Δίαιτα

Πως θα χορτάσω τρώγοντας λιγότερο;

04 Ιουλίου 2016
25938 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πως θα χορτάσω τρώγοντας λιγότερο;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το Μυστικό για μια επιτυχημένη δίαιτα είναι μην καταλάβουμε ότι κάνουμε δίαιτα. Πως θα το καταφέρουμε αυτό; Μα φυσικά όταν δεν αισθανόμαστε διαρκώς ότι πεινάμε! Έξυπνα κόλπα για να ελέγχουμε πιο αποτελεσματικά το στομάχι μας και κυρίως το μυαλό μας, μιας και η πείνα δεν είναι μόνο βιολογική ανάγκη αλλά και γεύση και συναίσθημα, συγκεντρώσαμε και παρουσιάσουμε με τη Φωτεινή Γεωργίου στην εκπομπή Υγεία πάνω από όλα στον αντ1.

Ποιοι είναι οι παράγοντες του κορεσμού;

Ο κορεσμός δηλαδή το πόσο χορτάτοι αισθανόμαστε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με κυριότερους την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε καθώς και την ποιότητα του. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα έχουν διαφορετική δύναμη κορεσμού, με αυτά που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες να μας χορταίνουν καλύτερα. Είναι λοιπόν κρίσιμο, κυρίως όταν πρωτομπαίνουμε σε δίαιτα -οπότε αισθανόμαστε και μεγαλύτερη πείνα, να επιλέγουμε τρόφιμα που μας καλύπτουν καλύτερα όπως είναι κατά κανόνα το άπαχο κρέας, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Το επόμενο βήμα για ένα χορτάτο στομάχι είναι ένα χορτάτο... μάτι

Η εικόνα του γεύματος σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τον κορεσμό μας, επειδή ως γνωστόν το μάτι μας είναι αχόρταγο. Για το λόγο αυτό είναι καλό να προτιμάμε μικρά πιάτα- όπου η μερίδα μας φαίνεται μεγαλύτερη, να συνοδεύουμε το γεύμα μας με σαλάτα- κατά τον τρόπο αυτό μειώνουμε σημαντικά το ενεργειακό περιεχόμενο του γεύματος, να τρώμε αργά και να μασάμε καλά- έτσι αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα σήματα κορεσμού και να κάνουμε μικρά διαλείμματα για νερό- προκειμένου να ενισχύσουμε τον κορεσμό μας. Επιπλέον όλα αυτά που επρόκειτο να φάμε καλό θα ήταν να τα σερβίρουμε σε ένα σουπλά, προκειμένου να οριοθετούσε κάθε φορά τι δικαιούμαστε να φάμε.

Πως να αποφύγετε τους πειρασμούς;

Τέλος, είναι σημαντικό να ελέγχουμε το περιβάλλον μας αποφεύγοντας πειρασμούς, τους οποίος καλό θα ήταν να αποθηκεύουμε ψηλά και πίσω στο ψυγείο ή στα ντουλάπια μας, ή να τους κλείνουμε μέσα σε αδιαφανή τάπερ ή ακόμα και σε σελοφάν, απλά για να μην τους βλέπουμε!!! Για παράδειγμα αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι και μόνο το περιτύλιγμα αρκεί για να φάμε λιγότερη σοκολάτα, μιας και δημιουργούμε ένα πρόσθετο φυσικό εμπόδιο!

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».