Λεξικό Διατροφής

Υπερτροφές (Superfoods)

26 Σεπτεμβρίου 2015
17322 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Υπερτροφές (Superfoods)

Photo source: motionfitnessbali.com

Ο όρος Υπερτροφές αποτελεί τη μετάφραση του αγγλικού όρου Superfoods, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία και την ευημερία. Ένας άλλος ορισμός του όρου παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στην υγεία και περιγράφει τις υπερτροφές ως κάποια τρόφιμα με ασυνήθιστα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά ή/και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Στην λίστα των υπερτροφών προστίθενται συνεχώς και νέα τρόφιμα, μερικές όμως από τις δημοφιλέστερες υπερτροφές είναι ορισμένα φρούτα -μπλε βατόμουρα, γκότζι μπέρι /goji berry, κράνμπερις cranberries κ.ά., διάφοροι ξηροί καρποί, κάποιοι σπόροι και δημητριακά, όπως ο λιναρόσπορος, η ζέα, η κινόα κ.ά., ορισμένα λαχανικά, όπως η αγκινάρα, το μπρόκολο κ.ά., τα φύκια, όπως η σπιρουλίνα και ορισμένα βότανα, όπως το τζίντζερ.

Κοινό χαρακτηριστικό των υπερτροφών είναι τα οφέλη τους για την υγεία, τα οποία συνοψίζονται κυρίως στην αντιοξειδωτική τους δράση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η συστηματική κατανάλωσή τους συνδέεται με αυξημένη ενέργεια και αντοχή και ευχάριστη διάθεση. Η ασφαλής δοσολογία θα πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά ξεχωριστά με βάση την υπερτροφή και το προφίλ της υγείας του ατόμου που την καταναλώνει.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.