Διατροφή

Σπιτικά Τραγανά Κριτσίνια

26 Νοεμβρίου 2021
28620 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
spitika kritsinia

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπιτικά κριτσίνια που θα σας κάνουν να γλείφετε και τα δάχτυλά σας.

Πολύ συχνά ψάχνουμε για ένα υγιεινό σνακ να συνοδεύσει την ημέρα μας αλλά οι περίπλοκες συνταγές με τα πολλά υλικά και τον μεγάλο χρόνο αναμονής μας κάνουν να καταλήγουμε σε κάτι έτοιμο από το σούπερ μάρκετ. Τα έτοιμα “τυποποιημένα σνακ” όμως κρύβουν πρόσθετα τροφίμων όπως συντηρητικά αλλά και ποσότητες αλατιού και ζάχαρης που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε στην καθημερινότητα. Για όλους εσάς όμως που προτιμάτε τα σπιτικά σνακ σας έχουμε την πιο εύκολη συνταγή για χειροποίητα, υγιεινά και πεντανόστιμα κριτσίνια που μπορείτε να φτιάξετε στο άψε σβήσε και να απολαύσετε ζεστά αλλά και κρύα όλες τις ώρες της ημέρας.

Υλικά (για περίπου 2 ταψιά) :

  • 1 ποτήρι λάδι (η γιαγιά έβαζε σκέτο ελαιόλαδο αλλά αν βάλετε μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο θα έχετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα)
  • 1 ποτήρι κρασί (από το μπουκάλι που σας περίσσεψε χθες βράδυ)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Αλεύρι (περίπου 1 κιλό), όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη που δε θα είναι λαστιχωτή αλλά ούτε θα τρίβει.

Όπως βλέπετε πρόκειται για υλικά που αν δεν τα έχετε είδη στο ντουλάπι σας, τα βρίσκετε πολύ εύκολα στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπως για παράδειγμα στις Προσφορές Γαλαξίας.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 ανάβοντας και τις δύο εστίες (πάνω- κάτω) και βάζοντας αέρα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα λεκανάκι. Είναι σημαντικό να βάλουμε πρώτα τα υγρά και μετά το αλεύρι λίγο λίγο και δοκιμάζοντας κάθε λίγο τη σύσταση της ζύμης μας. Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι όταν θα έχουμε μια μαλακή και αφράτη ζύμη, που όταν την πλάθουμε σε σχήμα μπαστουνάκι, μένει σταθερή και δεν μαζεύουν οι άκρες. Πλάθουμε μικρά μπαστουνάκια με πάχος όσο το μικρό μας δάχτυλο και μήκος περίπου είκοσι με τριάντα εκατοστά στη μορφή κριτσινιών ή όπως αλλιώς θέλουμε (μπορείτε να πειραματιστείτε με κυκλικά κριτσίνια σαν κουλουράκια η να στριφογυρίσετε τα μπαστουνάκια σας για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα) και τα τοποθετούμε σε ταψί. Τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Καταναλώστε μόνα τους ή με κάποιο ντιπ ή τυρί κρέμα. Μπορείτε να τα φάτε ζεστά επί τόπου ή αποθηκεύστε τα σε ένα τάπερ ή τσίγκινο κουτί για μπισκότα προκειμένου να μείνουν φρέσκα και τραγανά.

Παραλλαγές

Αν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με σουσάμι πριν τα ψήσετε ή να προσθέσετε στη ζύμη ηλιόσπορους ή παπαρουνόσπορους. Μπορείτε να ρίξετε ένα τριμμένο καρότο, σπανάκι ή παντζάρι περασμένο στο μούλτι καθώς ζυμώνετε. Αυτό θα δώσει χρώμα και γεύση στα κριτσίνια σας. Πειραματιστείτε και με όποιο άλλο αρωματικό ή λαχανικό και γεύση σας αρέσει όπως με τυρί, τομάτα, βασιλικό, ρίγανη, ελιές, πιπέρι, σκόρδο κ.α. Δοκιμάστε να τα κάνετε γλυκά πασπαλίζοντάς τα με λίγη καστανή ζάχαρη και κανέλα. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης ή και πολύσπορο που θα κάνει τα σπιτικά σας κριτσίνια ακόμη πιο υγιεινά. Σε μια ακόμη παραλλαγή της συνταγής μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρασί με μπύρα (δεν χρειάζεται μπέικιν), και να προσθέσετε ένα φλιτζάνι καλαμποκάλευρο.

Πραγματικά εξαρτάται από εσάς και τις προτιμήσεις του ουρανίσκου σας το πώς θα φτιάξετε τελικά τα δικά σας κριτσίνια αλλά σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι τραγανό, γευστικό και φυσικά πολύ υγιεινό. Καλό μαγείρεμα λοιπόν!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
García-Segovia P, García Alcaraz V, Tárrega A, Martínez-Monzó J. Consumer perception and acceptability of microalgae based breadstick. Food Sci Technol Int. 2020 Sep;26(6):493-502. doi: 10.1177/1082013220906235. Epub 2020 Feb 18. PMID: 32070143.
 
Leonova S, Badamshina E, Koshchina E, Kalugina O, Gareeva I, Leshchenko N. Triticale flour in bakery and rusk products. Food Sci Technol Int. 2021 Jun 16:10820132211023273. doi: 10.1177/10820132211023273. Epub ahead of print. PMID: 34134546.
 
 
 
Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.