Συστάσεις Διατροφής

Συμπληρώματα διατροφής και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να ξεχάσετε τη δυσκοιλιότητα

της Ευσταθίας Παπαδά
10 Μαΐου 2017
17448 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
symplhrwmata diatrofhs kai dyskoiliothta

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα τόσο συχνό... όσο και ο πληθυσμός της χώρας, αφού όλοι κάποια στιγμή της ζωής τους είναι πιθανό να την αντιμετωπίσουν! Συνήθως είναι περιστασιακή, πράγμα που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί για σύντομο χρονικό διάστημα και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την αντιμετωπίσεις.


Διαβάστε επίσης: Έχω δυσκοιλιότητα, πώς να την αντιμετωπίσω διατροφικά; [Δωρεάν EBOOK]


Ποιες είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής;

Για την επιτυχή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας πέρα από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι απαραίτητες και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

  • Η άσκηση φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην κινητικότητα του εντέρου Βρείτε την άσκηση που σας ευχαριστεί και εντάξτε την στο πρόγραμμά σας για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  • Μειώστε το στρες της καθημερινότητας, καθώς επηρεάζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μια βόλτα με το σκύλο σας, η ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου, η ενασχόληση με το hobby σας είναι μερικοί τρόποι να χαλαρώσετε.
  • Μην αγνοείτε το ανακλαστικό της κένωσης και ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες που είναι πιο έντονο.
  • Αλλάξτε τον τρόπο που κάθεστε στη λεκάνη της τουαλέτας. Αντί για τη συνηθισμένη θέση των 90 μοιρών (η γωνία με την οποία τα ισχία σας είναι λυγισμένα), δοκιμάστε τη θέση των 35 μοιρών για να διευκολύνετε την έξοδο των κοπράνων.

Αν ωστόσο ο συνδυασμός των αλλαγών στη διατροφή και στο τρόπο ζωής δεν είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας τότε κάποια διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν.

Συμπληρώματα διατροφής κατά της δυσκοιλιότητας

Συμπληρώματα φυτικών ινών

Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών αν δεν μπορείτε να επιτυγχάνετε καθημερινά το στόχο των 25-35 γραμμαρίων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ψύλλιο που είναι πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα συμπληρώματα φυτικών ινών μπορούν να είναι αποτελεσματικά, αλλά σε ορισμένους πάσχοντες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και κοιλιακό πόνο. Μπορείτε να στοχεύετε στην πρόσληψη περίπου 20-25 γραμμαρίων φυτικών ινών από τη διατροφή σας και 5 περίπου γραμμαρίων από κάποιο συμπλήρωμα πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

Συμπληρώματα με ήπια καθαρτική δράση

Ακόμη, στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα με φυσικά προϊόντα με ήπια καθαρτική δράση όπως τα φύλλα σέννας, η γλυκόριζα, το χαμομήλι και η βαλεριάνα. Ωστόσο, οι αναφορές σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους προέρχονται κυρίως από προσωπικές εμπειρίες και δεν τεκμηριώνονται επαρκώς από επιστημονικές μελέτες.

Ποιο είναι το κατάλληλο σκεύασμα για τη δυσκοιλιότητα;

Για να επιλέξετε το σκεύασμα που σας ταιριάζει συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Μην ξεχνάτε όμως, πως θα πρέπει να συνδυάσετε όλες τις αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μαζί με τα συμπληρώματα για να παρατηρήσετε κάποια βελτίωση στο πρόβλημα.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D