Διατροφή

Μελισσοθεραπεία - Νεώτερες μελέτες

της Ευαγγελίας Βλέτση
30 Απριλίου 2009
15333 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
draseis tou meliou kai melissotherapeia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες σχετικά με τα προϊόντα μέλισσας συνεχώς πληθαίνουν και ολοένα και περισσότεροι ερευνητές ασχολούνται με αυτά.

Ουσίες όπως το CAPE (caffeic acid phenethyl ester) συστατικό της πρόπολης, η πρόπολη, το δηλητήριο της μέλισσας, καθώς και η γύρη με το μέλι αποτελούν τον τελευταίο καιρό το αντικείμενο έρευνας για πολλούς ερευνητές, τόσο σε επίπεδο μοριακής βιολογίας, όσο και σε επίπεδο θεραπευτικής.

Πού εστιάζουν οι έρευνες;

Σημαντικοί τομείς έρευνας αποτελούν οι κυτταροπροστατευτικές, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παραπάνω ουσιών, καθώς και η αντιφλεγμονώδης και αντιαλλεργική δράση τους σε διάφορα επίπεδα.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόπολη προσφέρει προστασία έναντι τοξικών θεραπειών όπως είναι οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες και η αντιφυματική αγωγή μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις παρενέργειες.

Επίσης, έχει την δυνατότητα καταστολής ανάπτυξης όγκων μέσω αύξησης του αποπτοτικού θανάτου των καρκινικών κυττάρων και μείωσης της νεοαγγειογένεσης. Το σημαντικό είναι ότι η πρόπολη δρα κυτταροτοξικά έναντι των καρκινικών κυττάρων αφήνοντας ανέγγιχτα τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού.

Ποιες οι δράσεις του μελιού και των παραγώγων του;

Αντιοξειδωτική δράση

Η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης φαίνεται επίσης καθαρά σε πειραματικά μοντέλα ισχαιμίας διαφόρων οργάνων, όπως ο εγκέφαλος και το μυοκάρδιο καθιστώντας την πιθανό φάρμακο με προστατευτική δράση σε:

  • αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • σκλήρυνση κατά πλάκας
  • νόσο Parkinson
  • νόσο Alzheimer
  • έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • φλεγμονώδεις νοσήματα του εντέρου,
  • συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • ενδομητρίωση
  • βρογχικό άσθμα
  • κάπνισμα

Μονάδες εντατικής θεραπείας

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις σήψης και πολυοργανικής ανεπάρκειας τα οποία αποτελούν και τις κυριότερες αιτίες θανάτου.

Σακχαρώδης διαβήτης

Στον σακχαρώδη διαβήτη η πρόπολη βοηθά στην ανοχή στην γλυκόζη και μειώνει την τελική οξείδωση/βλάβη των ιστών και οργάνων.

Τοπική χρήση

Η πρόπολή και το μέλι σε ανάμειξη με αιθέρια έλαια βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων, ελκών, εγκαυμάτων και διαφόρων πληγών που πολλές φορές είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά λόγω πολυανθεκτικότητας των μικροβίων.

Αντιαιμοπεταλιακή δράση

Το CAPE δύναται να χρησιμοποιηθεί και στην θρομβοεμβολική νόσο λόγω της αντιαιμοπεταλιακής του δράσης.

Υπογονιμότητα

Η γύρη εκτός από την άριστα θρεπτική της δράση στον οργανισμό μπορεί να δώσει άριστα αποτελέσματα μαζί με τον βασιλικό πολτό σε προβλήματα υπογονιμότητας.

Βλεννογονίτιδα

Οι αλοιφές βασιλικού πολτού βοηθούν στην θεραπεία της βλεννογονίτιδας μετά από χημειο/ακτινοθεραπεία.

Οδοντιατρική χρήση

Τέλος, στην οδοντιατρική οι μελέτες δείχνουν ότι η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ενδοδοντική θεραπεία, στην αποφυγή του σχηματισμού οδοντικής πλάκας και σε πολλές λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας όπως είναι η ουλίτιδα.

Ευαγγελία Βλέτση
Ευαγγελία Βλέτση Ειδικός Πνευμονολόγος-Ομοιοπαθητικός