Fitness

Τόνωση πριν την άσκηση, με ποιον τρόπο;

05 Νοεμβρίου 2019
15681 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
tonosi-prin-tin-askisi

Έχεις βάλει την καθημερινότητά σου σε μία σειρά… με την άσκηση να έχει μπει για τα καλά στη ζωή σου; Αρχικά, χαίρομαι που έχεις βρει τη φυσική δραστηριότητα που σου αρέσει και σε γεμίζει!

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να βρεις τρόπους για τόνωση αλλά και καλύτερη απόδοση. Συνέχισε λοιπόν το διάβασμα, το άρθρο αυτό σε ενδιαφέρει.

Αγαπάς τον καφέ;

Θα αναρωτιέσαι, τι δουλειά έχει αυτή η ερώτηση εδώ; Τα πράγματα είναι απλά, εάν είσαι κι εσύ ανάμεσα στους λάτρεις του καφέ μάθε ότι η καφεΐνη που περιέχει θα σε βοηθήσει πολύ, πριν την άσκηση, επειδή θα σου δώσει την τόνωση αυτή που αναζητάς.

Φαίνεται πως, ανάμεσα σε άλλες δράσεις της, η καφεΐνη:

  • Βοηθάει στην κίνηση των μυών
  • Βελτιώνει την εστίασή μας και μειώνει την κούραση
  • Αυξάνει τις ενδορφίνες στον οργανισμό μας, δίνοντας περισσότερη ευεξία κατά την άσκηση

Χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα για να φτάσει σε μέγιστα επίπεδα η καφεΐνη στο σώμα, θα σου πρότεινα επομένως να πιεις μια κούπα στιγμιαίου καφέ ή ένα ποτήρι φραπέ μισή με μία ώρα πριν το γυμναστήριο

Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ

Με το βασικό συστατικό του καφέ να είναι το νερό, σίγουρα συμβάλλει και στην καθημερινή σου ενυδάτωση. Άλλωστε, καλή ενυδάτωση χρειάζεσαι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ εξίσου σημαντική είναι και στην άσκηση, όπου παρουσιάζεις μεγαλύτερη απώλεια υγρών.

«Έχω ακούσει ότι η καφεΐνη αφυδατώνει, ισχύει;»

Άτομα που υποστηρίζουν την άποψη αυτή, την στηρίζουν στη θεωρία ότι η κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί αυξημένη διούρηση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται από επιστημονικές μελέτες για άτομα που καταναλώνουν την προτεινόμενη ποσότητα καφεΐνης βάσει της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), ούτε υπό κανονικές συνθήκες αλλά ούτε και κατά την άσκηση.

Ποιον καφέ να επιλέξω;

Πιθανόν να παρατήρησες ότι παραπάνω αναφέρω τον στιγμιαίο καφέ και σίγουρα ένας λόγος είναι επειδή αποτελεί δική μου αγαπημένη επιλογή, ειδικά τώρα που φθινοπωριάζει.

Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος

Ο στιγμιαίος καφές, είτε ζεστός είτε στην απόλυτη ελληνική εκδοχή του – ως φραπέ – αποτελεί μία καλή επιλογή πριν την άσκηση, αφού χρησιμοποιώντας 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού (~3g) ή 2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού (~4g) λαμβάνεις 110-160mg καφεΐνης που θα σε κρατήσουν σε εγρήγορση για τη «βόλτα» σου στο γυμναστήριο. Βλέπεις λοιπόν, ότι μπορείς να διαλέξεις εσύ την ποσότητα καφεΐνης που θα καταναλώσεις, κάτι που είναι πιο εύκολο να προσδιοριστεί στον στιγμιαίο καφέ, συγκριτικά με κάποιο άλλο είδος, όπως ο φίλτρου, στον οποίο μπορεί να διαφοροποιείται κατά πολύ ποσότητα καφεΐνης ανάλογα με τον τρόπο και το μέρος παρασκευής του, για παράδειγμα εκτός σπιτιού. Έτσι θα μείνεις εύκολα κι εντός των συστάσεων.

Να θυμάσαι ότι έχεις αρκετούς συμμάχους στη διατροφή, ώστε να έχεις τη βέλτιστη απόδοση στην άσκησή σου. Άρχισε λοιπόν, να τους ανακαλύπτεις έναν-έναν ξεκινώντας από τον καφέ!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Laurent, D., Schneider, K.E., Prusaczyk, W.K., Franklin, C., Vogel, S.M., Krssak, M., Petersen, K.F., Goforth, H.W. and Shulman, G.I., 2000. Effects of caffeine on muscle glycogen utilization and the neuroendocrine axis during exercise. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 85(6), pp.2170-2175.

Rogers, N.L. and Dinges, D.F., 2005. Caffeine: implications for alertness in athletes. Clinics in sports medicine, 24(2), pp.e1-e13.

Ruxton, C.H.S., 2008. The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks. Nutrition Bulletin, 33(1), pp.15-25.

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.