Fitness

Ο πουρές στη δίαιτα ενός αθλούμενου

07 Νοεμβρίου 2016
23601 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
poures kai athlitis

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πόσες φορές βρεθήκατε να γυμνάζεστε νιώθοντας ατονία και ανήμποροι να ανταπεξέλθετε στο πρόγραμμά σας; Ουκ ολίγες! Ίσως να μη σκεφτήκατε τον πουρέ που και θα σας δώσει άμεσα ενέργεια και χωρίς να βαρύνει το στομάχι σας.

Καλύπτει τις ανάγκες σας σε υδατάνθρακες

Η βασική πηγή ενέργειας είτε γυμνάζεστε είτε όχι, είναι η αποθήκη γλυκογόνου, δηλαδή οι υδατάνθρακες που έχετε καταναλώσει και έχουν αποθηκευτεί ως ηπατικό και μυϊκό γλυκογόνο. Ο πουρές αποτελεί άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων και συνεπώς ενέργειας, καθώς μια μερίδα πουρέ, όσο σχεδόν 1 φλιτζάνι, περιέχει περίπου 25γρ υδατανθράκων. Όταν οι ημερήσιες απαιτήσεις ενός αθλούμενου σε υδατάνθρακα μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 350γρ, η μερίδα πουρέ μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί σε αντίθεση με την αντίστοιχη ποσότητα σε ψωμί για παράδειγμα.

Η στρατηγική σας για φόρτιση υδατανθράκων

Τέλος, για όσους έχουν πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων ή συμμετέχουν σε αγώνες, ο πουρές είναι ένας καλός σύμμαχος φόρτισης υδατανθράκων. Θα μπορούσε να καταναλώνεται για 3-4 ημέρες πριν από τον αγώνα του αθλούμενου ώστε να γεμίσουν οι αποθήκες του ηπατικού αλλά και του μυϊκού γλυκογόνου. Αποτέλεσμα αυτής της φόρτισης είναι η παράταση δυνατότητας άσκησης και συνεπώς ο ταχύτερος τελικός χρόνος.

Δεν θα επιβαρύνει το στομάχι σας

Είναι ένα πολύ εύπεπτο τρόφιμο λόγω και της ημίρρευστης μορφής του, που ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες λόγω των απαιτήσεών σας, δεν θα σας δυσκολέψει στην χώνεψη. Ας μη ξεχνάμε επίσης, ότι η πατάτα δεν περιέχει γλουτένη και θα μπορούσε να καταναλωθεί ακόμη και από άτομα που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη). Τα καλά νέα για όσους από εσάς αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, είναι ότι πλέον μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο πουρέ σε συσκευασμένη μορφή με την ένδειξη ελεύθερο γλουτένης (Gluten Free). Προσοχή διότι δεν είναι όλα τα προϊόντα πουρέ, ελεύθερα γλουτένης. Να κοιτάτε πάντα την ετικέτα.

Είναι έτοιμος μέσα σε 10 λεπτά

Αν θέλετε να μαγειρέψετε κάτι εύκολο και γρήγορο ή ακόμη και να γευματίσετε πριν από το γυμναστήριο τότε μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο πουρέ σε συσκευασμένη μορφή. Είναι πολύ εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του, ενώ παράλληλα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και σε διάφορες συνταγές για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες και να βελτιώσετε την υφή τους (κρέμες, σούπες κλπ).

Τώρα πλέον που γνωρίζετε το μυστικό για άμεση φόρτιση αλλά και παροχή ενέργειας του οργανισμού σας δεν έχετε κανέναν λόγο να προπονηθείτε με άδειο στομάχι και δίχως ενέργεια. Απλώς αδράξτε ένα φακελάκι λαχταριστών νιφάδων πατάτας και είστε έτοιμοι να αντεπεξέλθετε σε μία κοπιαστική αθλητική δραστηριότητα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bussau VA, Fairchild TJ, Rao A, Steele P, Fournier PA. Carbohydrate loading in human muscle: an improved 1 day protocol. Eur J Appl Physiol. 2002 Jul;87(3):290-5. Epub 2002 May 28.

Chen Y, Wong SH, Xu X, Hao X, Wong CK, Lam CW. Effect of CHO loading patterns on running performance. Int J Sports Med. 2008 Jul;29(7):598-606. Epub 2007 Nov 14.

FAO, WHO, CONDEX ALIMENTARIUS, Standard for foods for special dietary use for persons intolerant to gluten, CODEX STAN 118-1979 Adopted in 1979. Amendment: 1983 and 2015. Revision: 2008.

de Oliveira EP, Burini RC, Jeukendrup A. Gastrointestinal complaints during exercise: prevalence, etiology, and nutritional recommendations. Sports Med. 2014 May;44 Suppl 1:S79-85.

Νόπη Μιχαηλίδου
Νόπη Μιχαηλίδου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται με το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή της Έδεσσας, κάνοντας κατ' οίκον επισκέψεις.