750
Άλλες Παθήσεις

Πόσα ξέρετε για τη λιστέρια;

12 Νοεμβρίου 2015
της Έυας Τσακμάκη

Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα τρόφιμά μας μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα. Σ' αυτήν την περίπτωση, όχι απλά δεν μας προσφέρουν τα καλά των θρεπτικών τους συστατικών, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ταλαιπωρία που μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας. Ο λόγος γίνεται φυσικά για τις τροφιμογενείς λοιμώξεις, ορισμένες από τις οποίες μπορούν να αποβούν έως και μοιραίες, αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και σωστά.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η κατανάλωση τροφίμων επιμολυσμένων από Listeria. Τι ακριβώς όμως είναι η Listeria; Σε τι είδους τροφές μπορεί να βρεθεί και ποιοι καταναλωτές κινδυνεύουν από αυτή; Πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η κατανάλωση ενός τροφίμου στο οποίο έχει αναπτυχθεί listeria;

Ανακαλύψτε τα παραπάνω στο σχετικό quiz, καθώς ως καταναλωτές, το πρώτο μέτρο πρόληψης που θα πρέπει να τηρούμε στην καθημερινότητά μας για να αποφύγουμε μία τροφογενή λοίμωξη, είναι πρώτα - πρώτα η πολύ καλή ενημέρωση.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Δρ. Αστρίδου Γεωργίου, «Μικροβιολογία Τροφίμων», εκδόσεις ΤΕΙ Αθηνών

FoodSafety.gov, Listeria, accessed on 25th October 2015, URL: http://www.foodsafety.gov/poisoning/causes/bacteriaviruses/listeria/

  • Εύα Τσακμάκη Τεχνολόγος Τροφίμων

    Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τεχνολογικού Ιδρύματος Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2005. Η πτυχιακή της μελέτη ήταν πάνω στις αντιοξειδωτικές ουσίες των τροφίμων και συγκεκριμένα στην επίδραση του αντιοξειδωτικού «Fraission» σε αρτοσκευάσματα.

×

×