Άλλες Παθήσεις

Ακράτεια: Πώς μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει;

Χρυσάνθης Σταματίου
04 Ιανουαρίου 2016
22491 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ακράτεια: Πώς μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι είναι ακράτεια;

Ακράτεια είναι η ακούσια απώλεια ούρων μικρής ή και μεγάλης ποσότητας. Πιο συχνά εμφανίζουν ακράτεια οι γυναίκες, τρεις στις δέκα γυναίκες την παρουσιάζουν. Η ακράτεια δεν πρέπει να είναι συνδεμένη με την τρίτη ηλικία. Αντίθετα, εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα μέσης ηλικίας. Είναι μια κατάσταση αρκετά άβολη, που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική ζωή του ατόμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ψυχολογική και ηθική καταπόνηση του ασθενούς.

Είδη ακράτειας:

  • Ακράτεια υπερχείλισης, όπου η κύστη δε λειτουργεί σωστά, λόγω κάποιας παθολογίας του σφικτήρα.
  • Ακράτεια μυϊκής υπερέντασης, όπου υπάρχει μικρή απώλεια ούρων μετά από φτέρνισμα, βήχα, ή γέλιου.
  • Λειτουργική ακράτεια, όταν το άτομο δεν προλαβαίνει να πάει τουαλέτα.
  • Αντανακλαστική ακράτεια, λόγω προβλημάτων των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη κύστη.

Φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση πυελικού εδάφους.

Η φυσικοθεραπεία δεν μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα είδη της ακράτειας αλλά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ακράτεια μυϊκής υπερέντασης και στην ακράτεια υπερχείλισης. Η φυσικοθεραπεία έρχεται να βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις με τις ειδικές ασκήσεις πυελικού εδάφους. Το πυελικό έδαφος είναι μια πολυσύνθετη δομή, οι μύες της οποίας στηρίζουν τα όργανα της πυέλου. Μέσω της φυσικοθεραπείας θα ενισχύσουμε τους μύες της πυέλου που είναι υπεύθυνοι για την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.

Ασκήσεις Kegel:

Είναι πλέον γνωστές για την αποτελεσματικότητά τους- βοηθούν στο πυελικό έδαφος και στην ακράτεια του ουροποιητικού συστήματος.

Η ακράτεια μυϊκής υπερέντασης και ακράτεια μυϊκής υπερχείλισης μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις ασκήσεις Κegel όπου σταθεροποιούνται και ενδυναμώνονται οι μύες του πυελικού εδάφους.

Η ακράτεια οφείλεται σε χαλάρωση μυών της ουρήθρας, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του μηχανισμού ούρησης. Μέσω της ενδυνάμωσης των μυών επομένως, επανεκπαιδεύουμε τους μύες της πυελικής ζώνης.

Από τη θεωρία στην πράξη: Πως μπορώ να ενδυναμώσω τους μύες της πυέλου;

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι λίγο δύσκολες στην αρχή για να τις καταλάβουμε, αλλά με τις κατάλληλες συμβουλές μπορεί ο ασθενής εύκολα να τις εφαρμόσει.

Πάντα πριν την εφαρμογή των ασκήσεων ο ασθενής θα πρέπει να έχει αδειάσει την κύστη του και να έχει πάρει τη κατάλληλη στάση για την άσκηση, όπου είναι ξαπλωτή με τα πόδια ανοιχτά και λυγισμένα.

Στις ασκήσεις Kegel αυτό στο οποίο πρέπει να δίνουμε προσοχή είναι να είμαστε επικεντρωμένοι στη πύελό μας και να παράγουμε συσπάσεις μέσα στον κόλπο (για τη γυναίκα) και στον προστάτη (για τον άντρα). Επίσης, έχει βρεθεί ότι όταν είμαστε σε βαθύ κάθισμα κατά την επαναφορά μας αυτοί οι μύες λειτουργούν, οπότε καλό θα είναι στην καθημερινότητα του ασθενούς πέρα από τις ασκήσεις σε ξαπλωτή θέση να κάνει και μερικές επαναλήψεις σε βαθύ κάθισμα. Ακόμη κι όταν ο ασθενής προσπαθεί να διακόψει την ούρηση κατά τη διάρκειά της για λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να ενδυναμώσει τους σφικτήρες μύες της περιοχής.

Τα προβλήματα του πυελικού εδάφους έχουν κοινωνικές επιπτώσεις. Καλό είναι επομένως, να συμβουλεύεστε τον φυσικοθεραπευτή σας για ένα σωστό ασκησιολόγιο και να συνεργάζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cavkaytar S 1 , Kokanali ΜΚ , Topcu HO , Aksakal OS , DOGANAY Μ . Effect of home-based Kegel exercises on quality of life in women with stress and mixed urinary incontinence. J Obstet Gynaecol. 2015 May;35(4):407-10. doi: 10.3109/01443615.2014.960831. Epub 2014 Sep 29

Eder SE 1 . Evaluation of the EmbaGYN™ pelvic floor muscle stimulator in addition to Kegel exercises for the treatment of female stress urinary incontinence: a prospective, open-label, multicenter, single-arm study. Womens Health (Lond Engl). 2014 Jan;10(1):17-27. doi: 10.2217/whe.13.67. Epub 2013 Oct 23.

Park SH1, Kang CB, Jang SY, Kim BY. [Effect of Kegel exercise to prevent urinary and fecal incontinence in antenatal and postnatal women: systematic review]. J Korean Acad Nurs. 2013 Jun;43(3):420-30. doi: 10.4040/jkan.2013.43.3.420.

Χρυσάνθη Σταματίου
Χρυσάνθη Σταματίου Φυσικοθεραπεύτρια