Συστάσεις Διατροφής

Ποιες παγίδες κρύβουν οι συσκευασίες τροφίμων;

08 Ιουλίου 2021
10092 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
snack fo your health

Πόσες φορές σου έχει τύχει να θεωρείς ότι ένα τρόφιμο είναι «υγιεινό», όμως τελικά να ανακαλύπτεις ότι περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών; Είναι ένας από τους πιο γνωστούς προβληματισμούς που συχνά συναντώ. Στην πραγματικότητα, το μυστικό για τη λύση του προβλήματος είναι η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας και των συσκευασιών των τροφίμων!

Ετικέτες τροφίμων και η αξία τους

Τα τελευταία χρόνια, η αναγραφή των διατροφικών πληροφοριών στις ετικέτες των τροφίμων είναι υποχρεωτική.

Οι υπεύθυνοι φορείς καθιέρωσαν την ετικέτα διατροφικής επισήμανσης για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τις σωστές – για εκείνους - διατροφικές επιλογές.

Εξαίρεση αποτελούν τα ωμά τρόφιμα, όπως είναι τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το ψάρι, για τα οποία η παροχή διατροφικών πληροφοριών είναι προαιρετική.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενδεικτικά σε κάθε τρόφιμο είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται:

  • η ονομασία του
  • ο κατάλογος των συστατικών του
  • τα συστατικά που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία
  • η διατροφική ετικέτα

diatrofikos pinakas 2

Διατροφική ετικέτα: τι μας δείχνει;

Βρίσκεται συχνά στην πίσω ή πλάγια πλευρά του τροφίμου και εκεί μπορούμε να δούμε τη την αναλυτική διατροφική του αξία, συνήθως ανά 100 g:

  • την ενέργεια που παρέχει σε θερμίδες (Kcal)
  • την πρωτεΐνη, η οποία εκφράζεται σε γραμμάρια (g)
  • την ποσότητα των υδατανθράκων σε γραμμάρια (g). Μάλιστα, υπάρχουν δυο κύριοι τύποι υδατανθράκων σε μια ετικέτα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα απλά σάκχαρα.
  • την ποσότητα των λιπαρών που περιέχονται σε γραμμάρια (g). Μάλιστα, ανάλογα με την περιεκτικότητα αναγράφεται και η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών.
  • τις διαιτητικές ή φυτικές ίνες σε γραμμάρια (g)
  • το αλάτι σε γραμμάρια (g). Διαφορετικά θα το δεις ως νάτριο σε χιλιόγραμμα (mg).

Βάσει της νομοθεσίας, οι ετικέτες των τροφίμων χρειάζεται να αναγράφουν τα συστατικά των προϊόντων με σειρά βάρους. Έτσι το συστατικό που περιέχεται στη μεγαλύτερη ποσότητα εμφανίζεται πρώτο.

Αν για παράδειγμα, θέλεις περισσότερες φυτικές ίνες στα δημητριακά σου φρόντισε να διαλέξεις δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών με σιτάρι και βρώμη που να αναγράφουν πρώτο συστατικό την ολική άλεση.

Τι σημαίνει το «%ΣΗΠ»;

Αποτελεί μία ένδειξη για το ποσοστό που παρέχει το τρόφιμο σε αυτά τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Το ποσοστό αυτό αναλογεί στα πλαίσια μίας διατροφής 2.000 θερμίδων, δηλαδή ενός μέσου ενήλικα.

Για παράδειγμα, παρατηρώντας τις ετικέτες διαφορετικών δημητριακών, φρόντισε να διαλέξεις αυτά που προσφέρουν μεγαλύτερο ποσοστό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και σίδηρο και ταυτόχρονα περιέχουν χαμηλό ποσοστό σε λιπαρά και απλά σάκχαρα.

Τι να προσέχουμε σε μια συσκευασία για να αποφύγουμε πιθανές παγίδες;

Όπως καταλαβαίνεις, η ποσότητα της ζάχαρης και των λιπαρών είναι δύο από τα βασικά συστατικά που χρειάζεται να κοιτάξεις σε κάθε συσκευασία τροφίμου. Και τα δύο αυτά συστατικά προσφέρουν γεύση στο τρόφιμο. Έτσι, λοιπόν ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει χαμηλή ποσότητα ζάχαρης, αλλά αυξημένα λιπαρά, ή και το αντίστροφο.

Διάλεξε λοιπόν τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τη μείωση της ζάχαρης ανά συσκευασία, αξιοποιώντας νέες μεθόδους στην τεχνολογία τροφίμων.

Λιγότερη ζάχαρη, μεγαλύτερη απόλαυση

Υπάρχουν πλέον δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης όπου για να μειωθεί η ποσότητα της ζάχαρης και να διατηρηθεί η γλυκιά γεύση, στο στάδιο του ψησίματος, ψεκάζουν με μικρότερη ποσότητα υγρής ζάχαρης το εξωτερικό των νιφάδων.

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν περιέχουν την αγαπημένη σου σοκολατένια επικάλυψη και ταυτόχρονα, έχουν και πολύ μικρότερη ποσότητα ζάχαρης!

Φρόντισε λοιπόν να κοιτάζεις και να συγκρίνεις τις συσκευασίες των αγαπημένων σου τροφίμων, όπως για παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού και τις μπάρες δημητριακών, ώστε να περιέχουν ταυτόχρονα την πιο χαμηλή ποσότητα σακχάρων και λιπαρών.

Μέγεθος μερίδας ανά συσκευασία

Συχνά, βέβαια και το μέγεθος της μερίδας είναι μία από τις πιο κλασικές «παγίδες» της διατροφής μας.

Αρκετές είναι οι φορές που δημιουργείται μπέρδεμα στον καταναλωτή, όταν οι θερμίδες που αναγράφονται αφορούν τα 100γρ προϊόντος, χωρίς να αναφέρεται σε τι ποσότητα αυτό αντιστοιχεί. Από την άλλη πλευρά, εξίσου σύγχυση δημιουργείται όταν οι θερμίδες αφορούν το τεμάχιο, ενώ η συσκευασία μπορεί να έχει δύο τεμάχια.

Χρησιμοποιώντας το ίδιο τρόφιμο ως παράδειγμα, στο πακέτο των δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης, η προτεινόμενη μερίδα είναι 30γρ ή 45γρ, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του μέσου όρου ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Αν κιόλας, το συνδυάσεις μαζί με γάλα ή και κάποιο φρούτο, έχεις δημιουργήσει ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό.

Συμπερασματικά

Την επόμενη φορά, λοιπόν που θα πας να αγοράσεις τρόφιμα για το σπίτι, όπως τα δημητριακά πρωινού σου ή τις αγαπημένες σου μπάρες δημητριακών, είμαι σίγουρη ότι θα διαβάσεις πιο προσεκτικά την ετικέτα του τροφίμου. Και έτσι θα κάνεις τις καλύτερες για εσένα επιλογές που θα σου εξασφαλίσουν την καθημερινή σου ευεξία!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

2015-2020 Dietary Guidelines, Available online: https://health.gov/our-work/food-nutrition/previous-dietary-guidelines/2015

Food Labelling, Food and Agricultural Organization of the United Nations, Available online: http://www.fao.org/food-labelling/en/

Αlice Dumoitier, Vincent Abbo, Zachary T. Neuhofer, and Brandon R. McFadden, A review of nutrition labeling and food choice in the United States, Obes Sci Pract. 2019 Dec; 5(6): 581–591., Published online 2019 Nov 14. 

Raksha Goyal and Neeta Deshmukh, Food label reading: Read before you eat, J Educ Health Promot. 2018; 7: 56., Published online 2018 Apr 3.   

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).