φυσικού χυμού περιέχει μόλις 180mg αντιοξειδωτικών, δηλαδή λιγότερα από έναν μονό ελληνικό. Εάν αναλογιστείτε και πόσους καφέδες τελικά θα καταναλώσετε μέσα στην ημέρα, θα δείτε ότι ο ελληνικός καφές σας «οχυρώνει» παρέχοντας σημαντική αντιοξειδωτική προστασία, συνδυαστικά και με τα υπόλοιπα τρόφιμα που θα καταναλώσετε μέσα στην ημέρα και περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πόσο σημαντικά είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά των τροφών που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες προκύπτουν ως φυσικά παράγωγα του μεταβολισμού ή λόγω της έκθεσης σε επιβαρυμένο/ τοξικό περιβάλλον (ατμοσφαιρική ρύπανση, τσιγάρο, τοξικές ουσίες κ.ά.) και στρες. Κυκλοφορούν με κάποια ηλεκτρόνιά τους αδέσμευτα, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και βλάβες στα κύτταρα και το DNA. Εδώ έγκειται και ο σημαντικός ρόλος των αντιοξειδωτικών, τα οποία δίνουν ηλεκτρόνια στις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα την «απενεργοποίησή» τους και την προστασία του οργανισμού από πολλές παθήσεις, καθώς και επιθέσεις παθογόνων μικροοργανισμών.

Από ποιές παθήσεις σας προστατεύουν τα αντιοξειδωτικά του καφέ;

Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετισθεί με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών παθήσεων, λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και καφεΐνη! Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καρδιοπροστατευτική δράση του ελληνικού καφέ, όπως βρέθηκε στη μελέτη της Ικαρίας! Η συγκεκριμένη μελέτη είχε σαν στόχο τη διερεύνηση της μακροβιότητας των κατοίκων του νησιού, η οποία είναι γνωστή παγκοσμίως, όπου φάνηκε πως η κατανάλωση ελληνικού καφέ κυρίως, σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου (το ενδοθήλιο βρίσκεται εσωτερικά των αγγείων και βοηθάει στην καλή ροή του αίματος στους ιστούς), με αποτέλεσμα την καρδιαγγειακή προστασία και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετισθεί επίσης με τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2 κατά 23-50% και καρκίνου του ήπατος, με τον κίνδυνο να μειώνεται όσο η κατανάλωση καφέ αυξάνει! Επιπλέον, τα άτομα που καταναλώνουν καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος, εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, προσβολής από νόσο Alzheimer και Parkinson, εμφάνισης πέτρας στη χολή καθώς και θνησιμότητας.

Πόσο ελληνικό καφέ μπορείτε να πίνετε;

Ένας μονός ελληνικός καφές περιέχει 70mg καφεΐνης και ο διπλός 115mg. Σύμφωνα με την EFSA, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η ασφαλής καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης για το γενικό πληθυσμό είναι 400mg (για τις εγκύους είναι τα 200mg), που σημαίνει ότι μπορείτε με ασφάλεια να καταναλώνετε καθημερινά 5-6 μονούς και 3-4 διπλούς ελληνικούς. Αυτή η ποσότητα αφορά την περίπτωση που ο ελληνικός καφές αποτελεί τη μοναδική πηγή καφεΐνης που προσλαμβάνετε μέσα στην ημέρα σας. Εάν καταναλώνετε και άλλες πηγές καφεΐνης, όπως το κακάο, η σοκολάτα, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά και κάποια συμπληρώματα διατροφής, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και αυτά τα mg καφεΐνης στο περιθώριο των 400mg που είναι η ασφαλής δόση. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Richelle M, Tavazzi I, Offord E. Comparison of the antioxidant activity of commonly consumed polyphenolic beverages (coffee, cocoa, and tea) prepared per cup serving. J Agric Food Chem. 2001 Jul;49(7):3438-42.

Siasos G, Oikonomou E, Chrysohoou C, Tousoulis D, Panagiotakos D, Zaromitidou M, Zisimos K, Kokkou E, Marinos G, Papavassiliou A, Pitsavos C. and Stefanadis C, Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study. Vascular Medicine. 2013 Mar 18(2) 55-62

Huxley R, Lee CM, Barzi F, Timmermeister L, Czernichow S, Perkovic V, Grobbee DE, Batty D, Woodward M. Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis. Arch Intern Med. 2009 Dec 14;169(22):2053-63. doi: 10.1001/archinternmed.2009.439.

Ross GW, Abbott RD, Petrovitch H, Morens DM, Grandinetti A, Tung KH, Tanner CM, Masaki KH, Blanchette PL, Curb JD, Popper JS, White LR. Association of coffee and caffeine intake with the risk of Parkinson disease. JAMA. 2000 May 24-31;283(20):2674-9.

Eskelinen MH, Kivipelto M.J. Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer's disease. Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S167-74. doi: 10.3233/JAD-2010-1404.

 

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.