Fitness

Σχέδιο για τέλειους γλουτούς!

24 Μαΐου 2016
31839 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
diatrofi kai askisi gia gloutoys

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η μορφολογία των γλουτών είναι κάτι που απασχολεί αρκετές γυναίκες, ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση, γι’αυτό και αποτελεί μία από τις αλλαγές που επιζητούν, μέσω της διατροφής, της άσκησης και άλλων μεθόδων. Η απορία βέβαια είναι εάν μπορεί μία γυναίκα να αποκτήσει τους γλουτούς που θέλει, να μειώσει το επίμονο λίπος σε αυτό το σημείο του σώματος, σε πόσο χρονικό διάστημα και με ποιον τρόπο.

Η απάντηση είναι ότι μπορεί σίγουρα να βελτιωθεί η όψη σε αυτό το σημείο και να μειωθεί το λίπος, με ένα σχέδιο που συνδυάζει τη διατροφή και την άσκηση, με συστηματικό τρόπο! Αυτό το σχέδιο συζητήσαμε στην εκπομπή «Υγεία πάνω απ’όλα», στον ΑΝΤ1 με τη Φωτεινή Γεωργίου και τον Παναγιώτη Τσάπρα, personal trainer, στο απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε στο τέλος του άρθρου.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αποθήκευση λίπους στους γλουτούς;

Γενετικοί παράγοντες

Αρχικά να ξεκινήσουμε με τους γενετικούς παράγοντες. Οι περιοχές στις οποίες αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα σας είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό γενετικά προκαθορισμένες. Οι λαοί της Μεσογείου μάλιστα φημιζόμαστε για αυτή τη μορφολογία (μεσογειακές καμπύλες). Μία απλή παρατήρηση του σώματος της μητέρας ή της γιαγιάς ίσως να σας δώσει μία εικόνα και για τον δικό σας σωματότυπο.

Διατροφή και άσκηση

Από ‘κει και ύστερα, τον λόγο έχουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, δηλαδή η διατροφή και η άσκηση! Αυτοί αποτελούν και τους τροποποιήσιμους παράγοντες, δηλαδή αυτούς που μπορούμε να βελτιώσουμε, για να πετύχουμε τη μείωση του λίπους

Ποια διατροφή μπορεί να μειώσει το λίπος στους γλουτούς;

Η διατροφή που χρειάζεται να ακολουθήσετε, δεν διαφέρει σε κάτι από την προτεινόμενη διατροφή για τη μείωση του ολικού σωματικού λίπους και είναι μία διατροφή ισορροπημένη, με ποικιλία καλών τροφών και ποσότητες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ή να μειώσετε το υπερβάλλον βάρος, με αποτέλεσμα να μειωθεί και το λίπος από αυτό το δύσκολο σημείο.

Επιπλέον, έχει φανεί ερευνητικά ότι υπάρχουν κάποια συστατικά στη διατροφή που έχουν συσχετισθεί με μειωμένη πρόσληψη φαγητού, αυξημένες καύσεις και κορεσμό, στοιχεία που βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους και του λίπους. Αυτά τα συστατικά είναι:

  • Οι φυτικές ίνες (κορεσμός και διαχείριση βάρους)
  • Η πρωτεΐνη (κορεσμός και παροδική αύξηση καύσεων)
  • Οι ξηροί καρποί
  • Η κορινθιακή σταφίδα
  • Τα μπαχαρικά, όπως το κόκκινο πιπέρι, λόγω της καψαϊκίνης που περιέχει και αυξάνει παροδικά τις καύσεις

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό πλάνο διατροφής, που παρουσιάζεται αναλυτικά στο απόσπασμα της εκπομπής, με τον σχολιασμό σχετικά με την συνεισφορά του κάθε τροφίμου στη μείωση του λίπους.

Πρωινό  Δεκατιανό Μεσημεριανό Απογευματινό Βραδυνό
Γάλα 1,5-2% λιπαρά + δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης 1 φρούτο + καφές ή πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη, μέλι ή γάλα) Κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα) ή Ψάρι με ρύζι μη αποφλοιωμένο + ψωμί ολικής αλέσεως + σαλάτα εποχής με λίγο ελαιόλαδο και ξύδι 1 μήλο με κανέλα και 1 πορτοκάλι (ή εναλλακτικά στικς λαχανικών με sauce από γιαούρτι και λεμόνι) Σαλάτα με τόνο + μαυρομάτικα φασόλια + dressing με ελαιόλαδο, μουστάρδα και λεμόνι
Γιαούρτι 2% + αμύγδαλα ή καρύδια + δημητριακά με βρώμη ολικής και φυτική πρωτεΐνη + berriers Ξηροί καρποί + κορινθιακή σταφίδα αποξηραμένη + 1 φρούτο Σούπα καυτερή με μοσχάρι, λαχανικά, κόκκινη πιπεριά και κινόα + σαλάτα εποχής με λίγο ελαιόλαδο 1φλ ποπ κορν χωρίς λάδι ή βούτυρο Ομελέτα με 2 αβγά σε αντικολλητικό, μανιτάρια και λαχανικά της επιλογής σας + σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, λαχανικά και λαδόξυδο

Δώστε βάση στην πρόσληψη υγρών

Σημασία επίσης χρειάζεται να δοθεί στην πρόσληψη υγρών, καθώς έχει φανεί ερευνητικά ότι τα άτομα που καταναλώνουν 8 ποτήρια υγρών καθημερινά, έχουν περισσότερες καύσεις, σε σχέση με τα άτομα που καταναλώνουν 4 ποτήρια υγρών καθημερινά. Συνεπώς, η καλή ενυδάτωση μπορεί να σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην καύση του λίπους στους γλουτούς!

Περισσότερα στοιχεία για τη διατροφή που μπορεί να μειώσει το λίπος στους γλουτούς μπορείτε να παρακολουθήσετε στο απόσπασμα από την εκπομπή «Υγεία πάνω απ’όλα» με τη Φωτεινή Γεωργίου.

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.