Δίαιτα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

της Μαρίας Χονδρογιάννη & της Γεωργίας Ίσαρη
05 Ιουνίου 2007
23826 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Photo source: www.bigstockphoto.com

Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που μπορεί κανείς να επιλέξει όταν αναζητά συμβουλές σε ό,τι αφορά τη δίαιτα και τη διατροφή. Παρόλαυτα, το επίπεδο των προσόντων και της κατάρτισης μπορεί να διαφέρει μεταξύ επαγγελματιών υγείας.

Στόχος του ακόλουθου άρθρου είναι η ενημέρωση-πληροφόρηση σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες και το ρόλο του πτυχιούχου διαιτολόγου ως επαγγελματία υγείας, της συμβουλευτικής υποστήριξης του γύρω από τον τρόπο ζωής και διατροφής, καθώς και η προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να γίνει εποικοδομητική η συζήτηση μεταξύ διαιτολόγου-ενδιαφερομένου σε φλέγοντα διατροφικά ζητήματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη διατροφή.

Τι είναι ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος;

  • Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος συμβάλλει στην προώθηση του διατροφικού «ευ ζην», τη διατροφική αγωγή στη θεραπεία ασθενειών και στην πρόληψη προβλημάτων υγείας που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διατροφή (π.χ. εκφυλιστικά νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες).
  • Οι συμβουλές των διαιτολόγων-διατροφολόγων είναι πρακτικές, ασφαλείς, στηριζόμενες στα τρέχοντα επιστημονικά ευρήματα και σε αποδεδειγμένες εργαστηριακά μελέτες.

Τι κάνουν οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι;

  • Μεταφράζουν την επιστήμη της διατροφής σε χρηστικές πληροφορίες γύρω από τις τροφές.
  • Έχουν τα προσόντα να κουράρουν μια σειρά από ιατρικές καταστάσεις που επιδέχονται θεραπεία μέσω διατροφής, σχεδιασμένη ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου
  • Παρέχουν συμβουλές για υγιεινούς τρόπους διατροφής για όλες τις ηλικίες, λαούς και κοινωνικο-οικονομικές ομάδες.
  • Ασχολούνται με έρευνες και με τη δημοσίευση αυτών
  • Δίνουν διατροφικές συμβουλές μέσω των μέσων ενημέρωσης και συγγράφουν άρθρα που σχετίζονται με τη διατροφή.
  • Παρέχουν συμβουλές σε βιομηχανίες και στην κυβέρνηση.
  • Δίνουν ομιλίες και διαλέξεις σε επιστήμονες υγείας και στο κοινό.

Που εργάζονται οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι;

  • Σε νοσοκομεία (ως μέλη μιας ομάδας με πολλές ειδικότητες, όπως γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσοκόμους).
  • Σε ερευνητικά προγράμματα.
  • Σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Στην εκπαίδευση των επαγγελμάτων υγείας
  • Σε χώρους άθλησης.
  • Σε ινστιτούτα και κέντρα αδυνατίσματος, 
  • Σε συμβουλευτικά κέντρα διατροφής.
  • Σε φορείς μαζικής σίτισης (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, φοιτητικές εστίες κλπ).
  • Ως ελεύθεροι επαγγελματίες.    
Μαρία Χονδρογιάννη
Μαρία Χονδρογιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».