Συστάσεις Διατροφής

Θειαμίνη - Βιταμίνη Β1

της Μαρίας Σκουρολιάκου & της Χριστίνας Φοντόρ
02 Σεπτεμβρίου 2006
24060 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
theiamini vitamini v1

Η θειαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β. Είναι επίσης γνωστή και ως Β1 και ανευρίνη. Λειτουργεί ως συνένζυμο για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό και στο μεταβολισμός των υδατανθράκων. Επίσης είναι σημαντική για την διαβίβαση νευρικών ερεθισμάτων.

Ποσότητα τροφίμου Θειαμίνη (mg)
Δημητριακά  
1 φλιτζάνι all-Bran(45g) 0.4
1 φλιτζάνι Bran Flakes(45g) 0.5
1 φλιτζάνι Corn Flakes(30g) 0.3
1 φλιτζάνι Muesli(95g) 0.4
1 φλιτζάνι χυλό(160g) 0.1
2 κομμάτια ψιλοκομμένο σιτάρι 0.15
2 Weetabix 0.4
Αμυλούχα  
2 φέτες, μαύρο, ψωμί 0,2
2 φέτες, λευκό, ψωμί 0,15
2 φέτες ολικής αλέσεως 0,2
1 πίττα λευκού ψωμιού 0,15
Ζυμαρικά, μαύρα, βρασμένα (150g) 0,3
Ζυμαρικά, λευκά, βρασμένα (150g) 0,01
Ρύζι, μαύρο, βρασμένο (160gr) 0,2
Ρύζι, λευκό, βρασμένο (160gr) 0,01
Πατάτες βραστές(100g) 0,3
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα  
Ένα ποτήρι (280 ml) γάλα πλήρες, ημίπαχο ή άπαχο 0,1
Ένα ποτήρι (280 ml) γάλα σόγιας 0,15
Τυρί (50gr) 0,15
Κρέας και ψάρια  
3 φέτες μπέικον, στη σχάρα 0,3
Ψητό μοσχάρι(85g) 0,12
Ψητό Χοιρινό(85g) 0,55
1 χοιρινό παϊδάκι, στη σχάρα (135g) 0,7
2 φέτες χοιρομέρι 0,3
1 φέτα χοιρομέρι, στη σχάρα (120g) 1,1
1 μπούτι κοτόπουλου 0,1
Συκώτι αρνιού, μαγειρεμένο(90g) 0,2
Νεφρό αρνιού, μαγειρεμένο (75g) 0,4
Ψητό ψάρι(150g) 0.12 0,15
Λαχανικά  
Βρασμένος αρακάς(100g) 0,3
1 μικρό κουτί ψητά φασόλια(200g) 0,2
Κόκκινα φασόλια(105g) 0,2
Ρεβύθια βρασμένα (105 gr) 0,1
Φακές (150gr) 0,1
Φρούτα  
1 μήλο, μπανάνα ή αχλάδι 0,04
1 πορτοκάλι 0,2
Μαγιά  
Μαγιά Brewers (10gr) 1,6
Καρποί  
10 καρύδια Βραζιλίας 0,3
30 φουντούκια 0,1
30 φιστίκια 0,3
1 κουταλάκι του γλυκού ηλιόσποροι 0,1

Δοσολογία

Η θειαμίνη είναι διαθέσιμη σε δισκία και κάψουλες. Επίσης απαντάται σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα και σε συμπληρώματα μαγιάς.

Δράση

Η βιοδιαθεσιμότητα της μπορεί να ελαττωθεί με τη χρήση αλκοόλ. Οι απαιτήσεις σε θειαμίνη αυξάνονται ανάλογα με την πρόσληψη υδατανθράκων. Η θειαμίνη καταστρέφεται από την θερμότητα και από την επεξεργασία τροφίμων σε αλκαλικό pH (η προσθήκη διττανθρακικού νατρίου -σόδας σε πράσινα λαχανικά για διατήρηση του πράσινου χρώματος, μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες μεγάλων ποσοτήτων θειαμίνης), υπό την παρουσία οξυγόνου, ή άλλων οξειδωτικών παραγόντων.

Οι ανταγωνιστές της θειαμίνης στον καφέ, στο τσάι, στο ωμό ψάρι, στους ξηρούς καρπούς και σε μερικά λαχανικά μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή της θειαμίνης κατά την παρασκευή φαγητών, ή στο έντερο κατά την πέψη

Η απορρόφηση της θειαμίνης γίνεται κυρίως στη νήστιδα και στον ειλεό. Μεταφέρεται μέσω της αλβουμίνης στο πλάσμα και αποθηκεύεται στην καρδιά, στο ήπαρ, στους μύες, στα νεφρά και στον εγκέφαλο. Μόνο μικρές ποσότητες αποθηκεύονται, γι’ αυτόν το λόγο είναι απαραίτητη η συνεχής λήψη. Η θειαμίνη αποβάλλεται κυρίως στα ούρα. Ποσότητες μεγαλύτερες από τις απαιτούμενες απεκκρίνονται ως ελεύθερη θειαμίνη. Η θειαμίνη διαπερνάει τον πλακούντα και εκκρίνεται στο μητρικό γάλα.

Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια «μπέρι-μπέρι».

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σε θειαμίνη

  • Ανορεξία
  • Νευρικότητα
  • Απώλεια βάρους
  • Πονοκέφαλοι
  • Αδυναμία
  • Ταχυκαρδία
  • Περιφερική νευροπάθεια

Η βαρεία ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από τις επιπλοκές σε δύο βασικά οργανικά συστήματα:

  • Στο καρδιαγγειακό (υγρό μπέρι-μπέρι)
  • Στο νευρικό σύστημα (ξηρό μπέρι-μπέρι).

Χρήσεις

Συμπληρώματα θειαμίνης μπορεί να είναι ευεργετικά σε άτομα άνω των 65 χρονών, σε ανθρώπους που καταναλώνουν ποσότητες αλκοόλ περισσότερο από δύο μονάδες ημερησίως, καπνιστές και φορείς του ιού HIV. Εν τούτοις, επειδή η έλλειψη μιας βιταμίνης Β συχνά συνοδεύεται με έλλειψη μιας άλλης βιταμίνης Β, είναι πλέον ενδεδειγμένη η λήψη ενός πολλαπλού συμπληρώματος βιταμινών B παρά μόνο θειαμίνης.

Η χρήση της θειαμίνης ερευνάται για διάφορες καταστάσεις, όπως η νόσος Alzheimer και τα στοματικά έλκη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Η θειαμίνη δεν φαίνεται να έχει τοξικές παρενέργειες εκτός, ίσως, από γαστρικό ερεθισμό κατά τη λήψη μεγάλων δόσεων από το στόμα.

Αλληλεπιδράσεις:

  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προάγει την ανεπάρκεια θειαμίνης.
  • Η έλλειψη σε μεγάλο βαθμό μιας από τις βιταμίνες Β μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες του μεταβολισμού.

Ημερήσιες Ανάγκες

Οι απαιτήσεις σε θειαμίνη εξαρτώνται από την προσλαμβανόμενη ενέργεια. Γι’ αυτόν το λόγο οι απαιτούμενες ποσότητες εκφράζονται είτε σε mg/1000 kcal, αλλά και στις εκτιμώμενες μέσες ενεργειακές απαιτήσεις, για την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις για θειαμίνη

 

Ηλικία USA
RDA
WHO
RNI
EU*
PRI
0-6 μηνών 0,2 0,3 0,3
7-12 μηνών 0,3 0,3 0,5
1-3 ετών 0,5 0,5 0,5
4-8 ετών 0,6 - -
9-13 ετών 0,9 - -
Άνδρες      
11-14 ετών - 1,2 1,0
15-70+ ετών 1,2 - -
Γυναίκες      
11-4-14 ετών - 1,0 0,8

15-18 ετών

- 0,9 0,9
19-50+ ετών 1,1 - -
Εγκυμοσύνη 14 +1,2 1,0
Θηλασμός 1,5 +0,2 1,1

 

Μαρία Σκουρολιάκου
Μαρία Σκουρολιάκου Λέκτορας Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,Κλινική Φαρμακοποιός, Επιστημονική Σύμβουλος Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης και Διαιτολογίας, μαιευτήριο ΙΑΣΩ
Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.