Διατροφή

Μέλι ή (καστανή) ζάχαρη; Ιδού η απορία!

της Μέμας Λαμπροπούλου
31 Μαρτίου 2015
40461 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μέλι ή (καστανή) ζάχαρη; Ιδού η απορία!

Φτιάχνετε συχνά γλυκά και προτιμάτε το μέλι ή την καστανή ζάχαρη αντί για την κοινή λευκή, για να κάνετε το γλυκό σας πιο υγιεινό;

Έχετε διαβάσει για τις ιδιότητες του μελιού και θεωρείτε κι εσείς ότι αποτελεί ένα θαύμα της φύσης; Είστε υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής, γι’ αυτό και δεν παραλείπετε το μέλι από την διατροφή σας;

Φοβάμαι ότι σας έχω κακά νέα… Ας δούμε το θέμα καθαρά βάσει επιστημονικών αποδείξεων (και ανεπηρέαστοι από όσα γράφονται στο Διαδίκτυο):

Θερμίδες

Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη αποδίδει περίπου 46 θερμίδες, όπως ακριβώς και η μαύρη ζάχαρη, ενώ μια κουταλιά μέλι αποδίδει 64 θερμίδες.

Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι το μέλι έχει μεγαλύτερη πυκνότητα και ότι αναγκαστικά θα φάμε μικρότερη ποσότητα, η θερμιδική απόδοση όλων είναι πάρα πολύ κοντινή. 

Θρεπτικά συστατικά

Το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά (όπως μέταλλα και βιταμίνες) σε σχέση με την λευκή ζάχαρη, ωστόσο στις ποσότητες που τα καταναλώνουμε καθημερινά οι διαφορές είναι πραγματικά αμελητέες.

Η καστανή ζάχαρη υπερέχει ελαφρώς έναντι των δύο άλλων (κυρίως του μελιού) στο θέμα αυτό, και πάλι όμως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να θεωρήσουμε αξιόλογα τα ποσά θρεπτικών συστατικών που παίρνουμε από αυτά. 

Επίδραση στην υγεία

Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που δείχνουν ότι το μέλι προκαλεί καλύτερη γλυκαιμική απόκριση σε διαβητικούς σε σχέση με την κοινή ζάχαρη και ενδεχομένως ευεργετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος, ωστόσο τα δεδομένα που έχουμε είναι πολύ λίγα και κυρίως όχι επαρκώς επιβεβαιωμένα από περισσότερες μελέτες. 

«Μα το μέλι είναι φυσικό προϊόν!»

Και η ζάχαρη τι είναι; Αφήστε που το ότι κάτι είναι φυσικό προϊόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλύτερο από ένα τεχνητό. 

Take home message

Tα απλά σάκχαρα, από τα οποία αποτελούνται όλα τα παραπάνω, καλό είναι να ελαχιστοποιούνται. Γι’ αυτό, αντί να φάτε ένα γλυκό με μέλι αντί ζάχαρης προτιμήστε να μην το φάτε καθόλου (ή να φάτε ένα μικρό κομμάτι τελοσπάντων!).

Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN