Δίαιτα

Γαστρονομικό ταξίδι στο Πόρτο (Πορτογαλία)

02 Ιουνίου 2020
20202 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Dom Luis & Vila Nova de Gai

Αν είσαι θαυμαστής των παραθαλάσσιων περιοχών, τότε σίγουρα θυμήσου να επισκεφτείς την Πορτογαλία με την πρώτη ευκαιρία. 2-3 ημέρες είναι αρκετές για να γεμίσεις όμορφες αναμνήσεις από το όμορφο Πόρτο της Πορτογαλίας. Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις τα πιο γευστικά tips για το γραφικό Πόρτο, και όχι μόνο.

Λίγα λόγια για την πόλη…

Το Πόρτο αποτελεί την 2η μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας μετά τη Λισαβόνα, και δικαίως έχει πάρει το χαρακτηρισμό της πιο γραφικής πόλης της χώρας. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά κέντρα και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1996.

Το Πόρτο είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Douro, σε επικλινές έδαφος, το οποίο σίγουρα σου δίνει τη δυνατότητα να γυμναστείς ταυτόχρονα, με την περιήγηση στα αξιοθέατα. Τα αθλητικά λοιπόν παπούτσια αποτελούν το ιδανικό ένδυμα για να μπορέσεις να την ανακαλύψεις σε όλο της το μεγαλείο.

Το 90% των κτιρίων είναι στολισμένα με τα πορτογαλικά αζουλέζου, που είναι μικρά πλακίδια με ιδιαίτερα χρώματα και σχέδια. Έτσι, δίνουν μία διαφορετική μορφή και τέχνη στην πόλη, που δικαίως έχει τον τίτλο της πιο όμορφης πόλης της Πορτογαλίας, αφού περπατώντας την χορταίνει το μάτι σου από τη μοναδική αυτή τέχνη σε κάθε σοκάκι, σε συνδυασμό με το πλακόστρωτο έδαφος.

Μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείς είναι:

  • οι όχθες του ποταμού Douro, στις οποίες θα βρεις ποικιλία από μαγαζιά για φαγητό , καφέ και ποτό
  • η γέφυρα Dom Luis , η οποία ενώνει τις 2 όχθες του ποταμού και έχεις τη δυνατότητα να την περπατήσεις και να αγναντέψεις το Πόρτο από ψηλά
  • η βιβλιοθήκη Livraria Lello, η οποία αποτελεί το πιο παλιό βιβλιοπωλείο σε όλη την Ευρώπη και η σκάλα που έχει ενέπνευσε τη συγγραφέα του Harry Potter για να φτιάξει το Hogwarts
  • η εκκλησία των κληρικών (Torre dos Clerigos) με ένα από τα υψηλότερα καμπαναριά που χτίστηκε το 18ο αιώνα

Τι γεύσεις να δοκιμάσεις στο Πόρτο;

Το Πόρτο είναι μία από τις πιο γνωστές πόλεις που αδικαιολόγητα χαρακτηρίζεται από το κλασσικό πορτογαλέζικο φαγητό και τα γευστικά κρασιά του. Μπορείς να βρεις από οικονομικά, γευστικά πιάτα, όπως street-food έως και αρκετές εκλεπτυσμένες επιλογές.

Πιο συγκεκριμένα, η Francesinha αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της περιοχής. Αν και είναι ένα πλούσιο σε θερμίδες πιάτο, αξίζει να το δοκιμάσεις. Είναι ένα τεράστιο σάντουιτς με αλλαντικά, μπριζόλα, τυρί, αυγό και μία ιδιαίτερη σως από ντομάτα και μπύρα.

Ο μπακαλιάρος είναι ένα «εθνικό πιάτο», οπότε μπορείς να το δοκιμάσεις σε όλα τα μέρη της Πορτογαλίας. Στο Πόρτο μπορείς να βρεις το Pataniscas de Bacalhau , το οποίο είναι κροκέτες από μπακαλιάρο σε μείγμα από αυγό, αλεύρι, μαϊντανό, πιπέρι και τηγανίζεται σε φυτικό λάδι. Σερβίρεται με φασόλια και ρύζι.

Τέλος, μία από τις δικές μου αγαπημένες επιλογές ήταν το Arroz de Pato, το οποίο είναι ρύζι με κρέας πάπιας και τριμμένο τυρί.

Το Πόρτο φυσικά, διαθέτει και υπέροχα γλυκά. Το Pastel de Nata είναι ένα παραδοσιακό πορτογαλικό γλυκό, το οποίο θυμίζει εμφανισιακά το ταρτάκι, όμως γευστικά έρχεται πιο κοντά στη δική μας μπουγάτσα.

Κρασί Πόρτο

Για τους λάτρεις του κρασιού, το Πόρτο αποτελεί μία πόλη που μπορούν να δοκιμάσουν από πρώτο χέρι αυτή την ξεχωριστή ποικιλία. Περνώντας τις όχθες του ποταμού και φτάνοντας στην περιοχή Vila Nova de Gaia, εκεί μπορείς να δοκιμάσεις την εμπλουτισμένη αυτή ποικιλία κρασιού από τα υπάρχουσα κελάρια.

Το κρασί του Πόρτο παράγεται από τις μοναδικές ποικιλίες σταφυλιών, βορειοδυτικά της πόλης του Πόρτο και μπορούμε να το βρούμε σε τρεις τύπους: λευκό, ruby και καστανόξανθο. Με κελάρια που διαθέτουν αποκλειστικά αυτό το εμπλουτισμένο κρασί, μαζί με μερικές από τις κορυφαίες ποικιλίες του κόσμου, μπορεί κανείς να περάσει ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο απλά και μόνο δοκιμάζοντας αυτό το υπέροχο κρασί.

Και αν ακόμα δυσκολεύεσαι να ταξιδέψεις στους γαστρονομικούς θησαυρούς αυτής της πόλης, τότε είμαι σίγουρη πως μία επίσκεψη στο Πόρτο θα σε πείσει!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Marangoni F, Galli C, Ghiselli A, Lercker G, La Vecchia C, Maffeis C, Agostoni C, Ballardini D, Brignoli O, Faggiano P, Giacco R, Macca C, Magni P, Marelli G, Marrocco W, Miniello VL, Mureddu GF, Pellegrini N, Stella R, Troiano E, Verduci E, Volpe R, Poli A., Palm oil and human health. Meeting report of NFI: Nutrition Foundation of Italy symposium., Int J Food Sci Nutr. 2017 Sep;68(6):643-655

Ismail SR, Maarof SK, Siedar Ali S, Ali A., Systematic review of palm oil consumption and the risk of cardiovascular disease., PLoS One. 2018 Feb 28;13(2):e0193533.

Di Genova L, Cerquiglini L, Penta L, Biscarini A, Esposito S., Pediatric Age Palm Oil Consumption., Int J Environ Res Public Health. 2018 Apr 1;15(4). pii: E651.

European Food Safety Authority (EFSA), Process contaminants in vegetable oils and foods, available on https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/process-contaminants-vegetable-oils-and-foods

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).