Fitness

Πώς να διατηρήσεις Ενέργεια σε Μαραθώνιο με φυσικά Snacks

25 Ιουνίου 2025
480 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
diatrofi marathonios

Photo source: www.canva.com

Ο μαραθώνιος αποτελει μια μεγάλη πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, όμως με την σωστή διατροφη και τις κατάλληλες επιλογές τροφίμων μπορείς να κάνεις αυτή την διαδικασία λίγο πιο εύκολη.

Αν σε ενδιαφέρει και εσένα η σωστή διατροφική προετοιμασία για τον μαραθώνιο τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο. Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε πως οι τροφές που καταναλώνεις μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόδοσή σου στο τρέξιμο.

Marathonios-treximo_1.jpg

Οι Ενεργειακές Ανάγκες ενός Δρομέα Μαραθωνίου

Τα 3 βασικά μακροθρεπτικά συστατικά που ειναι απαραίτητα για την συνολική διατροφή είναι οι Υδατάνθρακες, τα Λιπαρά και η Πρωτεΐνη.

Με μια σωστη και ισορροπημένη διατροφή μπορείς να διασφαλίσεις πως λαμβάνεις και τα υπόλοιπα μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία παίζουν επίσης βασικό ρόλο στη λειτουργία και την αποκατάσταση των μυών σου. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

Υδατάνθρακες και Μαραθώνιος

Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος σου και είναι απαιραίτητοι για το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Η κατανάλωση περίπου 45–65% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες είναι ένας καλός στόχος για τους περισσότερους δρομείς

Λιπαρά και Μαραθώνιος

Μια άλλη εξαιρετική πηγή καυσίμου, ειδικά κατά το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων αποτελούν και τα λιπαρά. Στόχευσε μεταξύ 20-30% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σου να προέρχονται από κυρίως καλά λιπαρά.

Πρωτεΐνη και Μαραθώνιος

Η πρωτεΐνη δεν είναι κύρια πηγή καυσίμου κατά τη διάρκεια της άσκησης αντοχής. Το σώμα σου χρησιμοποιεί την πρωτεινη για λειτουργίες όπως μυϊκή ανάπτυξη, επισκευή μυικού ιστού, πρόληψη τραυματισμών, παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο αλλά και για την συνολική ανάκαμψη.

Οι μύες σου καταστρέφονται καθώς τρέχεις, γεγονός που καθιστά τον ανεφοδιασμό με πρωτεΐνες σημαντικό για την αναδόμηση αυτού του μυός. Χωρίς πρωτεΐνη, οι μύες δεν μπορούν να αναδομηθούν αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε απώλεια μυών, αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού και χαμηλότερη απόδοση.

Αν και οι ατομικές ανάγκες ποικίλλουν, ενα καλός στόχος αποτελεί περίπου 1,4–2,0 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Marathonios-ksekinima.jpg

Ποια Φυσικά snacks βοηθούν στη Διατήρηση της Ενέργειας

Πολλές φορές σημασία έχει εκτός απο το τι θα καταναλώσεις και ο χρόνος που θα επιλέξεις τι θα καταναλώσεις και σου εξηγω στην συνέχεια τι εννοώ.

Πριν το τρέξιμο

Αν τρέχεις για λιγότερο από 60 λεπτά μπορείς να έχεις ένα μικρό σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες για μια γρήγορη πηγή γλυκόζης. Για παράδειγμα 2-3 χουρμάδες, μια μπανάνα ή ένα ποτήρι φυσικό χυμό. Ωστόσο είναι επίσης ασφαλές να επιλέξεις και να μην φας κάτι προηγουμένως.

Για τρέξιμο περισσότερο από 60-90 λεπτά, μπορεί να έχεις ένα μικρό γεύμα ή σνακ που να περιέχει περίπου 15-75 γραμμάρια υδατανθράκων, τουλάχιστον 1-3 ώρες πριν την προπόνησή σου. Για παράδειγμα μια τορτιγια με ταχίνι και μέλι, ενα τοστ με αβοκάντο και αυγό, γάλα με βρώμη και ξηρούς καρπούς, ή ενα smoothie με φρούτα, γάλα και φυστικοβούτυρο.

Συμβουλή. Μην επιλέξεις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες λίγες ώρες πριν από το τρέξιμο γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Για άσκηση περισσότερο από 90 λεπτά μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσεις υδατάνθρακες λίγες μέρες πριν από τον μαραθώνιο για να βεβαιωθείς ότι το σώμα σου αποθηκεύει όσο το δυνατόν περισσότερο γλυκογόνο για να παρέχει γρήγορη ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της φόρτωσης υδατανθράκων, στόχευσε σε 7-10 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, 36-48 ώρες πριν από το τρέξιμο. Οι καλύτερες πηγές είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, για παράδειγμα πατάτες, γλυκοπατάτες, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, πολύσπορο ψωμί.

Κατα την διάρκεια του αγώνα

Το μόνο μακροθρεπτικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να εστιάσεις κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος είναι οι υδατάνθρακες. Το τι καταναλώνεις θα πρέπει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια και την ένταση του τρεξίματός.

  • Λιγότερο από 45 λεπτά. Δεν απαιτείται φαγητό ή ποτό πλούσιο σε υδατάνθρακες.
  • 45–60 λεπτά. Μπορείς να επιλέξεις ένα αθλητικό ρόφημα.
  • 60-150 λεπτά. Μπορείς να συμπληρώσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου με 30-60 γραμμάρια την ώρα ενός αθλητικού ροφήματος ή ενεργειακού τζελ.
  • 150 λεπτά ή περισσότερο. Κατά τη διάρκεια τρεξίματος αντοχής μεγάλων αποστάσεων, μπορεί να χρειαστεί να αναπληρώσεις με πάνω από 60-90 γραμμάρια υδατανθράκων την ώρα.

Μπορείς να επιλέξεις αθλητικά ποτά πλούσια σε υδατάνθρακες, τζελ και μπανάνες.

Μετά τον αγώνα

Εάν θέλεις να φας αμέσως μετά τον μαραθώνιο δοκιμασε ένα μικρό σνακ που περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως μια μπάρα ενέργειας.

Εντός 2 ωρών μετά το τρέξιμό σου, επίλεξε ένα γεύμα που παρέχει πολλούς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Στόχευσε μεταξύ 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης (αυγά, κρέας, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά κ.α.) αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες για να αναπληρώσεις τα αποθέματά σου σε γλυκογόνο, (ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πατάτες, καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως) που θα παρέχουν μια σταθερή πηγή γλυκόζης για ώρες μετά το τρέξιμό σου.

Marathon-running.jpg

Συμβουλές για μια Ισορροπημένη Διατροφή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Αγώνα.

  • Φάε αρκετά. Εάν η ενέργεια σου είναι μειωμένη, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αυξήσεις τις θερμίδες σου
  • Ενυδατώσου.Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη απόδοση. Φρόντισε να πίνεις μικρές ποσότητες νερού σε όλη τη διάρκεια του τρεξίματός σου για να αποφύγεις την αφυδάτωση.
  • Μην ξεχνάς τους ηλεκτρολύτες. Μετά από 60 λεπτά έντονης άσκησης, μπορεί να χρειαστεί να αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες σου (ιδιαίτερα το νάτριο και το κάλιο) με φαγητό, ένα αθλητικό ρόφημα ή τζελ.
  • Περιορισε τις φυτικές ίνες και τα FODMAP πριν από τον αγώνα. Μπορεί να αυξήσουν τη στομαχική δυσφορία κατά το τρέξιμο.
  • Κάνε δοκιμές. Μερικές εβδομάδες πριν από έναν αγώνα δοκιμασε διαφορετικά φαγητά και τον χρόνο του φαγητού για να δεις τι λειτουργεί καλύτερα για σενα. Αντίθετα μην πειραματιστείς τις μερες κοντά στον αγώνα

Τέλος μην διστάσεις να εμπιστευτείς ενα επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς κατάλληλα πριν το αγώνα

Καταλήγοντας

Μια αλλαγή στις διατροφικές σου συνήθειες μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Ανάλογα λοιπόν με τους προσωπικούς σου στόχους, τους στόχους απόδοσης, τη διάρκεια του τρεξίματός και το επίπεδο εμπειρίας σου, η καταναλωση των κατάλληλων τροφίμων μπορεί να σε βοηθήσουν να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Purdom T, Kravitz L, Dokladny K, Mermier C. Understanding the factors that effect maximal fat oxidation. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jan 12;15:3. doi: 10.1186/s12970-018-0207-1. PMID: 29344008; PMCID: PMC5766985.

Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, Cribb PJ, Wells SD, Skwiat TM, Purpura M, Ziegenfuss TN, Ferrando AA, Arent SM, Smith-Ryan AE, Stout JR, Arciero PJ, Ormsbee MJ, Taylor LW, Wilborn CD, Kalman DS, Kreider RB, Willoughby DS, Hoffman JR, Krzykowski JL, Antonio J. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Jun 20;14:20. doi: 10.1186/s12970-017-0177-8. PMID: 28642676; PMCID: PMC5477153.

Ormsbee MJ, Bach CW, Baur DA. Pre-exercise nutrition: the role of macronutrients, modified starches and supplements on metabolism and endurance performance. Nutrients. 2014 Apr 29;6(5):1782-808. doi: 10.3390/nu6051782. PMID: 24787031; PMCID: PMC4042570.

Thomas DT, Erdman KA, Burke LM. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. J Acad Nutr Diet. 2016 Mar;116(3):501-528. doi: 10.1016/j.jand.2015.12.006. Erratum in: J Acad Nutr Diet. 2017 Jan;117(1):146. doi: 10.1016/j.jand.2016.11.008. PMID: 26920240.

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.