Fitness

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ξεκινούν να γυμνάζονται

Χριστίνας Βασιλειάδου
11 Σεπτεμβρίου 2019
21825 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ti-prepei-na-gnorizoun-osoi-ksekinoyn-na-gymnazontai

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το πήρες απόφαση και είπες το μεγάλο «ναι» στο να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι και θα σου πούμε ένα μεγάλο μπράβο καθώς είναι η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσες να κάνεις για τον εαυτό σου!

Πηγή: www.fmh.gr

Όλοι γνωρίζουμε τα πολλαπλά οφέλη της εκγύμνασης όχι μόνο σε επίπεδο καλαισθησίας αλλά το σημαντικότερο σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας.

Όντας περήφανη για ‘σένα που ξεκίνησες έρχομαι να σου δώσω κάποιες συμβουλές ώστε να κάνεις τη γυμναστική τρόπο ζωής και όχι ένα προσωρινό χόμπι!

1. Άσε τις Υπερβολές, βάλε Ρεαλιστικό Στόχο

Το πρώτο λάθος που γίνεται όταν ξεκινάμε γυμναστήριο είναι να θέλουμε να φτάσουμε στον στόχο μας σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς καθόλου κόπο…ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Σαν να θέλεις να περάσεις στο Πανεπιστήμιο χωρίς να πας Λύκειο…Αδύνατο δηλαδή!

Για να μπορέσεις να φτάσεις στο στόχο σου , θα πρέπει αυτός να είναι ρεαλιστικός και να έχεις υπομονή κι επιμονή για να το φτάσεις δουλεύοντας με πρόγραμμα και συνέπεια σε αυτό χωρίς υπερβολές.

Η υπερβολή , όπως το να κάνεις πολύωρες προπονήσεις καταπονώντας τον εαυτό σου, θα σε κουράσουν και θα σε βγάλουν από τον στόχο σου.

Είναι σα να ήσουν άρρωστος…. Για σκέψου…θα έπαιρνες ποτέ σε μία μέρα όλο το κουτί της αντιβίωσης για να γίνεις καλά; Και αν το έκανες, θα γινόσουν όντως καλά; Φυσικά και όχι! Θα έπαιρνες λίγο – λίγο καθημερινά για καιρό μέχρι να γίνεις καλά. Έτσι ακριβώς ισχύει και με την άσκηση!

2. Αν δεν πάει ο φίλος μου δεν πάω μόνος μου

Κακώς! Σαφώς το να γυμνάζεσαι με παρέα σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα, άνετα και περνάει πιο γρήγορα η ώρα όμως αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να είναι το μοναδικό σου κίνητρο για να πας στο γυμναστήριο. Κάθε φορά που δε θα θελήσεις να γυμναστείς επειδή η παρέα στο ακύρωσε φρόντισε να φέρνεις μπροστά και στο νου σου τον στόχο σου , τον δικό σου στόχο και σκέψου ότι κάθε ακύρωση σε πάει δύο βήματα πίσω σε αυτό!

3. Διάλεξε το κατάλληλο και τους κατάλληλους

Πριν πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις είναι καλό να κάνεις τη δική σου έρευνα αγοράς. Ένα όμορφο περιβάλλον με τηρούμενες συνθήκες υγιεινής και καταρτισμένους επαγγελματίες που θα προσεγγίσουν την προσωπικότητα σου και τους στόχους σου σίγουρα θα σε φέρει πιο κοντά στον στόχο σου αλλά και στο να μείνεις για αρκετό διάστημα πιστός-η στο πρόγραμμά σου έχοντας ακόμη ένα κίνητρο.

4. Πιάστηκα άρα... Γυμνάστηκα

Πάει καιρός από τότε που ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί! Σαφώς και θα νιώσεις μυϊκό πιάσιμο τις πρώτες μέρες της εκγύμνασης καθώς το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί σε κάτι που δεν έχει ξανακάνει, να «σπάσει» τις παλιές ίνες και να «χτίσει» νέο μυϊκό ιστό έτσι μακροπρόθεσμα να επέλθει η γράμμωση. Όμως εάν αυτό το μυϊκό πιάσιμο αγγίζει τα όρια της μη εξυπηρέτησης του εαυτού μας και τη δυσκολία στην καθημερινότητάς μας τότε κάτι γίνεται λάθος.

Μια καλή συμβουλή που θα σου δώσω είναι αυτή του … 10% !

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ανά βδομάδα δεν αυξάνω την ένταση της άσκησης ή της διάρκεια μιας προπόνησης παραπάνω από το 10% της προηγούμενης . Αυτό θα βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί εύκολα στα νέα δεδομένα χωρίς να επέλθουν τραυματισμοί και χωρίς αυτό να δυσκολεύει την καθημερινότητά σου.

5. Η Θέληση… Το Ήμιση του Παντός!

Είναι η κινητήριος δύναμη, είναι αυτό που ακόμη και στις δύσκολες μέρες σου θα σου δώσει το κίνητρο να συνεχίσεις και να αγωνιστείς για το στόχο σου! Η θέληση , η πραγματική θέληση όμως , όχι επειδή είδα έναν γνωστό μου να το κάνει και θα το κάνω κι εγώ ή επειδή είναι στη μόδα… Είναι η θέληση που πηγάζει από την αντίληψη και την αυτογνωσία για τον εαυτό σου και για αυτό που πραγματικά θέλεις να πετύχεις και που… ο κόσμος να χαλάει θα σε κάνει να μείνεις προσηλωμένος –η σε αυτό. Θέλεις;

Χριστίνα-Ειρήνη Βασιλειάδου
Χριστίνα-Ειρήνη Βασιλειάδου Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής