Fitness

Δυναμώστε τους κοιλιακούς σας στο γραφείο

του Δημήτρη Ζανάκη
05 Οκτωβρίου 2009
15843 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
askisi gia tous koiliakous sto grafeio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από λίγες ώρες εργασίας καθισμένοι στο γραφείο μας νιώθουμε πόνους στη μέση, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να δουλέψουμε με άνεση. Η πρόκληση του οξύτατου πόνου, προκαλείται εκτός από την κακή στάση που διατηρούμε και στην αδυναμία των κοιλιακών μυών να συγκρατήσουν τον κορμό μας. Εάν φυσικά δεν έχει προκληθεί κάποια βλάβη στους παρακείμενους σπονδύλους, η κατάσταση είναι εύκολα αναστρέψιμη εφόσον ενδυναμώσουμε την ευρύτερη περιοχή. Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών με την ύπτια κατάκλιση σε κάποιο πάγκο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Η άσκηση που θα περιγραφεί παρακάτω μπορεί κάλλιστα να πραγματοποιηθεί στο κάθισμά μας με σχετικά απλό τρόπο.


Διαβάστε επίσης: Ανακαλύψτε και δυναμώστε τους κοιλιακούς σας! [Δωρεάν EBOOK]


Περιγραφή της άσκησης

Αρχικώς καθόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε η μέση μας να ακουμπάει στην πλάτη της καρέκλας καθ΄όλη τη διάρκεια της κίνησης. Στην περίπτωση που η καρέκλα μας δεν είναι ανατομική,πραγματοποιούμε λόρδωση στη μέση μας ώστε να την προστατέψουμε από την καταπόνηση της άσκησης. Αφού έχουμε πάρει την κατάλληλη θέση, προσπαθούμε να φέρουμε τα γόνατά μας λυγισμένα προς στο στήθος, μην ξεχνώντας φυσικά την σωστή αναπνοή. Πιο συγκεκριμένα, εισπνέουμε στην άρση των ποδιών και εκπνέουμε στο κατέβασμά τους.

koiliakoi sto grafeio

 

Παραλλαγή της άσκησης

Παραλλαγή της παραπάνω άσκησης για περισσότερη δυσκολία είναι να γίνεται η κίνηση με τεντωμένα τα γόνατα, αφού ουσιαστικά αυξάνουμε έτσι το βάρος της αντίστασης.

parallagh koiliakwn sto grafeio

 

Συχνότητα της άσκησης

Αναφορικά με το τέμπο της άσκησης, πρέπει να τονίσουμε ότι γενικά οι ασκήσεις των κοιλιακών πρέπει να γίνονταιται σε αργό ρυθμό για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να μην μας ενδιαφέρει τόσο ο αριθμός των επαναλήψεων. Σχετικά με των αριθμό των σετ και επαναλήψεων σε επίπεδο αρχαρίων 3-4 σετ των 8-10  επαναλήψεων είναι αρκετά, ανεβάζοντας ωστόσο τον αριθμό τους ανά 1 εβδομάδα περίπου.

Δημήτριος Ζανάκης
Δημήτριος Ζανάκης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής