Fitness

Ποιες τροφές αγαπούν το μυικό σύστημα;

22 Ιανουαρίου 2016
6129 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ποιες τροφές αγαπούν το μυικό σύστημα;

Photos source: www.bigstockphoto.com

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή «My life» του Μιχάλη Κεφαλογιάννη, στο Mega, με θέμα το μυϊκό σύστημα. Ως αθλητική διαιτολόγος κλήθηκα να μιλήσω για την επίδραση της διατροφής στη μυϊκή μάζα αλλά και τι θα πρέπει να τρώει, εν γένει, ένας αθλούμενος.

Το έναυσμα για συζήτηση έδωσαν... πέντε δημοφιλή τρόφιμα που συχνά απαρτίζουν το πιάτο ενός αθλούμενου. Αυγά, γάλα, στήθος κοτόπουλο, γλυκοπατάτα. Είναι αποτελεσματικά ή γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα; Αρχικά διευκρινίστηκε ότι για να αυξηθεί η μυϊκή μάζα, για να γραμμώσουμε δηλαδή για να το θέσουμε απλοϊκά, το πιο βασικό είναι να υπάρχει το ερέθισμα δηλαδή οι ασκήσεις αντιστάσεων. Όσα ασπράδια και να φάμε, εάν δεν σηκώνουμε βάρη δεν πρόκειται να κάνουμε μπράτσα! Αλλά και βάρη να σηκώνουμε, εάν φάμε πολύ κοτόπουλο δεν θα αποκτήσουμε γρηγορότερα το πολυπόθητο six pack.

Τονίστηκε λοιπόν ότι, το για να αποκτήσουμε αθλητική σιλουέτα το πιο σημαντικό είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια, σε υδατάνθρακα και σε νερό και μιας, κατά τα εικότα, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, δεν υπάρχει λόγος να υπερφορτώνουμε το σώμα μας με πρωτεΐνη. Σε αυτό το σημείο θέλησα επιπλέον να υπογραμμίσω ότι κανένα συμπλήρωμα δεν υπερτερεί της διατροφής, ότι δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγουμε σε αλόγιστη χρήση βοηθημάτων και ότι η διατροφή από μόνη της, όταν συνδυαστεί κατάλληλα με την άσκηση, έχει εξαιρετική αναβολική δράση. Σε ιδιαίτερες μόνο περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε elite αθλητές, και με την κατεύθυνση εξειδικευμένου διαιτολόγου, μπορεί να συσταθεί συμπληρωματική χορήγηση. Κλείνοντας τη συζήτηση, δεν θα μπορούσε να μην γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο γάλα, και στην ωφέλιμη για την μυϊκή ενδυνάμωση σύστασή του.

Εκπομπή: My Life Κανάλι: MEGA Δημοσιογράφος: Μιχάλης Κεφαλογιάννης

  • Ιωάννα Κατσαρόλη
    Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.