640
Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στη Νάξο

της Αναστασίας Κόκκαλη
07 Αυγούστου 2016
2 λεπτά να διαβαστεί

Η επίσκεψή μου στη Νάξο το καλοκαίρι, με μάγεψε χάρη στο έντονο παραδοσιακό χρώμα του νησιού! Η ομορφιά του τοπίου, η ευγένεια των ντόπιων και το νόστιμο φαγητό συνθέτουν έναν ωραίο καλοκαιρινό προορισμό για διακοπές με φίλους ή με την οικογένεια.

Η φύση συνθέτει ένα ιδιαίτερο τοπίο, όπου το βουνό ενώνεται με τη θάλασσα μέσα από έντονες φυσικές αντιθέσεις και απέραντες γαλαζοπράσινες αμμουδιές, όπως περίπου και στο τραπέζι μπορείς να παραγγείλεις θαλασσινά και κατσικάκι και να συνδυαστούν αρμονικά!

Είναι το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, με ιδιαίτερο τοπίο και μοναδικά τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεις υπέροχα ντόπια μεζεδάκια και μέσα από την απλότητα των υλικών να απογειώνεται η γεύση της Ελληνικής Παραδοσιακής Διατροφής.

Η άφιξή μας στο νησί –μεσημεριανή ώρα- στιγματίστηκε από ένα πεντανόστιμο μεσημεριανό σε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι στην Χώρα της Νάξου. Η γραβιέρα Νάξου φυσικά είχε κεντρική θέση στο τραπέζι και τριγύρω υπήρχαν όλα τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού: αρνί στην γάστρα, κατσικάκι λεμονάτο, μοσχάρι με μελιτζάνες, ομελέτα με κολοκυθάκια, πίτα με σέφουκλα και σταφίδες, κόκορα κρασάτο με χοντρά μακαρόνια, πατάτες τηγανητές, χούμους, φάβα... και όλα αυτά συνοδεία ντόπιας ρακής! Τα φαγητά και τα ποτά της Νάξου έχουν τη γεύση του νησιού και είναι ένα γενναίο κομμάτι του πολιτισμού της.

Η Νάξος είναι γνωστή για δύο προϊόντα: την πατάτα και το τυρί. Οπότε αν είστε λάτρης των τυριών, μία επίσκεψη στην Νάξο είναι αναγκαία! Υπέροχο ώριμο ανθότυρο, γευστικό αρσενικό, καταπληκτική κεφαλογραβιέρα, αλλά και η πασίγνωστη Γραβιέρα αποτελούν τέλειο μεζεδάκι για τσίπουρα δίπλα σε μία από τις υπέροχες παραλίες της. Παράγονται ακόμα με τους παραδοσιακούς τρόπους, παρά τις πρόσφατες νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη παστερίωση όλων των τυριών της Ευρωζώνης. Οι γραβιέρες που εξάγονται από τη Νάξο και τις βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ παρασκευάζονται σε σχετικά μεγάλες μονάδες παραγωγής του νησιού που ακολουθούν πλήρως τις Ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Παραδοσιακά τυριά, όπως γραβιέρες, κεφαλοτύρια, ξινομυζήθρα, ξινότυρο και αρσενικό μπορείτε να βρείτε στα τυροκομεία της Χώρας.

Το επιδόρπιο στα γεύματα είναι συνήθως γλυκό του κουταλιού, που είναι παράδοση στη Νάξο. Σε αυτό το νησί, με τόσα φρούτα που έχουν, κάνουν πολλά και ωραία γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, που αξίζει να δοκιμάσεις και να πάρεις μαζί σου!

Φυσικά, σε ένα τέτοιο νησί τα θαλασσινά κατέχουν και αυτά πρωτεύουσα θέση στο καθημερινό τραπέζι! Ενθουσιάστηκα με τα φρέσκα ψάρια, το λιαστό χταπόδι, την γούρνα και κάθε λογής θαλασσινό μεζεδάκι που παραγγείλαμε στα πανέμορφα ταβερνάκια του νησιού.

Μία ιδιαίτερη νότα του νησιού είναι το θρυλικό Κίτρο Νάξου. Το Κίτρον είναι ένα ηδύποτο (λικέρ) λεμονιού που παράγεται στη Νάξο. Φτιάχνεται από το φρούτο και τα φύλλα του δέντρου κίτρον, το οποίο είναι παρόμοιο με τη λεμονιά αλλά έχει δυνατότερη και λίγο διαφορετική γεύση. To Λικέρ κίτρου Νάξου είναι σήμα κατατεθέν της πόλης. Η παράδοση καλά κρατεί και έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως, καθώς στο λιμάνι υπάρχει ένα ωραιότατο καφενείο - μπαρ όπου μπορείς να γευτείς οποιοδήποτε κοκτέιλ με κίτρο – π.χ. Κιτροχίτο, Κιτρόλιταν, Κιτρίνι....

Η αμφιθεατρική θέση της Χώρας, με το Ενετικό Κάστρο, την Πορτάρα (μια τεράστια μαρμάρινη πύλη, από ιερό του Απόλλωνα, που άρχισε να κατασκευάζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ) να αναδεικνύεται στο ηλιοβασίλεμα και η 'ζωντάνια' του νησιού με τα πολλά σοκάκια για περπάτημα και ψώνια, τα πολλά ταβερνάκια για γνήσιες ελληνικές γεύσεις, τα πολλά μπαράκια για ιδιαίτερα κοκτείλ και 'μοριακά' σφηνάκια, σε προδιαθέτουν θετικά. Φεύγοντας, εύχεσαι το επόμενο καλοκαίρι να ξαναβρεθείς σε αυτό το υπέροχο νησί των Κυκλάδων!

  • Αναστασία Κόκκαλη
    Αναστασία Κόκκαλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.