Συστάσεις Διατροφής

Μύθοι και αλήθειες στη διατροφή μας

27 Νοεμβρίου 2013
2742 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μύθοι και αλήθειες στη διατροφή μας

Η μπανάνα παχαίνει; Τα φρούτα είναι εξίσου υγιεινά αν τα στύψω; Το τσάι του βουνού έχει καφεΐνη; Έχω υπόταση, τι να κάνω; Αυτοί και άλλοι πολλοί είναι οι μύθοι στη διατροφή μας, που πολλές φορές μας κάνουν να αποφεύγουμε τρόφιμα χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. Με αφορμή τη συγγραφή του βιβλίου μου «Μύθοι και αλήθειες στη διατροφή μας», παραβρέθηκα στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΙ 100.3 Fm.

Συχνά οι πελάτες μου με ρωτάνε πράγματα περί διατροφής που άκουσαν στην τηλεόραση, διάβασαν στο Διαδίκτυο ή σε κάποιο περιοδικό και θέλουν να μάθουν αν είναι μύθος ή αλήθεια. Με μία τέτοια ερώτηση της δημοσιογράφου ξεκίνησε τη συζήτηση περί μύθων. Παχαίνει το ψωμί; Συχνά το ψωμί κατηγορείται ως ένοχος της αύξησης βάρους, ενώ στην πραγματικότητα προσδίδει κορεσμό και μας αποτρέπει από το τσιμπολόγημα.

Μία από τι πολλές απορίες της δημοσιογράφου και των ακροατών μας ήταν γιατί οι υπέρβαροι τρώνε λίγες φορές τη μέρα και παχαίνουν, ενώ ένας αδύνατος τρώει όλη μέρα και μένει στα ίδια κιλά. Το μυστικό σε αυτό είναι ότι ένας αδύνατος τρώει συχνά μικρά γεύματα και έτσι δεν παρουσιάζει υπογλυκαιμίες, ενώ ένας υπέρβαρος τρώει 1-2 φορές την ημέρα με αποτέλεσμα να έχει υπογλυκαιμίες και να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Ας μη ξεχνάμε, ότι τα άτομα με υπερβάλλον βάρος επιλέγουν τις περισσότερε φορές τρόφιμα με πολλή ζάχαρη και πολύ πλούσια σε λιπαρά.

Για να μάθετε κι άλλους μύθους που κατακλύζουν τη διατροφή μας και να ξεχωρίσετε τους μύθους από τις αλήθειες, προμηθευτείτε το βιβλίο «Μύθοι κι αλήθειες στη διατροφή μας», των εκδόσεων medNutrition wellness.

 

  • Πάρης Παπαχρήστος
    Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.