Διατροφή

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται με έναν ελληνικό καφέ

16 Νοεμβρίου 2015
29994 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
trapezi me ellhniko kafe giaourti me frouta kai pswmi me meli

Το πρωινό ξύπνημα για πολλούς δεν είναι απλή υπόθεση. Τι καλύτερο, λοιπόν από ένα μερακλίδικο ελληνικό καφέ να συνοδεύσει το πρωινό γεύμα πριν ξεκινήσει η μέρα σας;

Η ιστορία του ελληνικού καφέ χρονολογείται από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έκτοτε, η κατανάλωσή του έχει ενσωματωθεί στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής των Ελλήνων. Αν και οι έρευνες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ περισσότερες, και όσες λίγες έχουν γίνει επί ελληνικού εδάφους για την επίδραση του ελληνικού καφέ στη υγεία, έχουν άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σε μελέτη που έγινε σε υπερτασικούς ηλικιωμένους στην Ικαρία, φάνηκε ότι η μέτρια κατανάλωση ελληνικού καφέ, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εσωτερικού τοιχώματος των αγγείων κάνοντάς τα πιο ελαστικά, με ευεργετικά αποτελέσματα στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Σε παλαιότερη έρευνα που έγινε σε νησιά της Μεσογείου, βρέθηκε ότι η μακροχρόνια μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ηλικιωμένους.

Η πλειοψηφία των ερευνών έχουν εξετάσει την επίδραση της καφεΐνης στη λειτουργία του εγκεφάλου αφού μπορεί να προκαλέσει διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Μικρές συγκεντρώσεις καφεΐνης στο αίμα, που αντιστοιχούν ακόμη και σε 100-250mg καφεΐνης, μπορούν να προκαλέσουν διέγερση του ΚΝΣ, συμβάλλοντας θετικά στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε μια κατανάλωση 2-5 φλιτζάνια ελληνικού καφέ την ημέρα. Είναι δυνατόν να ενισχύσει την γνωστική απόδοση, την εγρήγορση και την πνευματική συγκέντρωση, να βελτιώσει την ικανότητα συγκέντρωσης και την εστίαση της προσοχής και να μειώσει την πνευματική κόπωση. Τα ανώτερα ασφαλή όρια πρόσληψης καφεΐνης σε υγιείς ενήλικες είναι 400mg ανά ημέρα όπως καθορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

Γιατί ελληνικό καφέ;

Ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ, που αντιστοιχεί σε 50ml, περιέχει περίπου 40-50mg καφεΐνης. Η μέτρια περιεκτικότητά του σε καφεΐνη δίνει το πλεονέκτημα στους λάτρεις του μερακλίδικου καφέ να τον απολαμβάνουν περισσότερες φορές μέσα στη μέρα και να αξιοποιούν τα οφέλη του. Επιπλέον, ο ελληνικός καφές είναι ο πιο πλούσιος καφές σε αντιοξειδωτικά δεδομένου της μικρής ποσότητας του ροφήματος. Ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ περιέχει 150mg αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το χλωρογενικό οξύ, οι μελανοϊδίνες και το καφεϊκό οξύ, τα οποία μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.

Η θερμιδική αξία του ελληνικού καφέ ανέρχεται σε μία μόλις θερμίδα ανά μερίδα, καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν πολύ λίγα μακροθρεπτικά συστατικά που αποδίδουν ενέργεια και περιέχονται στο ίζημα. Αν κάποιος, λοιπόν θέλει να πιει ένα βαρύ ή μερακλίδικο ελληνικό καφέ, θα προσλάβει μηδαμινές θερμίδες, ενώ αν επιθυμεί γλυκύ βραστό, οι θερμίδες θα φτάσουν στις 60 και θα προέρχονται αποκλειστικά από τη ζάχαρη. Το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ, δηλαδή, αυξάνεται κάθε φορά από την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος που μπορεί να προσθέσει ο ενδιαφερόμενος.

Ξυπνήστε, λοιπόν, με τον αγαπημένο σας ελληνικό καφέ όπως τον επιθυμείτε- η μέτρια κατανάλωσή του θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ως σύμμαχος για τη διατήρηση της υγείας σας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Siasos G, Oikonomou E., Chrysohoou C., Tousoulis D., Panagiotakos D., Zaromitidou M., Zisimos K., Kokkou E., Marinos G., Papavassiliou A.G, Pitsavos C., Stefanadis C. (2013) Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study. Vasc Med0(0) 1–8

Panagiotakos DB, Lionis C, Zeimbekis A, Makri K, Bountziouka V, Economou M, Vlachou I, Micheli M, Tsakountakis N, Metallinos G, Polychronopoulos E. Long-term, moderate coffee consumption is associated with lower prevalence of diabetes mellitus among elderly non-tea drinkers from the Mediterranean Islands (MEDIS Study). Rev Diabet Stud. 2007 Summer;4(2):105-11. Epub 2007 Aug 10.

Svilaas A, Sakhi AK, Andersen LF, Svilaas T, Ström EC, Jacobs DR Jr, Ose L, Blomhoff R. Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans. J Nutr. 2004 Mar;134(3):562-7.

Glade MJ. Caffeine-Not just a stimulant. Nutrition. 2010 Oct;26(10):932-8

Kaplan GB, Greenblatt DJ, Ehrenberg BL, Goddard JE, Cotreau MM, Harmatz JS, Shader RI. Dose-dependent pharmacokinetics and psychomotor effects of caffeine in humans. J Clin Pharmacol. 1997 Aug;37(8):693-703.

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).