Διατροφή

Το επόμενο γλυκαντικό θα προέρχεται από την ...τεκίλα;

της Κατερίνας Παγκράτη
24 Απριλίου 2015
2 λεπτά να διαβαστεί

Όταν ακούμε τεκίλα το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα σφηνάκια τεκίλας που πίνουμε και μας ανεβάζουν την διάθεση… Μπορεί να μας προσφέρει κάτι άλλο το εν λόγω ποτό, εκτός από ευχαρίστηση; Η απάντηση βρίσκεται στο φυτό από το οποίο παρασκευάζεται, που δεν είναι άλλο από την αγαύη. Έχουν βρεθεί διάφορες ευεργετικές ιδιότητες της, που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ανιχνεύονται στο δημοφιλές ποτό, εξαιτίας των ζυμώσεων και επεξεργασίας που έχει υποστεί. Μπορεί όμως το επόμενο γλυκαντικό να προέρχεται από την αγαύη, το φυτό που φτιάχνεται η τεκίλα; Ας δούμε τι λένε οι έρευνες…

Η αγαύη είναι το κακτοειδές φυτό, που φύεται μόνο στις ερήμους του Μεξικού, από όπου δημιουργείται η γνωστή μεξικάνικη τεκίλα. Αρχικά, δεν πρέπει να συγχέουμε το φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από την αγαύη, με το νέκταρ ή σιρόπι αγαύης που έχει γίνει πολύ της μόδας τώρα τελευταία και αυξάνει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα (λόγω της διαφορετικής του επεξεργασίας).

Η Αμερικανική Χημική Εταιρεία (ACS), μίας από τις μεγαλύτερες επιστημονικές Εταιρείες παγκοσμίως, παρουσίασε μια έρευνα όπου υποστηρίζεται ότι, ένα γλυκαντικό από το φυτό αγαύη, θα μπορούσε να ρίξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, βοηθώντας παράλληλα τόσο αυτούς, όσο και τους παχύσαρκους να χάσουν βάρος. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα οποία ήταν χωρισμένα σε 7 ομάδες.

Οι ερευνητές σίτιζαν τα ποντίκια καθημερινά με μια συγκεκριμένη δίαιτα. Η μία ομάδα ποντικιών λάμβανε μία δίαιτα του απλού ύδατος, ενώ οι άλλες ομάδες λάμβαναν το νερό συμπληρωμένο είτε με ασπαρτάμη, γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη, σιρόπι αγαύης ή αγαύη.

Πηγή: www.mydiet.com

Μετρούσαν το βάρος τους καθημερινά και κάθε βδομάδα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, τα περισσότερα ποντίκια που λάμβαναν την αγαύη, έτρωγαν λιγότερο, ζύγιζαν λιγότερο και τα επίπεδα του σακχάρου τους ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με όσα λάμαναν άλλα γλυκαντικά, όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η σουκρόζη, το σιρόπι αγαύης και η ασπαρτάμη.

Η Δρ. Mercedes G. López, που ηγήθηκε της σχετικής έρευνας, εξήγησε ότι το φυσικό γλυκαντικό που βγαίνει από το φυτό αγαύη, λειτουργεί όπως οι φυτικές ίνες- περνά από τον οργανισμό χωρίς να χωνεύεται – απορροφάται και κατ' επέκταση, χωρίς να ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, βρήκαν ότι, το εν λόγω γλυκαντικό ρίχνει τα επίπεδα της γλυκόζης και αυξάνει εκείνα του GLP-1, ενός πεπτιδίου που κάνει το στομάχι να αδειάζει πιο αργά αυξάνει κατ’ επέκταση την παραγωγή ινσουλίνης. Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού των “καλών” μικροβίων στο στόμα και το έντερο και αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού, οπότε και μπορεί να βοηθήσει στη δίαιτα, υπό την έννοια ότι όσοι την καταναλώνουν δεν νιώθουν τόσο έντονο το αίσθημα της πείνας.

Η μελέτη αυτή, αποτελεί την πρώτη απόπειρα να αξιολογηθεί η αγαύη ως γλυκαντικό, παρά την πολύ χαμηλότερη γλυκύτητά της σε σύγκριση με τη ζάχαρη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, όποτε, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, έτσι ώστε, να μάθουμε αν η αγαύη είναι αποτελεσματική και ασφαλής στους ανθρώπους. Το 2011, σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση 13 τυχαιοποιημένων μελετών που εξέτασαν την σχέση μεταξύ φρουκτανών (συστατικό της αγαύης και όχι μόνο) και σακχάρου στο αίμα, βρεθήκαν μόνο τρία τεκμηριωμένα θετικά αποτελέσματα.

Με άλλα λόγια, είμαστε πολύ μακριά από την εμφάνιση του γλυκαντικού στα ράφια των παντοπωλείων. Μείνετε όμως συντονισμένοι για να δείτε τις εξελίξεις όσον αφορά στο πολύτιμο αυτό φυσικό γλυκαντικό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

DALLAS , Tequila plant is possible sweetener for diabetics, helps reduce blood sugar, weight, March 16, 2014 : American Chemical Society (ACS)

New Sweetener From The Tequila Plant May Aid Diabetes, Weight Loss, available from : http://www.forbes.com/sites/melaniehaiken/2014/03/17/new-sweetener-from-the-tequila-plant-may-aid-diabetes-weight-loss/?optimizely=a

  • Κατερίνα Παγκράτη
    Κατερίνα Παγκράτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Κατερίνα Παγκράτη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του ΑΤΕΙ Κρήτης, με ειδίκευση στην αντιμετώπιση της χρόνιας παχυσαρκίας με ψυχοεκπαιδευτικές μεθόδους, από το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ).Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ είναι και αρθρογράφος στο mednutrition καθώς και σε εφημερίδες και περιοδικά

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.