738
Διατροφή

Στέβια - Παράπλευρα ...οφέλη

06 Μαρτίου 2013
του Γεράσιμου Κλαουδάτου
Στέβια - Παράπλευρα ...οφέλη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι είναι η στέβια;

Η ξακουστή στέβια είναι ένα φυτό που παραδοσιακά ευδοκιμεί στη Λατινική Αμερική. Tα φύλλα του φυτού περιέχουν πλήθος βιοδραστικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες, ωστόσο αυτό που έκανε το φυτό γνωστό είναι η στεβιόλη, μια χημική ένωση που δίνει αίσθημα κατά 250 φορές γλυκύτερο από αυτό της ζάχαρης! Η στεβιόλη δεν αποδίδει ενέργεια και βέβαια δεν περιέχει υδατάνθρακες.

Δυστυχώς, επικράτησε για ευκολία να αποκαλούμε τη στεβιόλη ως ''στέβια'' και δύσκολα πλέον γίνεται η διάκριση από ολόκληρο το φυτό το οποίο περιέχει πολύ περισσότερες ενώσεις από αυτή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ukiya M1, Sawada S, Kikuchi T, Kushi Y, Fukatsu M, Akihisa T. Cytotoxic and apoptosis-inducing activities of steviol and isosteviol derivatives against human cancer cell lines. Chem Biodivers. 2013 Feb;10(2):177-88. doi: 10.1002/cbdv.201200406.

Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Use of Nutritive and Nonnutritive Sweeteners Cindy Fitch, PhD, RD, Kathryn S. Keim, PhD, RD, LDN

  • Γεράσιμος Κλαουδάτος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Γεράσιμος Κλαουδάτος είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές στην εφαρμοσμένη Βιοχημεία και Βιοτεχνολογία. Αγαπάει τα απαιτητικά περιστατικά και... τα ταξίδια

×
×