Άλλες Παθήσεις

Διώξτε τη γρίπη... τρώγοντας

της Δέσποινας Μαρσέλου
01 Φεβρουαρίου 2010
20262 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Διώξτε τη γρίπη... τρώγοντας

Photo source: www.bigstockphoto.com

H συνεργική σχέση της διατροφής και των λοιμώξεων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, εδώ και δεκαετίες. Η φτωχή ποιότητα της διατροφής έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπαρκειών σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως αυτές του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α καθώς και της βιταμίνης C. Επίσης, η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν λοιπόν πλήττεστε από συμπτώματα όπως αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστηµα (βήχας, καταρροή, πονόλαιµος, πόνος στους µυς, πονοκέφαλος), ρίγη, αίσθηµα κόπωσης, διάρροια και εμέτους, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις.

Είναι σύνηθες, κατά της διάρκεια μιας ίωσης, να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών, οι οποίες όμως, δεν διαθέτουν πάντα όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε, πέρα από το να φροντίζουμε την υγεία μας και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, είναι να προσθέσουμε ορισμένες τροφές στο διαιτολόγιό μας οι οποίες θα επαναφέρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε καλή λειτουργία και σε μια φυσική ανοσία.

Βιταμίνη Α

Η έλλειψή της καταστέλλει την φυσική ανοσία και επιβραδύνει την ταχύτητα αντίδρασης του οργανισμού σε περίπτωση λοιμώξεων. Προσοχή όμως όσον αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Η βιταμίνη Α δεν περιορίζει την συχνότητα και την διάρκεια των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Φυσικές πηγές βιταμίνης Α είναι ο κρόκος του αυγού, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, τα καρότα, η μοτσαρέλα κ.λπ. Συμπληρωματική βιταμίνης Α, μέσω σκευασμάτων, δεν  συνίσταται.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του θύμου  αδένα (έλλειψη Β6), οξεία επεισόδια διάρροιας (έλλειψη φυλλικού οξέος και Β12) αλλά και σε μεγαλοβλαστική αναιμία (έλλειψη Β12).Το φυλλικο οξύ, η Β12 και η Β6 βοηθούν στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας, τόσο της φυσικής, όσο και της επίκτητης ανοσίας. Φυσικές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι το μοσχάρι, η πέστροφα, τα δημητριακά, ο σολομός, τα μύδια, το γάλα και το γιαούρτι. Η υπεραναπλήρωση βιταμινών του συμπλέγματος Β μέσω σκευασμάτων, βελτιώνει την λειτουργικότητα των αντισωμάτων.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C κινητοποιείται άμεσα κατά την διάρκεια της φλεγμονής και αποδίδει αυξημένη αντιμικροβιακή δραστηριότητα. Φυσικές πηγές βιταμίνης C είναι το μπρόκολο, οι πιπεριές, το σπανάκι, η κολοκύθα, οι ντομάτες, ενώ από τα φρούτα, η παπάγια και τα ακτινίδια. Η βιταμίνη C είναι καλό να καταναλώνεται προληπτικά (και μέσω σκευασμάτων, μιας και είναι υδατοδιαλυτή και  είναι απίθανο να φτάσει σε τοξικά επίπεδα στον οργανισμό).

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε αποτελεί τον πρωταρχικό αντιοξειδωτικό παράγοντα του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για τη προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση των λιπιδίων, που βλάπτει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Φυσικές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το γάλα και τα γαλακτοκομικά (όταν έχει χαμηλά λιπαρά η ποσότητα της βιταμίνης Ε που περιέχουν μειώνεται, μιας και μιλάμε για λιποδιαλυτή βιταμίνη), τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σπανάκι, η ντομάτα, το μάνγκο, η παπάγια. Οι μελέτες που έχουν διερευνήσει την επίδραση της χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης Ε σε συγκεκριμένες λοιμώξεις, είναι λίγες.

Σίδηρος

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο ευρέως γνωστή ανεπάρκεια μετάλλου στον κόσμο και οι συνέπειες της περιλαμβάνουν την αναιμία, την εξασθενημένη απόδοση στην εργασία και την ανεπαρκή ανάπτυξη (όταν μιλάμε για παιδιά). Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί μεγάλο παράγοντα κινδύνου και για την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά, η συμπληρωματική χορήγηση του σιδήρου θα πρέπει να γίνεται μόνον ύστερα από διαγνωσμένη αναιμία, διότι μπορεί να οδηγήσει στην παρουσία τοξικών επιπέδων σιδήρου και να ενισχύσει την λοιμογόνο δράση ορισμένων παραγόντων. Φυσικές πηγές σιδήρου είναι ο τόνος, ο σολομός, οι γαρίδες, το μοσχάρι, το χοιρινό, το συκώτι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα όσπρια και κάποια λαχανικά, όπως τα σπαράγγια και το μπρόκολο.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος  εμπλέκεται σε ποικίλες κυτταρικές λειτουργίες, όπως η άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, η ρύθμιση πολυάριθμων γονιδίων ενώ μπορεί και επηρεάζει και την ενδοκρινική λειτουργία. Διάφοροι ερευνητές, μάλιστα, έχουν αναφέρει κυτταρική ανοσία και μείωση της παιδικής νοσηρότητας από μολύνσεις, λόγω του ψευδαργύρου. Φυσικές πηγές του είναι οι σπόροι από κολοκύθα, τα φυστίκια, το τυρί, η πατάτα, το μοσχάρι, το αρνί, το χοιρινό, η γαλοπούλα και ο σολομός.

Η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ άτομα με παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος όπως ΗΙV θα πρέπει να αποφεύγουν την συμπληρωματική λήψη του.

Άλλα μέταλλα όπως το μαγνήσιο και μαγγάνιο παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο η ανεπάρκεια τους είναι σπάνια.
Συμπερασματικά, λοιπόν, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που έχουμε ανάγκη, για την ομαλή ανάπτυξη και την διατήρηση της υγείας μας.

Ενισχύστε την άμυνα του παιδιού Πώς μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, ώστε να μην αρρωστήσει ή (αν αρρωστήσει) να ξεπεράσει το πρόβλημα; Φροντίστε να καταναλώνει:

  • σαλάτα σε κάθε γεύμα (μαγειρεμένα λαχανικά η χορτόσουπα)
  • 2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα, κομπόστα σε φυσικό χυμό, ρόφημα φρούτων και λαχανικών)
  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως (γάλα, γιαούρτι, τυρί, παγωτό)
  • όσπρια, 1-2 φορές την εβδομάδα
  • ψάρι, 2 φορές την εβδομάδα
  • κοτόπουλο, 1-3 φορές την εβδομάδα
  • αυγά, 4-5 φορές την εβδομάδα
  • ελαιόλαδο, φυτική μαργαρίνη τύπου soft και ξηρούς καρπούς.

Χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής συνιστάται μόνο αν κριθεί απαραίτητο από τον επαγγελματία υγείας, μιας και η σχέση μεταξύ ανοσοποιητικού συστήματος και μετάλλων ή βιταμινών είναι αρκετά σύνθετη και ο μεταβολισμός τους μπορεί και επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.getactive.gr

Δέσποινα Μαρσέλου
Δέσποινα Μαρσέλου (BSc, MSc) Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ειδίκευση στην Κλινική διατροφή και ανοσολογία