Διατροφή

Λίγο κρασί... Λίγο κρασάκι βρε παιδιά...

15 Απριλίου 2015
15969 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
eikona apo ellhnikh tainia hliopoulos vlaxopoulou

Photo source: www.cinehellas.com

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία «Φωνάζει ο Κλέφτης» (1965) υποδύεται έναν τίμιο λογιστή ο οποίος χρειαζόταν να πάρει το «φάρμακο του θάρρους» (..έτσι το ανέφερε) για να πει τα πράγματα με το όνομα τους. «Εν οίνω αλήθεια» όπως έλεγε ο Αλκαίος (αρχαίος λυρικός ποιητής).

Σεπτέμβριος ο μήνας που ξεκινά ο τρύγος. Δε θα μπορούσαμε να μην αφιερώσουμε αυτό το μήνα σε αυτό το αγαθό (εφόσον κάνουμε ορθή χρήση!).

Με ποιο τρόπο δρα ευεργητικά το κρασί;

Φαίνεται ότι η μέτρια κατανάλωση ειδικά του κόκκινου κρασιού δρα ευεργετικά. Συσχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα, χάρη στη θετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Πώς δρά η ρεσβερατρόλη;

Η ρεσβερατρόλη (προέρχεται από τα σταφύλια) αποτελεί ουσία με σπουδαίο ερευνητικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ουσία που δρα αποτρεπτικά στη συσσώρευση αιμοπεταλίων (αντιθρομβωτικό), ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Περισσότερη έρευνα θα ρίξει ακόμα περισσότερο φως στη δράση της εν λόγω ουσίας.

Φλαβονοειδή και αντιοξειδωτική δράση

Γενικά τα φλαβονοειδή (τα βρίσκουμε κυρίως στο κόκκινο κρασί) προάγουν τη γενική υγεία μέσω της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Επίσης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίζεται με αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Να επιλέξω το κρασί ως ποτό στην έξοδο μου;

Το κρασί δεν περιέχει πολλές θερμίδες και αποτελεί μια καλή λύση ως ποτό εξόδου. Προσοχή στα αλμυρά που συνοδεύουν το κρασί, γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες, νάτριο και προκαλούν περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ.

Κατανάλωση με μέτρο

Ας μην ξεχνάμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ή και το λίγο περισσότερο αυξάνει σοβαρά την πιθανότητα για ανάπτυξη υπέρτασης, διάφορους τύπους καρκίνου, εγκεφαλικά επεισόδια και βεβαίως σοβαρά ατυχήματα (πχ οδήγηση και αλκοόλ).
Οπότε ..ένα κρασί για την υγεία, δύο για τον έρωτα, τρία για τον ύπνο, στα τέσσερα καίγεσαι..

Κρασί ελληνικό, κρασί τοπικό

Η παραγωγή κρασιού αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τη σοδειά. Το 2011 η παραγωγή είχε πέσει κατά 30% περίπου σε σχέση με το 2008. Τα ελληνικά αμπέλια καλύπτουν περί τα 700.000 στρέμματα. Η ποιότητα του ελληνικού κρασιού εξαιρετικά βελτιωμένη καθιστά το κρασί ως αξιόλογο εξαγωγικό προϊόν.
Η Αρκαδία παράγει εξαιρετικά κρασιά. Τα κρασιά 'Μαντινεία' αποτελούν ΠΟΠ. Το αρκαδικό Μοσχοφίλερο δίκαια αποτελεί το διαμάντι του ελληνικού αμπελώνα!

Σύσταση κόκκινου κρασιού/ 100 ml

Θερμίδες: 68 kcal
Μαγνήσιο: 11mg
Φώσφορος: 14mg

Το κρασί στη μαγειρική

Το κρασί χρησιμοποιείται στη μαγειρική από την αρχαιότητα! Προσθέτει εξαιρετικά αρώματα, αναδεικνύει τη γεύση της τροφής. Μη βάζετε κακής ποιότητας κρασί στο φαγητό, μπορεί να εκτεθείτε καθώς δεν προσφέρει καλό αποτέλεσμα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

"Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων και ελληνικών φαγητών", Α. Τριχοπούλου

Στοιχεία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Arranz S et al, Wine, beer, alcohol and polyphenols on cardiovascular disease and cancer. Nutrients. 2012 Jul;4(7):759-81

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"