Άλλες Παθήσεις

Σπιρουλίνα και Κορωνοϊός

19 Φεβρουαρίου 2022
3540 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
covid spiroulina

Η σπιρουλίνα, γνωστή και ως τροφή των αστροναυτών, είναι ένα μικροσκοπικό γαλαζοπράσινο φύκι. Το φυσικό της περιβάλλον είναι οι αλκαλικές λίμνες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε υδατοκαλλιέργειες κλειστού τύπου (γυάλινα θερμοκήπια), με στόχο τη μαζική παραγωγή και τη μείωση του κινδύνου επιμόλυνσης από μικροοργανισμούς.

Διαβάστε επίσης: Σπιρουλίνα

 

Διατροφική αξία

Η Spiroulina Platensis είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας και γι’ αυτό το λόγο κατατάσσεται στις υπερτροφές (superfood). Συνοπτικά, περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, καθώς και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Οφέλη για την υγεία

Με δεδομένη την περιεκτικότητα της Spiroulina platensis σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό, η κατανάλωσή της έχει σχετιστεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως υποδεικνύεται από τα αποτελέσματα ερευνητικών μελετών. Ενδεικτικά, η Spiroulina platensis:

  • Έχει αντιοξειδωτική δράση, καθώς τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν επιβλαβείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η φλεγμονή και η πρόωρη γήρανση.Έχει υπολιπιδαιμική δράση: Mειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), την ολική χοληστερόλη και τα επίπεδα τριλυκεριδίων στο αίμα.
  • Προστατεύει από παθήσεις του ήπατος
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναιμίας και βελτιώνει τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα.
  • Μειώνει αποτελεσματικά τις αλλεργικές αντιδράσεις όπως: κνησμός, ρινική έκκριση, ρινική συμφόρηση και φτάρνισμα.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και επιτυγχάνει την γρήγορη ανάρρωση
  • Εμφανίζει αντιιική δράση. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι έχει ευεργετικές δράσης έναντι του ανθρώπινου μεγαλοκυτταροϊού, του ιού της ιλαράς, του ιού της παρωτίτιδας, του ιού HIV και του ιού της γρίπης.

Σπιρουλίνα και κορωνοϊός

Τα τελευταία 2 χρόνια, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση, αναζητώντας νέους τρόπους θεραπείας αλλά και πρόληψης έναντι του νέου κορωνοϊού Covid 19. Με δεδομένα τα προαναφερθέντα οφέλη της Spiroulina platensis για την υγεία και την αντιιική της δράση, ο πιθανός ρόλος της έναντι του νέου κορωνοϊού έχει κερδίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον.

Ήδη από τις αρχές της πανδημίας έχουν δημοσιευθεί έρευνες και μελέτες που αφορούν τη συμβολή της σπιρουλίνας κατά του κορονοϊού. Παράδειγμα αποτελεί η μελέτη των McCarthy και συν., σύμφωνα με την οποία η χορήγηση 15g Spiroulina Platensis ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και τον έλεγχο RNA ιών συμπεριλαμβανομένων των ιών της γρίπης και του covid-19 (σε συνδυασμό με την πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών).

Διαβάστε επίσης:Διατροφή & Κορονοϊός (Covid-19)

 

Σχεδιασμός νέων κλινικών δοκιμών

Τα νέα πρωτόκολλα κλινικών δοκιμών, που εγκρίθηκαν και θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, έχουν δημοσιευθεί στην Βιβλιοθήκη Υγείας VHL (Virtual Health Library), η οποία έχει δημιουργηθεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Η πρώτη μελέτη έχει ως στόχο την εκτίμηση της επίδρασης εκχυλίσματος Spirulina (Arthrospira) στη βελτίωση των κλινικών και εργαστηριακών συμπτωμάτων σε ασθενείς με Covid-19. Πρόκειται για μία διπλά τυφλή παρεμβατική μελέτη (Double blinded), όπου οι ασθενείς με Covid-19 της ομάδας παρέμβασης, θα λαμβάνουν για επτά ημέρες, εκτός της τυπικής θεραπείας, επιπλέον 5mg εκχυλίσματος σπιρουλίνας, κάθε 12 ώρες. Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Ahvaz ενώ οι ασθενείς νοσηλεύονται σε πτέρυγες covid του Νοσοκομείου Razi, Ahvaz.

Η δεύτερη μελέτη εστιάζει στην επίδραση της χορήγησης συμπληρωμάτων Spirulina Platensis στη σοβαρότητα της κατάστασης και την θνησιμότητα των ασθενών με κορονοϊό. Είναι μία μονά τυφλή παρεμβατική μελέτη (Single blinded) στην οποία θα συμμετέχουν ασθενείς που νοσηλεύονται σε πτέρυγες covid του Νοσοκομείου Ziaeian και του Νοσοκομείου Baharloo. Οι ασθενείς της ομάδας παρέμβασης, θα λαμβάνουν καθημερινά 15g ξηρής από Spirulina Platensis.

Συμπεράσματα

Τα αποτελέσματα των παραπάνω κλινικών δοκιμών αναμένεται να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες ενδείξεις ότι η Spiroulina PLATENSIS δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα συμπλήρωμα διατροφής, αλλά καθαρή τροφή ιδανική για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Μάθετε περισσότερα για τη σπιρουλίνα στο spiroulina.gr!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

McCarty MF, DiNicolantonio JJ. Nutraceuticals have potential for boosting the type 1 interferon response to RNA viruses including influenza and coronavirus. Prog Cardiovasc Dis. May-Jun 2020;63(3):383-385.

Al-Mufarrej, S.I., Al-Homaidan, A.A. and Qureshi, M.A. Enhancement of chicken macrophage phagocytic function and nitrite production by dietary Spirulinaplatensis”, Immunopharmacol. Immunotoxicol. 2001; 23(2), 281–289.

Ayehunie, S., Belay, A. Baba, T.W. and Ruprecht, R.M. Inhibition of HIV-1 replication by an aqueous extract of Spirulina platensis (Arthrospira platensis), J. AIDS Hum. Retrovirol. 1998; 18(1), 7-12.

Barron, B.L, Torres-Valencia, J.M., Chamorro-Cevallos, G. and Zuniga-Estrada, A. Spirulina as an Antiviral Agent in “Spirulina in human nutrition and health”, 2008; Edited by M.E. Gershwin and Amha Belay, CRC Press, Taylor & Francis Group, 227-242.

Bhat, V.B. and Madyastha, K.M. Scavenging of peroxynitrite by phycocyanin and phycocyanobilin from Spirulina platensis: protection against oxidative damage to DNA. 2001; Biochem. Biophys. Res. Commun., 285(2), 262–266.

Chopra, K. and Bishnoi, M. Antioxidant profile of Spirulina: A blue-green microalga” in “Spirulina in human nutrition and health” 2008; Edited by M.E. Gershwin and Amha Belay, CRC Press, Taylor & Francis Group, 101-118.

Hayashi, O., Hirahashi, T., Katoh, T., Miyajima, H., Hirano, T. and Okuwaki, Y. Class specific influence of dietary Spirulina platensis on antibody production in mice. J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo) 1998; 44(6), 841–851.

Hirahashi, T., Matsumoto, M., Hazeki, K., Saeki, Y., Ui, M., and Seya, T. Activation of the human innate immune system by Spirulina: augmentation of interferon production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina platensis.” Int. Immunopharmacol. 2002; 2(4), 423–434.

Lu, H.K., Hsieh, C.C., Hsu, J.J., Yang, Y.K. and Chou, H.N. Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress. Eur. J. Appl. Physiol. 2006; 98(2), 220–226.

Ozdemir, G., Karabay, N.U., Dalay, M.C. and Pazarbasi, B. Antibacterial activity of volatile component and various extracts of Spirulina platensis.” Phytother. Res. 2004; 18(9), 754-757.

Mazokopakis EE, Starakis IK, Papadomanolaki MG, Mavroeidi NG, Ganotakis ES. The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study. J Sci Food Agric. 2014 Feb;94(3):432-7.

Mazokopakis EE, Papadomanolaki MG, Fousteris AA, Kotsiris DA., Lampadakis IM., Ganotakis ES. The hepatoprotective and hypolipidemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population with non-alcoholic fatty liver disease: a prospective pilot study, Annals of Gastroenterology (2014) 27, 387-39.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.