Κουζίνα

Γαστρονομικό Ταξίδι στη Σητεία Κρήτης

31 Οκτωβρίου 2023
16854 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
gastronomiko taksidi siteia kritis

Σητεία: Ο παράδεισος της Κρήτης

Η Σητεία αποτελεί μία παραθαλάσσια πόλη της Ανατολικής Κρήτης και υπάγεται στον Νομό Λασιθίου. Πρόκειται για μία πόλη 14.500 περίπου κατοίκων, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στη πλαγιά ενός λόφου, με αξιοζήλευτη θέα. Διαθέτει δικό της αεροδρόμιο και λιμάνι, εντυπωσιακές παραλίες με καταπράσινα κρυστάλλινα νερά, αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα, μοναστήρια αλλά και οινοποιία. Η γοητευτική αυτή πόλη δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε άλλη καθώς προσφέρει πληθώρα επιλογών για μοναδικές διακοπές.
Άξιο προς σημείωση είναι το γεγονός ότι η Σητεία αποτελεί τον τόπο γέννησης του μεγάλου ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου.

Εξερευνώντας τις όμορφες γωνιές της

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιστεφτείτε ως επισκέπτες όταν φτάσετε στη Σητεία είναι το επιβλητικό ενετικό φρούριο του 13ου αιώνα Καζάρμα που δεσπόζει ψηλά πάνω από την πόλη. Εκτός από την ιστορική του σημασία και το πλούσιο παρελθόν του, το φρούριο Καζάρμα σας δίνει την δυνατότητα να απολαύσετε την μαγευτική θέα της πόλης από ψηλά. Να σημειωθεί ότι το φρούριο είναι ορατό και από την παραλία της πόλης. 

Η Μονή Τοπλού, βρίσκεται περίπου 10χλμ ανατολικά από τη Σητεία και 6χλμ από το Παλαίκαστρο, στο δρόμο προς το φοινικόδασος του Βάι. Αποτελεί ένα ιστορικό μοναστήρι – κάστρο του 15ου αιώνα το οποίο έχει αναδειχτεί ως ένα από τα πιο αξιόλογα κρητικά μοναστήρια που αξίζει να το επισκεφτείτε.

siteia panoramic view

Ερμούπολη

Η Αρχαία Ίτανος, βρισκόταν στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Ερημούπολη και αποτελούσε μία από τις πιο πλούσιες και ισχυρές πόλεις του αρχαίου κόσμου. Σήμερα μπορείτε να την επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε στον χώρο θαυμάζοντας τα διάφορα ερείπια όπως το μεγάλο φυλάκιο «πύργος» στη δυτική ακρόπολη.

Η Αρχαία Ίτανος ή Ερημούπολη φυσικά δεν τελειώνει εκεί καθώς μπορείτε να περπατήσετε ένα μικρό χωματένιο μονοπάτι που βρίσκεται στο λόφο του βουνού, να απολαύσετε τη μαγευτική θέα και να βρεθείτε μπροστά στα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας της Ερημούπολης. Εκεί μπορείτε να χαλαρώσετε και να κολυμπήσετε. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και γι’ αυτό εύλογο θα ήταν σε περίπτωση που την επισκεφτείτε να κρατάτε μαζί σας προμήθειες αλλά και σκίαστρα ή ομπρέλα λόγω του ότι δεν υπάρχουν καθόλου δέντρα. Αντίθετα υπάρχουν πανύψηλοι και πανέμορφοι βράχοι που αν είστε τυχεροί και τους βρείτε διαθέσιμους, σας προσφέρουν την σκιά τους.

Το Φοινικόδασος του Βάι

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το φοινικόδασος του Βάι αλλά και την παραλία του με την χρυσή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά. Το φοινικόδασος του Βάι είναι το μεγαλύτερο στην Κρήτη και η παραλία του θυμίζει τροπικό μέρος λόγω των φοινίκων αλλά και του μικρού νησιού που βρίσκεται στη μέση του ορμού. Στο πλάι της παραλίας, θα παρατηρήσετε πολλά σκαλοπάτια τα οποία οδηγούν στο παρατηρητήριο, όπου από εκεί έχετε πανοραμική θέα σε ολόκληρο το φοινικόδασος αλλά και την περιοχή. Πρόκειται για οργανωμένη παραλία η οποία διαθέτει εστιατόριο αλλά και καφετέρια όπως επίσης υπάρχει και η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, όπως τζετ σκι, μπανάνα, wakeboard κ.α.

Το Φαράγγι του Ρίχτη

Αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις τις πεζοπορίας και είναι ένα από τα σημαντικότερα φαράγγια της Κρήτης, που ξεχωρίζει για την φυσική του ομορφιά. Ξεκινάει μετά το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στο Κρητικό Πέλαγος. Το περπάτημα στο μονοπάτι διαρκεί σχεδόν 3μιση με 4 ώρες. Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή θα οδηγηθείτε στην ξεχωριστή παραλία του Ρίχτη. Η πλούσια βλάστηση , οι παλιές πέτρινες γέφυρες και οι νερόμυλοι που θα συναντήσετε στη διαδρομή, δημιουργούν ένα ξεχωριστό και ανεξίτηλο τοπίο. Για τον λόγο αυτό το μονοπάτι του φαραγγιού του Ρίχτη θεωρείται μία από τις πιο διαφοροποιημένες πεζοπορικές εμπειρίες στην Κρήτη.

Παραδοσιακά - Τοπικά Εδέσματα

Η Σητεία είναι γνωστή για τα πολύ νόστιμα παραδοσιακά γλυκά της αλλά και τα τοπικά προϊόντα της που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε! Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από αυτά:

  • Τα Ξεροτήγανα αποτελούν παραδοσιακό γλυκό των γάμων αλλά και των Χριστουγέννων. Ψήνονται στο τηγάνι και στο τέλος βυθίζονται σε σιρόπι μελιού και πασπαλίζονται με καβουρδισμένο σουσάμι.
  • Τα ανεβατά καλιτσούνια φτιάχνονται της ήμερες του Πάσχα ως γλυκό κέρασμα, με φύλλο από προζύμι και γέμιση με μυζήθρα και μυρωδικά.
  • Αμυγδαλωτά αχλαδάκια. Πρόκειται για μικρά αχνισμένα αμυγδαλωτά σε σχήμα αχλαδιού, αρωματισμένα με ανθόνερο, που δεν λείπουν ποτέ από γάμους και βαφτίσεις στην Κρήτη.
  • Τα λουκούμια ανεβατά (Λουκουμάδες), είναι φουσκωτά, αφράτα ζυμαράκια με προζύμι μελωμένα, ζουμερά και αρωματικά.
  • Το Ξύγαλο είναι τυροκομικό προϊόν, από κατσικίσιο, αιγοπρόβειο ή και πρόβειο γάλα, με χρώμα λευκό, χωρίς σχήμα, με αλοιφώδη ή/και κοκκώδη υφή και δροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλμυρή γεύση και ευχάριστο χαρακτηριστικό άρωμα. Αποτελεί ένα καταπλητικό παραδοσιακό έδεσμα το οποίο έχει αναγνωριστεί και προτείνεται από πολλούς Έλληνες και ξένους γαστρονόμους. 
  • Οι ομαθιές είναι παραδοσιακά λουκάνικα τα οποία παρασκευάζονται συνήθως από μέρη χοιρινού κρέατος, όπως συκώτι, σπλήνα και καρδιά. Η προσθήκη σταφίδας, σιταριού και κάστανου δίνει την ξεχωριστή του γεύση. Το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη «αίμα», πιθανόν γιατί κατά τα Βυζαντινά χρόνια, τα λουκάνικα αυτά περιείχαν αίμα χοίρου, κάτι όμως που σήμερα δεν υπάρχει στη συνταγή τους.
  • Το θυμαρίσιο μέλι Τοπλού είναι ένας θησαυρός της κρητικής φύσης και συλλέγεται στη Σητεία. Έχει εξαιρετική γεύση, βελούδινη υφή και αιθέρια αρώματα θυμαριού.

 Συμβουλές:

  • Περιηγηθείτε στη πόλη της Σητείας με τα πόδια προκειμένου να ανακαλύψετε τα όμορφα σοκάκια της και απολαύστε μια βόλτα στις πάπιες, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο παλιό λιμάνι.
  • Ιδανική ώρα για περπάτημα είναι το απόγευμα όταν θα πέσει ο ήλιος, κοντά στο ηλιοβασίλεμα, όπου η εικόνα είναι μαγευτική.
  • Στη Σητεία διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Τα Κορνάρεια είναι η πιο γνωστή διοργάνωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πολλά πανηγύρια τόσο στη Σητεία όσο και στα γύρω χωριά. Επομένως εάν βρίσκεστε εκείνη την περίοδο εκεί μην χάσετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε σ’ αυτά και να δοκιμάσετε παραδοσιακές και τοπικές συνταγές!
  • Το λιμάνι της Σητείας συμμετέχει στην καμπάνια ”This Is A Good Kiss Spot ” – ” Εδώ είναι ωραίο σημείο για φιλί” όπου το χαρακτηριστικό μαύρο ταμπελάκι ( το οποίο βρίσκεται και σε μεγάλες πόλεις του κόσμου όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι) σε προτρέπει να κάνεις μια στάση εκεί -στο λιμάνι- και να δώσεις ένα φιλί θαυμάζοντας τη θέα.
  • Οι Σητειακοί ονομάζουν τα ταβερνάκια με τους μεζέδες ρακάδικα και εκεί θα γευτείτε νόστιμους μεζέδες που συνοδεύουν τη ρακή, αλλά μη διστάσετε να τους συνοδεύσετε επίσης με κρασί ή μπύρα.
Δέσποινα Πολυχρονάκη
Δέσποινα Πολυχρονάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Πολυχρονάκη Δέσποινα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο τομέα της Κλινικής Διατροφής (MSc).