Άλλες Παθήσεις

Οι ορμόνες της εξωσωματικής προκαλούν καρκίνο του μαστού;

του Παναγιώτη Χριστόπουλου
21 Μαρτίου 2013
14772 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
karkinos t mastou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις γυναίκες. Περίπου 1 κάθε 8 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού.

Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού; 

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού είναι η πρωτεμφάνιση της περιόδου σε πολύ μικρή ηλικία, η εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία, η ατεκνία και άλλα.

Εξωσωματική γονιμοποίηση και καρκίνος του μαστού

Παράλληλα, η υπογονιμότητα αφορά περίπου το 15% των ζευγαριών. Οι γυναίκες αυτές είναι άτεκνες και συχνά καταλήγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, με τη χρήση ορμονών. Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις είναι, αν η χρήση ορμονών στην εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Ιατρική έρευνα που μελέτησε 7381 που υπεβλήθησαν σε εξωσωματική, έδειξε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες αυτές δεν αυξάνεται. Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και οι περισσότερες μελέτες, αν και όχι όλες.

Λογικά είναι πραγματικά δύσκολο να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού μετά από πολλά χρόνια, από τη χρήση κάποιων ορμονών που έλαβε η γυναίκα για λίγες μόνο ημέρες.

Πότε αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης;

Τέλος, όταν οι γυναίκες αυτές χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία, φάνηκε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού, ίσως αυξάνεται από την χρήση των φαρμάκων, μόνο σε όσες ξεκινούν την προσπάθεια εξωσωματικής σε ηλικία μικρότερη των 24 ετών.

Οι περιπτώσεις όμως γυναικών που σε τόσο νεαρή ηλικία καταφεύγουν σε εξωσωματική, είναι σπάνιες.

Συμπερασματικά..

Από τη μελέτη αυτή φαίνεται ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εξωσωματική ΔΕΝ προκαλούν αύξηση του καρκίνου του μαστού, όπως κάποιες γυναίκες φοβούνται.

Παρ΄όλα αυτά η αυτοεξέταση και ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να είναι τακτικός και προσεκτικός, όσο και για τις υπόλοιπες γυναίκες

Παναγιώτης Χριστόπουλος
Παναγιώτης Χριστόπουλος Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων - Εφήβων